Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-05-24 11:33:08 +0300 Чудото на живота е доста сложен процес. Зачеването

Зачеването

Зачеването 470 900
Чудото на живота е доста сложен процес.

Около 300 млн. сперматозоиди влизат във влагалището по време на полов акт. В крайна сметка само един пресича защитната мембрана на яйцеклетката и я опложда. Вече е решено дали ще се роди момче, момиче или близнаци. Чудото на живота е налице и плодът започва да се развива по естествен, но доста сложен процес.

Чудото на живота

Две клетки се съединяват, за да създадат нова – зиготата. Това е първата клетка на новия живот след зачатието. В момента на оплождането хромозомите на яйцеклетката и сперматозоида автоматично се комбинират, за да се определят функциите, които плодът наследява от родителите си.

Носейки генетичния материал на 46 хромозоми (23 от всеки родител), зиготата се разделя на нови клетки, първо две, след това четири, осем и така нататък. На четвъртия ден след зачеването са създадени 32 клетки - ембрионът, образуван от два отделни слоя около ядро, пълно с течност. На седмия ден, е образувана „топка“ от клетки, наречена бластоцист, който достига уютната среда на матката.

Бременност с близнаци                

Има шанс оплодената яйцеклетка да бъде разделена на две равни части. Образуват се еднакви ембриони, т.е. близнаци, които споделят един и същи пол и една и съща плацентата. Когато две яйцеклетки са оплодени едновременно от два различни сперматозоида, резултатът е двуяйчни близнаци, които ще бъдат независими един от друг - всеки със собствена плацента.

Момче или момиче?

Тъй като зачеването е сложен процес, трябва да знаете, че всяка яйцеклетка съдържа една Х-хромозома, докато спермата може да съдържа или Х- или Y-хромозома. Комбинацията от хромозоми определя пола на плода. Чрез комбиниране XX полът е женски, а комбинация XY води до мъжки пол. Y сперматозоидите се движат по-бързо от X сперматозоидите, но имат по-кратък живот.

Така че, ако зачеването е станало в деня на овулацията е по-вероятно по-бързите сперматозоиди да "спечелят" надпреварата и ембрионът да е момче. Ако зачатието стане два или три дни по-късно, най-силният сперматозоид е по-вероятно да "спечели битката" и плодът да бъде момиче. Тъй като е трудно да се знае със сигурност кога точно е постигнато зачатието на плода, всяка теория е хипотетична, докато полът на плода не бъде показан на ултразвук.

С право бихме могли да определим зачеването като „чудото на живота“. Сложните механизми, съпътстващи този уникален феномен, слагат началото развитието на най-съвършеното създание - Вашето бебе.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори