Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-01-22 13:24:30 +0200 Коликите са състояние, което не изисква лечение, но с нежност и внимателна грижа можете да облекчите дискомфорта, който изпитва бебето по време на колики. 4 проблема, с които можете да сбъркате коликите

4 проблема, с които можете да сбъркате коликите

4 проблема, с които можете да сбъркате коликите 470 900
Коликите са състояние, което не изисква лечение, но с нежност и внимателна грижа можете да облекчите дискомфорта, който изпитва бебето по време на колики.

Както добре знаем състоянието на неутешим плач и раздразнителност с продължителност над 3 часа, повече от 3 дни седмично за поне 3 седмици, се нарича колики.

 

Често след като се уверим, че бебето е нахранено, измито, подсушено, облечено добре и няма обективна причина за плача му, го отдаваме на коликите и подутото стомахче заради все още незрелия храносмилателен тракт. За да облекчим дискомфорта по време на колики, можем да даваме на бебето капки Infacol© . Те са със специално разработена формула за облекчаване на бебешките колики, подуване и спастични болки. Могат да се дават от първия ден след раждането, имат натурален портокалов вкус и не съдържат захар, алкохол и оцветители.

 

 

Съществува обаче възможността здравословни проблеми със слаба симптоматика също да причинят неразположение, подобно на коликите. Това са:

  1. Запек. През първите месеци от живота си е нормално бебоците да се изхождат около 10 пъти на ден в началото и от 3-5 пъти дневно до 1 път на два дни след първите 6 месеца. Запекът от своя страна причинява подуване, дискомфорт и тежест в стомахчето, което може да направи бебето раздразнително и плачливо. При липса на изхождане за 3 и повече дни без наличие на други симптоми е добре да се консултираме с педиатър за прилагането на свещички или бебешка клизма.
  2. Лактазна недостатъчност. Лактазната недостатъчност означава липса на достатъчни количества от ензима лактаза, който спомага за разграждането на млечните захари в организма. Неразграждането им е следвано от ферментацията им в дебелото черво и води отново до подуване и газове, но и до непълно усвояване на храната. Допълнително ензими може да се набавят и чрез специални медицински продукти, които ще ви препоръча педиатър или гастроентеролог.
  3. Слабо изразена хранителна алергия. Хранителните алергии през първата година обикновено са свързани с белтъчна непоносимост при децата хранени с адаптирани млека, които често са на основата на кравето мляко. Това се дължи на различната белтъчна структура, която е непозната за организма и той я отхвърля. Неслучайно педиатрите препоръчват захранването с прясното краве мляко след навършване на първата година, а в някои случаи дори чак след втората. Ако педиатърът ви установи хранителна алергия, ще предпише хипоалергенно мляко и ще изключи някои храни от менюто на бебето в зависимост от възрастта му.
  4. Гастроезофагеален рефлукс. Рефлуксът при новородените се дължи на неразвития храносмилателен тракт. При възрастен човек в долната част на хранопровода има мускулен пръстен (сфинктер), който не позволява на погълнатата храна да се върне обратно по хранопровода щом веднъж е попаднала в стомаха. При някои бебета този мускулен пръстен все още не се затваря напълно и това води до връщане на част от стомашното съдържимо, примесено със силно дразнещите стомашни сокове. С това е свързано и повръщането веднага след. Понякога обаче рефлуксът е дискретен, „тих“, количеството на върнатата храна е малко и не изтича навън, но продължава да дразни хранопровода и фаринкса. Това може да предизвика обаче възпаления или затруднения с дишането, особено ако повърнатото бъде вдишано. При рефлукс педиатърът или гастроентеролога могат да предпишат специално мляко и да назначат режим на хранене с малки количества, така че да намалее възможността от повръщане.

 

Всеки израз на недоволство и дискомфорт е начин за комуникация от страна на бебчо. Не пренебрегвайте плача му и винаги се уверявайте каква може да е причината за него, особено когато плачът е продължителен. Коликите обикновено отшумяват около третия-четвъртия месец, а при прием на капки Infacol© ще забележите подобрение още след първия ден. При липса на подобрение, неутешим плач след 4-ия месец или друга симптоматика задължително се консултирайте с педиатър.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори