Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-05-05 18:13:09 +0300 Днес ще те запознаем с няколко стратегии, които ще ти помогнат да създадеш атмосфера у дома, която цени и насърчава казването на истината. 5 начина да окуражиш детето си да казва истината

5 начина да окуражиш детето си да казва истината

5 начина да окуражиш детето си да казва истината 470 900
Днес ще те запознаем с няколко стратегии, които ще ти помогнат да създадеш атмосфера у дома, която цени и насърчава казването на истината.
  1. Започни да говориш за честността отрано. Започвайки разговора в ранна възраст, ти установяваш честността като основна ценност в дома ви. Възнаграждавай поведението на малкото дете всеки път, когато ти каже, че е направило нещо лошо. Кажи му: „Това не беше правилно и ще трябва да направим нещо по въпроса, но аз се радвам, че ми сподели истината. Благодаря ти! Това е толкова важно!“
  2. Обезкуражавай нечестността дори повече, отколкото обезкуражаваш "престъплението". Всички правим грешки. Но не е нужно да ги прикриваме с лъжа. Ако детето ти направи нещо нередно, последствията са в реда на нещата. Но ако излъже за това, което е направил/а, направи последствията по-големи и по-сурови. Много често, когато родителите се съсредоточават върху това да накажат деянието, децата започват да лъжат за извършеното, за да се предпазят от наказанието.
  3. Не лъжи. Почти всички от време на време казваме „бели лъжи“. Някога била ли си разкривана от децата си, когато се опитваш да измислиш извинение за нещо? Бъди откровена с тях. Те подражават на това, което правиш повече, отколкото на онова, което казваш.
  4. Търси начин да казваш истината. Въпреки че това може да не работи добре с двегодишни, когато децата пораснат, обясни моментите, в които се изкушаваш да кажеш „бяла лъжа“. Например: „Наистина исках да ѝ кажа, че не харесвам салата от броколи, но не го направих. Наблегнах на това колко ценя цялото време и усилия, които е вложила  в приготвянето на ястията.“ Така учиш децата си да търсят начин да кажат истината във всяка ситуация.
  5. Говори за своите затруднения да кажеш истината. Когато децата пораснат, сподели им за случаите, когато ти е било трудно да кажеш истината. Обясни им колко е лесно да излъжеш, за да не бъдат нечии чувства наранени, но колко важно е наистина да си 100% честен във всяка ситуация. Когато им разкажеш за своите трудни моменти на честност, те ще разпознаят борбата, която изпитват в себе си. Това е и още един начин да установите честността като основна ценност не само в дома си, но и в живота си.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори