Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-09-27 16:46:57 +0300 Ако децата ви реагират негативно при всяка молба за помощ в домакинските задължения от ваша страна, помислите дали не е време за смяна на тактиката 5 начина да мотивираме децата си да помагат вкъщи

5 начина да мотивираме децата си да помагат вкъщи

5 начина да мотивираме децата си да помагат вкъщи 470 900
Ако децата ви реагират негативно при всяка молба за помощ в домакинските задължения от ваша страна, помислите дали не е време за смяна на тактиката

Най-добрият начин да вдъхновите децата си да ви помагат вкъщи е да заложите на вродения им инстинкт да бъдат продуктивни и да създават. Затова допринася и усещането, че са част от нещо по-голямо от самите тях.

Домашните задължения са важни за децата, защото им показват, че важна част от семейната хармония се гради на взаимно разбирателство, помощ и отговорности.  Как обаче да ги ангажираме по начин, който да грабне вниманието им, вместо да се опитват всячески да избягат от „досадните“ задачи?

 

1. Превърнете домашните задължения във време за игра

Не в буквалния смисъл, разбира се. Но защо да не съчетаем мачкането на картофите за пюре с танц под звуците на любими песни? Или сгъването на прането с пеене? Други подобни дейности, които могат да се съчетаят с подобни приятни занимания, са подреждането на масата за ядене (внимавайте с острите прибори!), бърсането на прах, подреждането на играчките.

 

2. Давайте им по-сложни и отговорни задачи

Ако сте възложили на децата си най-отегчителните и еднообразни домашни задължения (напр. хвърлянето на боклука, бърсането на прах), не се учудвайте, ако не желаят да се занимават с тях и постоянно мрънкат. И на вас не ви се занимава, нали? Вместо това, дайте ми отговорни и комплексни задачи, съобразени с възрастта и уменията им. Например, ако до момента детето ви само е помагало в поддържането на хигиената на домашния любимец – изхвърляло е мръсния талашит на хамстера, да речем, а вие сте почиствали клетката и паничките на животинката, следващия път помолете детето си да свърши само цялото почистване. Или ако досега само ви е помагало със събирането на падналите листа в градината ви – помолете го да ви помогне в издълбаването на дупките за засаждане на цветята или зеленчуците. От една страна по този начин стимулирате развитието му като усвоява нови умения, от друга му помагате да вложи енергията си в нещо градивно и полезно за всички.

 

3. Излезте от рутината

Стимулирайте децата си да мислят и да бъдат креативни като им възложите да се редуват в планирането и определянето на менюто за вечеря поне веднъж в седмицата. С условието да не се повтарят в рамките на месеца. А като поотраснат можете да ги помолите да се редуват в приготвянето на вечерята по свой вкус веднъж седмично(или по-често). Друг вариант е от време на време да разменяте задълженията им. Това би им дало гледната точка какво е да си на мястото на другия, когато трябва да се свърши нещо.

 

4. За общото благо

Създайте усещане в децата си, че помощта, която оказват у дома, не е само за тях, а е в името на общото благо на семейството. Макар и в началото да не са ентусиазирани от факта, че се налага да вършат нещо от останалите, за децата е важно да усещат подсъзнателна принадлежност към най-близките им. Затова не забравяйте да споделяте радостта си от помощта им: „Благодаря ти, че свърши това. Нашето семейство е такъв чудесен екип!“

 

 

5. Дайте им възможност да бъдат самостоятелни

Нито едно дете не обича да бъде командвано, респективно заповедните изречения не влияят върху вътрешното им желание и мотивация да свършат нещо. Подобно отношение обикновено не им позволява да се осланят на себе си и собствените си решения, което на по-късен етап води до ниска самоувереност и самооценка. Ключовият момент е да се отървете от императивния начин на изказване. Вместо да им казвате какво точно (и как) да го направят всеки път, можете да използвате изрази като „Ще ми бъде от голяма помощ, ако ти…“ или „Вече е 5ч следобед, време е за хранене на котката“. Не пропускайте и индиректните похвали, особено когато разговаряте с други хора. Например:, „В нашето семейство децата сами си оправят леглата сутрин, защото всяко от тях има свой начин и усещане за красива подредба“. 

 

Колкото по независими се чувстват децата, толкова по-лесно се мотивират да поемат конкретна задача и да я свършат от начало до край.

 

Текстът е адаптиран от: parents.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори