Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-10-21 08:49:38 +0300 Когато дете ви се роди, особено ако е първо, очаквайте всички близки роднини и приятели да имат силно желание да го видят и да му се порадват съвсем скоро след появата му на бял свят. 5 начина да се справим с гостите след раждането

5 начина да се справим с гостите след раждането

5 начина да се справим с гостите след раждането 470 900
Когато дете ви се роди, особено ако е първо, очаквайте всички близки роднини и приятели да имат силно желание да го видят и да му се порадват съвсем скоро след появата му на бял свят.

В първите дни след като се приберете вкъщи сигурно ще имате усещането, че домът ви се е превърнал в най-желаното място за посещения!

В дните след  раждането бебето все още свиква със света около себе си и всяка промяна и вълнения около него водят до стрес за него. В случаите, когато родителите ви или тези на съпруга ви желаят да останат да помагат през първите дни или седмици, присъствието им може да доведе до напрежение и у вас, което винаги се усеща от малкото съкровище в прегръдките ви.

За да осигурите максимално спокойна и балансирана среда за вас и партньора ви, както и за новороденото бебе, можете да следвате тези 5 съвета:

  1. Определете ясни правила кой и кога може да ви посещава

Вие познавате собствените си граници. Ако сте способни да се справите с по една родителска двойка наведнъж, изяснете го с родителите си и тези на партньора си и направете план за посещенията им. Поставяйки ясни правила и ограничения ще позволи на всички да планират максимално добре времето и ангажиментите си без да трупате напрежение.

 

  1. Дайте си необходимото време

Нормално протичащата бременност продължава 40 седмици (+/- една до две). Уговорете се предварително с майка си или свекърва си, ако искате помощта им през първите седмици с бебето. В случай, че раждането подрани или закъснее не се притеснявайте да ги помолите да си променят или пък да не си променят плановете. Най-важно е вашето спокойствие с бебето, затова ако например се роди седмица по-рано, а се очаква баба му да пристигне едва след 10 дни, дайте си това време да свикнете един с друг. Със сигурност после ще сте благодарни за тази възможност да бъдете заедно! А и ще се справите чудесно дори без допълнителна помощ J

 

  1. Намерете своето „безопасно“ място

Намерете място в дома си, където можете да се усамотите и да си поемете дъх. Уморена и ненаспана, свикваща тепърва с нуждите на бебето и новия дневен режим, като млада майка може невинаги да сте в топ форма, когато имате гости – било то роднини или приятели. Изберете си своето кътче, където да се отпуснете – например детската стая или спалнята. Не се притеснявайте да поискате няколко минути, в които да се усамотите с бебето, да го успокоите, нахраните или смените пелената без това да става достояние за всички останали хора в дома ви. Това е ваше свещено право!

 

  1. Анагжирайте гостите си да ви помагат

През този период хората, които ви гостуват, идват специално заради бебето. Така че се възползвайте от вниманието, което искат да му дадат! Вземете душ или си дремнете. Дръжте върху хладилника актуален списък с нещата от домакинството, които трябва да се свършат. Ако някой попита дали имате нужда от помощ с нещо, ще бъдете готови да предложите задача.

 

  1. Бъдете вярна на вашата мисия

Вашата работа през тези ранни седмици е да се погрижите за бебето и да научите как да бъдете майка.

Няма нужда да чистите за гостите си, да готвите за тях или да играете ролята на екскурзовод. А работата на роднините и близките ви приятели е да се радват на вашето сладко ново бебе, да помагат с каквото могат и да се забавляват както могат.

По всяка вероятност посещенията на вашето семейство (и от двете страни) ще бъдат изпълнени със смесени чувства. Ще имате своите прекарсни моменти, ще се гледате малко изпод вежди за някои неща, но след време ще си спомняте с умиление само за това колко малко е било бебчето, какви фини пръстчета е имало, колко прелестно е било личицето му…  И именно това е важното!

 

Ето това е майчинство: много прекрасни моменти, смесени с упорита работа и сълзи. Добре дошли в клуба на мамите!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори