Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-10-01 16:30:30 +0300 Малките детайли в развитието, за които не се говори често, ще ви изненадат! 5 неща за новородените, които не знаете

5 неща за новородените, които не знаете

5 неща за новородените, които не знаете 470 900
Малките детайли в развитието, за които не се говори често, ще ви изненадат!

Не усещат вкуса на солта

Бебетата се раждат с добре развити вкусови рецептори, но това не се отнася за солта. Проучвания са доказали, че бебетата не усещат вкуса й до навършване на 4-месечна възраст. При останалите вкусове - сладко, кисело или горчиво, рецепторите им са безпогрешни и дори по-добри от тези на възрастните.

Плачат, но без сълзи

През първите 3-12 седмици от живота си новородените бебета плачат много, но без сълзи, тъй като слъзните им канали все още не функционират. Въпреки това те, както и възрастните, произвеждат „неемоционални“ сълзи, които целят да предпазят очите от изсъхване.

Нямат капачки на коленете

Ако направите рентгенова снимка на крачетата на бебе, няма да видите нищо на мястото, където би трябвало да са капачките на коленете или ако видите нещо, то ще е по-скоро малко зацапано петънце. Причината е, че костите започват да се развиват от хрущяли, чието заздравяване и втвърдяване изисква време. Капачките отнемат особено много време (3-5 години) и тъй като хрущялите не се виждат на рентген, изглежда така, сякаш бебетата нямат такава кост. Липсата на твърди капачки всъщност помага на бебетата, когато лазят и прохождат и ги спасяват от по-сериозни травми при по-честите падания.

Имат менструация

Докато са още в утробата, бебетата са изложени на високи нива на женския хормон естроген. При раждането мъничетата биват отделени от майките си и тези нива рязко спадат. Тогава при момичетата може да се появи „псевдоменструация“, подобна на истинската такава при младите и по-зрелите жени. Майките, които не са запознати с този феномен, се притесняват, когато забележат капчици кръв върху пелената, но няма място за тревоги – това се случва на всяко четвърто момиченце, обикновено в първата седмица след раждането.

Помнят вкусовете в утробата

Новородените бебета може и да не усещат вкуса на солта, но разпознават отлично всички останали вкусове и то, още докато са в утробата (след 4-5 месец на бременността). Смята се, че околоплодната течност се повлиява от храната, която бременната жена яде, което, от своя страна, определя предпочитанията на бебето към определени храни след раждането. Ако, например, по време на бременността майката включва в менюто си много ястия, подправени с чесън, е твърде вероятно детето също да стане фен на чесновите храни по-късно.


Източник: huffingtonpost.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори