Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-09-16 16:26:18 +0300 Детето лесно се вписва във всеки дом. Просто трябва да създадем подходящите условия, за да го приветстваме. 5 важни промени у дома преди появата на бебето

5 важни промени у дома преди появата на бебето

5 важни промени у дома преди появата на бебето 470 900
Статия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи
Детето лесно се вписва във всеки дом. Просто трябва да създадем подходящите условия, за да го приветстваме.

Като започнем с тютюнопушенето, което трябва строго да си забраним, продължим с чистотата на стаята, в която ще настаним бебето, и завършим с оборудването, което ще ни трябва за новото поколение!

  1. Никакви цигари!

Най-добре въведете това правило във всички затворени помещения на дома още в самото начало на бременността. „Законът“ следва да се прилага от всички (тате, и за теб се отнася!) и да се спазва стриктно. Пушенето е позволено на балкона или в градината, които могат да бъдат оборудвани с всичко необходимо: столове, маса за кафе, пепелници.

  1. Изберете помещението, което ще се превърне в "бебешката стая".

Бебето не се ражда с големи очаквания, така че като за начало тиха стая с достъп до естествена светлина ще му бъде напълно достатъчна. Ако не разполагате с лукса да имате отделна стая за бебето, ще се наложи да освободите достатъчно пространство за бебето и неговите вещивъв вашата спалня.

  1. Местене

През първите три месеца от живота на бебето ще трябва да поставите креватчето или люлката до леглото на мама. Масата за повиване и гардеробът обаче могат да се поставят от самото начало в стаята на бебето, което ще доведе до едно всекидневно местене на вещи от стая в стая.

  1. Почистване

Изпразнете бъдещата стая на бебето от всички ненужни неща и, ако е необходимо освежаване на стените, направете го с боя без мирис. Махнете килимите и чергите, изперете ги и ги приберете някъде до следващата година. Почистете основно всички прозорци, врати, шкафове и мебели, които предстои да бъдат използвани. Ако лекарят не ви позволява сами да свършите всичко това, помолете приятелите и роднините си да се включат в почистването заедно с вас.  

  1. Безопасност

Стаята на бебето трябва да отговаря на стандартите за безопасност за детска стая и има някои основни принципи, които ще ви помогнат да се ориентирате.

Стандартно оборудване

Мебели:

- Детско креватче или люлка с нов анатомичен матрак. Ако креватчето има решетки, те трябва да следват стандартите за безопасност, така че интервалът между тях да не е нито твърде малък, нито твърде голям, за да снижи максимално шансовете за инцидент. Колкото по-просторно е креватчето, толкова повече години ще можете да го използвате. За да го превърнете в легло, то трябва да позволява премахване на решетката и снижаване нивото на подматрачната рамка.

- Маса за повиване (по желание). Голяма част от майките са мнителни относно удобството при използването на този тип маси, тъй като педиатрите съветват те да се използват с повишено внимание заради риска от падане на бебето. Масата за повиване не е постоянна част от обзавеждането и само след първите няколко месеца тя става излишна. Въпреки това тя е полезна за новите майки, тъй като събира на едно място всичко нужно за смяната на пелените на бебето и не се налага да търсят каквото и да е. Масите са удобни, защото имат скринове, върху които може да се постави водоустойчив матрак, който да послужи за поставка за повиване, а след това да се превърне в шкаф за съхранение на бебешките принадлежности. Съществуват включително и модели, които представляват комбинирано бебешко легло и плот за повиване, под който са разположени различни шкафчета за по-голямо удобство и комфорт. (допълн. инфо)

- Гардероб. Ако в стаята на бебето вече има гардероб, е добре в него да се освободи място за всички бебешки и детски дрехи, така че в стаята да има максимално пространство за играчки, които ще стават все повече и повече с всеки изминал месец.

- Люлеещ се стол (по желание). Значително помага, когато майката иска да пее приспивна песен или когато иска да кърми.

Други полезни мебели:

- Обиколникът е обвивката, която се поставя около решетките на креватчето, така че бебето да не се наранява. Става необходима, когато бебето започва да се обръща на една страна, докато спи (след първите 4 месеца).

- Протекторът за матрак е водоустойчив плат с хавлиена горна повърхност, който служи за повиване на бебето върху всякаква плоскост.

- Комарниците са основен целогодишен аксесоар. Дори и когато сте на почивка с бебето, трябва да вземете мрежа против комари с вас, за да го предпазите от ухапвания от насекоми.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори