Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-01-25 12:54:40 +0200 Както сигурно знаеш, терминът се определя с приближение до около 2 седмици спрямо очаквания период на раждането на бебето ти. 5 естествени метода, с които да предизвикаш раждането

5 естествени метода, с които да предизвикаш раждането

5 естествени метода, с които да предизвикаш раждането 470 900
Както сигурно знаеш, терминът се определя с приближение до около 2 седмици спрямо очаквания период на раждането на бебето ти.

Обичайният срок за една нормално протичаща бременност е 40 седмици, макар че голяма част от жените раждат напълно здрави деца плюс-минус една-две седмици. По принцип те съветваме да се оставиш на естествения ход на нещата, освен ако нямаш лекарски показания за наложително цезарово сечение.

Според проучване сред 201 майки, направено от медицинския журнал Birth през 2011г., половината от тях са опитали да ускорят раждането в домашни условия.

Съществуват няколко метода, за които се спекулира, че стартират или ускоряват родилния процес, макар че за част от тях няма достатъчно доказателства, че наистина работят. При всички положения преди да опиташ подобно нещо у дома, първо обсъди въпроса със следящия те гинеколог. Той може и да не ти гарантира успех с някои от тези методи, но със сигурност ще знае кои са безопасни за теб и бебето.

Имай предвид: Всеки тип ускоряване на раждането увеличава риска от цезарово сечение и други спешни интервенции. Винаги говори с лекаря си, преди да се опиташ да предизвикаш раждане сама.

 

1. Упражнения

Леките упражнения като ходенето и изкачването на стълби ще ти позволят да ускориш пулса си. Дори и да не ускори раждането, ще ти помогне да се отпуснеш и да поддържаш тялото си във форма за предстоящото раждане – кръвта ти ще циркулира активно и ще бъдеш тонизирана.

2. Секс

За секса по време на бременност се твърди, че може да предизвика раждане. Освен че самото движение при акта би могло да предизвика контрактилна дейност заради отделящия се в женския организъм окситоцин, това би могло да стане и заради простагландините, които нормално се съдържат в семенната течност. Те помагат за узряването на маточната шийка и съответно за разширяването й. Имай предвид, че при безрискова бременност това е невъзможно в по-ранните месеци – природата е направила така нещата, че механизмът сработва едва когато наближава моментът за раждане. И още нещо – не практикувай секс, ако водите ти вече са изтекли, тъй като това може да доведе до инфекции.

3. Стимулация на зърната

Стимулирането на зърната ти може да доведе до контракции в матката и респективно да предизвика раждане. Окситоцинът е хормонът, който кара матката да се свива и гърдата да отделя мляко. Всъщност, ако решиш да кърмиш бебето си веднага след раждането, същата стимулация ще помогне на матката да се свие до първоначалния си размер. Ти или партньорът ти може да стимулирате зърната ти с ръце или с помпата за кърма.

4. Люти храни

Според народните поверия лютите храни индуцират раждане. Това обаче не е доказано дори бегло от нито едно медицинско проучване. Затова ако по принцип не си хапваш люто, по-добре не прави експерименти.

5. Чай от малинови листа

Акушерките често препоръчват чая от малинови листа при наближаването на термина. Чая тонизира и укрепва матката, а дори и да не предизвика раждане – определено ще те поддържа хидратирана.

 

Докато повечето жени около 40-та седмица нямат търпение за появата на бебето на бял свят възможно най-скоро, има много позитиви от изчакването - включително и за възстановяването на тялото ти след това. Жените,при които раждането не е индуцирано (предизвикано) по какъвто и да е начин, обикновено се възстановяват по-бързо от тези, при които е било ускорено. Тоест колкото повече време е прекарало бебето в утробата, толкова по-бързо ще се върнете вкъщи след раждането.

Повече време в утробата обикновено означава и:

  • повече време за изграждане на мускули и сила у бебето
  • намален риск от ниска кръвна захар, инфекция или бебешка жълтеница
  • добре развити бели дробове: новородените, родени дори до две седмици по-рано, могат да изпитат два пъти повече усложнения
  • развит сукателен рефлекс
  • добро развитие на мозъка - той нараства с една трета от размера си между 35-та и 40-та седмица от бременността.

Нека тялото ти да свърши работата си още няколко дни и отдели време да си починеш и да се подготвиш за раждането. Ти и бебето ще се нуждаете от цялата налична енергия достатъчно скоро!

 

Материалът е адаптиран от: healthline.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори