Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-06-29 17:05:22 +0300 Да видите как малкото ви съкровище прави първите си стъпки е един от най-вълнуващите етапи в ранното детство. 4 упражнения, които ще помогнат на вашето мъниче да проходи

4 упражнения, които ще помогнат на вашето мъниче да проходи

4 упражнения, които ще помогнат на вашето мъниче да проходи 470 900
Да видите как малкото ви съкровище прави първите си стъпки е един от най-вълнуващите етапи в ранното детство.

Децата преминават през няколко етапа на развитие преди да се научат да ходят, включително сядане, пълзене, издърпване и изправяне.

Повечето бебета следват приблизително една и съща прогресия през споменатите етапи, но не всички преминават през тях по едно и също време или точно по същия начин. Междувременно вие като родители може да насърчите детето по много начини в неговото приключение да проходи!

 

Упражнения, които ще помогнат на вашето бебе да проходи

Специалистите препоръчват редица упражнения, които ще помогнат на вашето бебе да подобри баланса си, да укрепи мускулите си и да се подготви за ходене.

 

  • Сядане на столче: Когато детето ви вече умее да седи без помощ, стимулирайте го да седне на столче подходящо за неговите размери, така че гръбчето му да няма опора. Разбира се, вие трябва да сте наблизо за кураж и безопасност! Краката му трябва да докосват пода, като коленете и бедрата са под ъгъл от 90 градуса. Когато е в тази позиция, насърчете го да се протегне и да вземе играчка от пода и след това да седне обратно на столчето. Преместете играчката по-надалеч, за да увеличите обхвата и да положи допълнителни усилия детето. Това упражнение укрепва мускулите на краката, гърба и раменете. Освен това помага да подготвите мъничето да постави краката си директно под тялото си, за да поддържа теглото си.

 

  • Разходка с помощ: Бебетата могат да практикуват ходене, като се движат напред-назад покрай диван, друга мебел или предмет. Поставете детето си до дивана, например, и го оставете да се крепи с едната ръка, докато вие държите другата му ръка за баланс. Бавно се движете близо до мебелите и практикувайте ходене. Скоро то ще пусне ръката ви, за да извършва дейността самостоятелно. Ако има нужда от стимул можете да поставите любимата му играчка в единия край на дивана.

 

  • Разходка и ритничета: Докато бебето ви ходи, придържайки се за мебелите у дома, поставете топка на пода до краката му. В началото то вероятно случайно ще я подбутва, но ако продължавате да я връщате обратно в краката му, ще започне да вдига единия си крак, за да я рита целенасочено. Редувайте двете страни на тялото му, за да може да тренира ритане и с двете крачета.

 

  • Ходене с асистенция: Застанете зад детето, хване го за ръчичките и внимателно го издърпайте до изправено положение. Бъдете му опора, за да може то полека да започне да мести крачета устремено напред. Тренирайте асистирано ходене често, но не прекалявайте, за да не преуморите малкия приключенец.

 

Малките деца се учат да ходят чрез повторения и редовни упражнения, така че изброените дейности е хубаво да се практикуват няколко пъти всеки ден. На мъничето ще му е по-лесно да се научи да ходи, ако не носи обувки, така че уверете се, че то прекарва достатъчно време босичко вкъщи докато се упражнявате.

 

Материалът е адаптиран от: www.primroseschool.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори