Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-08-24 09:33:36 +0300 Да спрем да се заплесваме в телефона докато сме с бебето 5 идеи как да ограничим употребата на смартфона с бебе у дома

5 идеи как да ограничим употребата на смартфона с бебе у дома

5 идеи как да ограничим употребата на смартфона с бебе у дома 470 900
Да спрем да се заплесваме в телефона докато сме с бебето

Смартфонът е вещ от първа необходимост в нашето ежедневие. И определено спасява положението и ни разсейва, например при дългите нощни кърмения. Но както всички знаем, прекалено лесно е да превърнем времето с бебето във време, през което зяпаме в екрана. Измежду скролването в Instagram, правенето на селфита с бебето, онлайн шопинга и търсенето на съвети и рецепти онлайн понякога може да ни е трудно да оставим телефона в джоба си за по-продължителен период от време. 

Бебетата обаче порастват бързо и нищо чудно в сърцето ви да се настани носталгия по първата годинка и да се обвинявате, че не сте прекарвали повече качествено време с детето си вместо да разглеждате нюзфийда си във Facebook. И така, какво да направите, за да не се стигне до там?

Ако искате да се откъснете от технологиите (а имайте предвид, че нашето поколение прекарва средно 4+ часа на ден на телефона), сме събрали за вас няколко идеи, които да ви улеснят в тази задача.


1. Определете си конкретни часове без телефон през деня и се придържйте към тях. Или определете конкретни стаи от дома си, където употребата на телефона е забранена.

2. Не използвайте телефона си, за да пускате музика по време на игра с бебето. Музиката е чудесен начин да стимулирате съзнанието на бебето, но в момента, в който получите известие, можете да забравите добрите си намерения и отново да се отплеснете в телефона. Вместо телефон, използвайте плейър, компютър или пуснете някой от музикалните канали на телевизора, като изключите екрана, за да не фокусирате вниманието на бебето там.

3. Ограничете приложенията, които ползвате, като ги разделите по папки според предназначението им. Отделете всички полезни приложения, които ви помагат с идеи, съвети, музика или успокояващи звуци в папка със заглавие "Време за бебето", например. Така като я отворите, няма да се изкушавате да проверите какво се случва във Facebook, например.

4. Изключете известията от маловажни приложения
Изследванията (и нашият собствен опит) показват, че много родители от новото хилядолетие се чувстват принудени да отговарят на имейли и съобщения веднага след като ги получат. Спестети си време и нерви, като изключите всички несъществени известия (например нотификации от игри, имейли, харесвания от Instagram, Facebook и др.), премахнете звуковия сигнал и оставете само изсачането на преглед на съобщенията  по Messenger, Viber или WhatsApp, за да ги прегледате, когато ВИЕ имате свободно време за това.

5. След като постигнете качествено офлайн време, не забравяйте да намерите и баланса си. Никой не иска от вас да захвърлите изцяло онлайн присъствието си. Така че следващият път, когато бебето спи или с него се занимава баща му, отделете няколко минути, за да наваксате с любимото си занимание. Независимо дали става въпрос за вашия телефон, телевизор, компютър или електронен четец, няколко минути с любимото ви устройство могад да ви заредят и да ви помогнат да се разсеете особено в моментите, в които се чувствате изморени. Внимание: продължителното време прекарано с подолни устройства също изморява мозъка и забавя възприятията!

 

И не забравяйте, че никой от нас не е перфектен. Ще настъпят дни, в които детето ви ще предпочита да се забавлява самостоятелно, а вие ще имате предостатъчно свободно време, за да го прекарате пред екрана. А дотогава, дори да не ви се получи от първия път, всяко усилие да ограничите използването на телефона ще ви осигури повече безценно време с вашето малкко съкровище!

 

Текстът е адаптиран от mother.ly

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори