Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-05 16:26:49 +0300 Ако очаквате второто си дете, тогава по всяка вероятност като родители се питате как ще реагира първото на тази новина. 5 начина да подготвите дете номер 1 за появата на дете номер 2

5 начина да подготвите дете номер 1 за появата на дете номер 2

5 начина да подготвите дете номер 1 за появата на дете номер 2 470 900
Ако очаквате второто си дете, тогава по всяка вероятност като родители се питате как ще реагира първото на тази новина.

Ще ревнува ли? Ще се грижи ли за него? Ще се почувства ли изолирано след раждането? Ще го заобича ли? Събрахме за вас няколко идеи, които да ви помогнат в подготовката за новото попълнение на семейството.

Правилото обаче е да кажете на детето си, че скоро ще имате още едно бебе, още преди коремът ви да е започнал да расте видимо. Това може да стане около 3-ия месец, когато се уверите че бременността върви добре и рискът от аборт е значително намалял. Разбира се, ако карате рискова бременност, можете да споделите новината още по-рано, защото детето ви ще се чуди защо не искате да излизате с него или да го вдигате на ръце.

И така, как всъщност да поднесете новината?

  1. Съобщете го като нещо обичайно. Ако имате стенен календар, можете да обявите, че мама и татко чакат бебе, което сега расте в корема на мама и ще се появи през месец Х, като го оградите с маркер на календара.
  2. Организирайте нещо специално за първородното си дете -   обновете детската му стая, направете си фотосесия само с него, заведете го на пътешествие.
  3. Ангажирайте го с прегледите – показвайте му снимките от ултразвука, хванете се на бас за пола на бебето (докато го разберете), нека ви помогне в покупките за раждането.
  4. Ако децата ви са с малко разлика, можете да подготвите подарък от бебето за по-голямото ви дете, което да му поднесете след раждането, когато за пръв път му покажете новороденото. Това определено стопля отношенията!
  5. Приемете, че детето ви ще се върне назад с някои от уменията си през първите месеци. Това е продиктувано от нуждата му за внимание. Ако наскоро е преминало към гърне, може да започне отново да се изпуска и да иска пелени, подобно на бебето. Ако отскоро спи в своя стая, сега изведнъж може да поиска да спи отново при вас. Приемете, че това е само кратък период и го хвалете за постиженията, премълчавайте при инцидент и постигайте компромиси. Не е голям проблем, ако известно време носи еднократни гащи вместо памучни, или пък ако иска да спи при вас – предложете му възможността да го прави 1 или 2 пъти седмично, но да избере кои точно дни и се придържайте към графика.
  6. Посрещайте ревността с любов. Това не значи да я толерирате, а да осъзнаете, че изблиците на ревност и негативни емоции са продиктувани от нуждата на първородното ви дете от повече внимание само за него. Оставете бебето на другия родител и излезте заедно с детето си за сладолед или торта. Поговорете с детето си за емоциите, които изпитва от настъпилите промени и го накарайте да се почувства разбрано. Паралелно с това окуражавайте добрите взаимоотношения между двете деца под формата на игра и грижа един за друг.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори