Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-08-16 12:50:00 +0300 Ефективна грижа против подсичане – мисия възможна! 5 неща, които да избягваме в ежедневните бебешки ритуали при появата на подсичане

5 неща, които да избягваме в ежедневните бебешки ритуали при появата на подсичане

5 неща, които да избягваме в ежедневните бебешки ритуали при появата на подсичане 470 900
Ефективна грижа против подсичане – мисия възможна!

Едва ли има майка, която да не се е сблъсквала с подсичането  поне веднъж.  А то представлява именно това – кожно възпаление (дерматит), причинено от често мокрене, триене и досег с  дразнещи субстанции. Понякога преминава в усложнени инфекции заради навлизането на бактерии или гъбички в разранената кожа.

Дерматитът може да има най-разнообразни форми – от леко зачервяване на кожата и ситни пъпчици до големи мехури и рани. Обикновено ако не се вземат мерки през първите два дни на зачервяването, е вероятно то да премине в по-сериозната форма.

Най-често обривите се появяват по дупето, гънките на слабините и кръстчето на бебето. Именно там кожата му има контакт с пелената, която задържа урината и изпражненията – основните виновници за това болезнено дерматологично състояние. Прекалено стегнатата пелена и недостатъчно честата  ѝ смяна също благоприятстват появата на кожни проблеми.

Ако забележиш зачервяване или обрив в областта на бебешката пелена, избягвай следните 5 неща в ежедневните хигиенни ритуали докато подсичането изчезне:

  1. Почистването на бебешкото дупе с мокри кърпички. Дори и най-нежните мокри кърпички могат да провокират допълнително раздразнение при вече възпалена кожа.
  2. Миенето с прекалено гореща или прекалено студена вода. Почистването с вода, разбира се, е най-щадящо за кожата, но не и ако тя е гореща или студена – и в двата случая това причинява допълнително изсушаване.
  3. Използването на билкови отвари без изрична препоръка от педиатъра. Въпреки безспорните лечебни качества на редица билкови растения, отварите често имат силен антисептичен ефект, който може да провокира тежка алергична реакция при малки бебета.
  4. Старателното изтриване на бебешкото тяло след измиване. При наличието на обрив триенето може само да разрани деликатната кожа на твоето бебе.
  5. Масажите с бебешки лосиони. В момента, в който забележиш симптоми на подсичане, спри употребата на бебешкия лосион за ден-два или до изчезването на всякакво зачервяване. Голяма част от предлаганите формули са разработени имено за бебета и малки деца, но не всички са подходящи при кожни възпаления, които изискват употребата на специални продукти срещу подсичане.

 

За да ускориш процеса на заздравяване на детската кожа, включи тези 3 практики в ежедневната грижа за твоето бебе:

  1. Оставяй бебчо да постои без пелена 10 до 30 минути след всяка смяна. Разбира се, температурата в стаята не трябва да е прекалено ниска или прекалено висока, нито да става течение. Така кожата на дупето ще има възможност да „диша“ и да изсъхне сама.
  2. Използвай крем против подсичане с цинк, за да успокоиш вече раздразнената кожа и да изградиш бариера между нея и мократа и мръсна пелена. Подходящ за целта е Судокрем©, който притежава антибактериален ефект и облекчава болката от възпалението.
  3. Втривай тънък слой от крема при всяка смяна на пелената дори и без наличието на дерматит, за да предовратиш появата му. Със Судокрем© бебешкото дупе е здраво, а нежната бебешка кожа – защитена!

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори