Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-02 15:22:10 +0300 Майчината кърма е незаменим дар от природата! Тя е с висока хранителна стойност, специфични качества за здравето на бебето и е лесно усвояема от организма на новороденото. 5 въпроса за кърменето

5 въпроса за кърменето

5 въпроса за кърменето 470 900
Майчината кърма е незаменим дар от природата! Тя е с висока хранителна стойност, специфични качества за здравето на бебето и е лесно усвояема от организма на новороденото.

Как се произвежда кърмата?

Производството на кърмата в гърдите се случва благодарение на 2 хормона - пролактин и окситоцин. Докато пролактинът се произвежда от хипофизата, то окситоцинът е зависим от някои външни фактори като досега с бебето, достатъчния сън и спокойствието на майката. Производството на майчиното мляко е на принципа на търсенето и предлагането. Тоест колкото по-често суче бебето, толкова по-регулярно ще се произвежда кърмата. Именно затова понякога жените срещат трудности в началото при закърмянето. Натежалите и болезнени гърди може да бъдат причина майката да разреди кърменето, залагайки на изстискване или изчакване да премине болезненото състояние, но истината е, че редовното кърмене помага най-много за бързата регулация на кърмата и предовратява препълването или запушването на гърдите. В обратния случай - болката, стресът и преумората могат да доведат до намаляне на кърмата у майката. 

 

Колко често трябва да се кърми бебето?

Съществуват няколко различни принципа в кърменето - кърмене на поискване, което се регулира според нуждите на бебето, и кърмене под режим определен от майката. При здравите доносени бебета препоръчителният брой кърмения през първия месец е 7-8 за едно денонощие през около 3 часа, докато при недоносените може да се стигне и до 10 кърмения през 2 часа. Честотата и продължителността на кърменето са пряко свързани със степента на развитие на храносмилателната система и обема на бебешкото стомахче. С напредването на месеците интервалът между кърменията нараства, а те намаляват като брой - например в 6-ия месец кърменето се случва около 5 пъти на ден. Ако забележите нетипични отклонения (бебето спи прекалено и не желае да суче или броят на храненията нарастне значително), задължително се консултирайте с вашия педиатър. Ако бебето ви наддава достатъчно за възрастта си, 1-2 хранения повече или по-малко не биха били от значение. 

 

Има ли правилен начин на кърмене?

Изненадващо, но има правилни техники на кърмене и от тях зависи и лактацията, и засищането на бебето. За да кърми правилно, майката трябва да заеме удобна поза, в която да се отпусне спокойно. Може да използвате възглавнички, които да подпират гърба или ръцете ви, или да повдигнете краката си на столче. Бебето трябва да е легнало настрани, коремчето му да докосва корема ви, а устичката му да е срещу зърното на гърдата. За правилно засукване, зърното трябва да е върху езичето на бебето, а устичките му да обгръщат ареолата на гърдата, без да се подвиват навътре. Неправилното засукване може да води до поглъщане на излишен въздух и колики, както и до недостатъчен прием на кърма. 

 

Възможно ли е кърмата да не е хранителна?

По дефиниция нехранителна кърма няма. Хранителните свойства на кърмата зависят до голяма степен от храненето на майката, затова се препоръчва разнообразно хранене, но не и прекаляване с храната. Важно е да знаете, че съставът на кърмата от гледна точка на мазнини и протеини варира в рамките на денонощието, както и според възрастта на бебето. Интересно е да се отбележи, че кърмата обикновено има такъв състав, който отговаря изцяло на моментната нужда на бебето - включително се отчитат повишени нива на натрий, антитела, бели кръвни телца и други. 

От друга страна е възможно майката да има затруднения с лактацията и намаляло производство на кърма, за което следва да се консултира с педиатъра на бебето, акушерка или с консултант по кърмене. От тях тя ще получи съвети и техники за стимулиране на кърмата. 

Към 6-ия месец бебето вече изпитва повишена нужда от градивни хранителни вещества, затова идва моментът на захранване с храни, различни от кърмата. Тя вся още ще представлява съществена част от неговото меню, но тук идва моментът за плавното въвеждане на плодово-зеленчукови и месни пюрета. Консултирайте се с вашия педиатър коя схема на захранване е най-подходяща за вашето бебе и с кои прани следва да започнете първо. 

 

Необходимо ли е да дохранвам бебето с адаптирано мляко?

Понякога е възможно организмът да не съумява да произвежда достатъчно кърма или кърмата да спре рязко поради внезапен стрес. Някои специалисти смятат, че този процес обикновено е обратим стига да се стимулира достатъчно лактационния процес. Съществувят и моменти, в които на майката се налага да приема медикаменти, неподходящи за кърмаче, което налага временното прекъсване на кърменето. В следствие на тези причини спокойно можете да храните изцяло или да дохранвате бебето с адаптирано мляко, като внимателно следете дозировките. При дохранване дозата ще е различна спрямо храненето изцяло на адаптирано мляко. Ако обаче гърдите ви произвеждат достатъчно кърма и бебето ви наддава съобразно възрастта си, в този случай дохранването с адаптирано мляко би било излишно и дори вредно (бебето би могло да качи внезапно много тегло). Нормалното наддаване и растеж на височина са основният индикатор дали бебето ви получава достатъчно хранителни вещества.  

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори