Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-08-13 08:02:20 +0300 Колкото по-запознати сме с процесите в тялото, толкова по-спокойни и самоуверени ще бъдем. 5 начина да надвием страха от раждането

5 начина да надвием страха от раждането

5 начина да надвием страха от раждането 470 900
Колкото по-запознати сме с процесите в тялото, толкова по-спокойни и самоуверени ще бъдем.

Зад страха от раждането стоят десетилетия на исторически и културни внушения, които са създали у нас тази естествена реакция. Спомнете си за последния филм със сцена на раждане, който сте гледали. Не си ли помислихте съвсем първосигнално, че сега може би предстои да видите някакви усложнения, раждане в екстремни условия или, най-малкото, двойка паникьосани родители?

Е, тези страхове не са лесно преодолими, но има няколко неща, които можем да направим, за да посрещнем най-хубавото събитие в живота по-леко и спокойно:

 1. Доверете се на лекар или сестра, които ви вдъхват увереност и физически, и емоционално. Трябва с нетърпение да очаквате следващия преглед и да си тръгвате от кабинета с усещането за подкрепа и вдъхновение, а не с нарастващ страх от предстоящото раждане. Чудесно е да имате в дома си глава на семейството, за когото сте убедена, че може да реагира при евентуални усложнения, но именно лекарят и сестрата са тези, които трябва да ви уверят, че тялото ви функционира правилно и е готово за раждане.
   
 2. Образовайте се. Посещавайте курсове за бременни. Ако знаете през какви процеси преминава тялото ви, ще се чувствате много по-подготвени и по-малко уплашени от „неизвестното“. Също така ще научите за различни варианти за това как раждането да премине по-комфортно за вас, което ще ви помогне да сте по-самоуверени.
   
 3. Говорете с други майки, чиито истории са забавни, щастливи и вдъхновяващи. Респективно, дайте най-доброто от себе си да се пазите от плашещи и драматични истории, които много жени обичат да споделят, както и от агресивни съвети за това какво „трябва“ и какво „не трябва“. Действайте съзнателно, защото от вас зависи какви внушения ще допуснете да навлязат в психиката ви.
   
 4. Самоокуражавайте се. В началото на бременността и в по-късните етапи, както и по време на раждането – казвайте си, че тялото ви е здраво, че бебето ви е здраво и че тялото ви знае не само как да „отгледа“ бебето ви през тези 9 месеца, но и как да го роди. Напишете си бележки с фрази, които ви окуражават и ги оставете на места, където ще ги виждате всеки ден. Отделете си време да си представите раждането като положително преживяване. Поговорете с партньора си за надеждите и плановете ви.
   
 5. Без паника! Раждането е естествен и съвсем нормален процес, през който минава голяма част от здравите жени по света. Връзката между ума и тялото е много по-силна от това, което си мислим понякога. Няма „правилен“ и „задължителен“ начин, по който „трябва“ да протече раждането. Придържайте се към най-основните неща – запазете спокойствие и позволете на тялото си да свърши това, което е необходимо.

И не забравяйте думите на Елинор Рузвелт: „Печелите сила, кураж и увереност всеки път, когато престанете да гледате страха в очите“.


Източник: Plumtreebaby.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори