Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-03-05 11:02:36 +0200 Типичните реакции на децата, когато родителите им преценят, че не желаят да продължават живота си заедно. Разводът
Разводът 470 900
Типичните реакции на децата, когато родителите им преценят, че не желаят да продължават живота си заедно.

Разводът: Всичко става още по-заплетено и неприятно, когато са замесени и невинните деца. Колко различна става ситуацията, когато родителите решат, че не желаят да продължат живота си заедно? За какво трябва да внимават, за да помогнат на децата си да преодолеят раздялата без дълготрайни травми?

Как реагират децата на раздялата на родителите и на развод?

Реакциите на детето към развода варират в зависимост от няколко фактора – характера му, връзката му с родителите и т.н. В усилието си да се справи с новата ситуация след раздялата, то обикновено минава през няколко фази. Следните симптоми, чувства и поведенченски реакции могат да се появят наведнъж или с течение на времето.

-       Отказ на приемане на действителността: Детето убеждава само себе си, че родителят, който е напуснал дома, ще се върне и настоява, че семейството ще се възстанови в предишния си формат. То хаби много време и енергия в това да измисля различни начини нещата да се върнат по старо му.

-       Промени в настроението: Детето може да се обърне срещу родителя, който е напуснал дома и да му вменява вина за това, че се е разделил с другия родител, когото пък детето започва да идеализира. То си мисли, че родителят, който вече не живее у дома, го е зарязал, отказал се е от него и започва да се обръща изцяло към родителя, с когото живее, като всячески се опитва да си набави от него цялата любов, от която се нуждае.

-       Странно поведение: Детето се държи по начин, по който никога преди раздялата не се е държало, като по този начин показва напрежението, неувереността и тъгата си. Може да има прояви на агресия, заекване, нощно напикаване, фобии, проблеми със съня, отказ да се храни и т.н. Децата под 2-годишна възраст могат много силно да се вкопчат в родителя, с когото живеят, от страх да не бъдат изоставени и от него.

-       Аз ли съм виновен? Децата, които обвиняват себе си за раздялата на родителите си, често се затварят в себе си.

Деца под 2 год.

Те започват да се държат като бебета, да търсят непрекъснат физически контакт с родителите и да демонстрират по всякакъв начин зависимостта си от тях, отказват да спят, събуждат се посред нощ.

Деца на 3-5 год.

На тази възраст децата също могат да се държат като бебета и/или да се чувстват виновни за развода. Те не са в състояние да разделят своя от живота на родителите си. Вярват, че са в центъра на семейството, така че когато то се разпада, целият им свят се разбива на парчета. Друг важен елемент при децата на тази възраст е, че след 3 год. тяхната сексуалност започва да се пробужда и липсата на единия родител, обикновено бащата, може много силно да повлияе на този процес. Момчетата могат да станат доста агресивни и непослушни, а момичетата – скептични към противоположния пол и изключително недоверчиви към мъжете. След развода децата показват много силно желание техните родители да се съберат и се опитват да измислят различни начини това да се случи. Затова родителите трябва да са много последователни в решенията си и да дадат достатъчно време на децата си да свикнат с новата ситуация, вместо да експериментират със събирания и нови раздели, които ще се отразят пагубно на вътрешния свят на децата.

Липсата на бащата

В повечето случаи детето остава с майката след развода. Липсата на бащата и нарушената връзка с него обикновено създава огромни проблеми в развитието на детето. И обратното – когато връзката остане топла и нежна, детето се развива в плавен и напълно здрав ритъм.

Момчето

Когато момчето е разделено с бащата, естественото му отъждествяване с таткото е възпрепятствано. По този начин изграждането на идентичността, което е изключително нужно за развитието му, е преустановено. Често момчетата стават агресивни, асоциални и изпитват силна неувереност.

Момичето

Когато момичето е разделено с бащата, представата му за представителите на мъжкия пол бива изопачена, което води до трудности във връзките. За разлика от момчетата, след развода момичетата обръщат агресията към себе си, имат много ниска самооценка, изпитват непрекъснат стрес, че ще бъдат изоставени от мъжете. Когато порасне, момичето е способно да поеме изцяло вината за всички несполуки във връзките си, които не са се развили положително.

Има някои реакции и поведенченски промени при децата, които понякога са вследствие на развода и преминават границите на нормалното. Ако вашето дете внезапно започне да страда от чести инциденти и започне да раздава собствените си вещи (сякаш заминава някъде); ако наблюдавате тенденция за изолиране и за промяна на всекидневните навици (хранене, увеличаване или намаляване на теглото, нарушения на съня и много кошмари); ако децата станат агресивни, разрушават неща, лъжат, въпреки че преди това никога не са; ако се страхуват, че близките им ще се разболеят; ако не желаят да прекарват време със семейството си, демонстрират желание да избягат от дома, често се оплакват от различни болежки или страдат от различни здравословни проблеми, като диария или запек, ви съветваме да потърсите помощ от психолог.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори