Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-05-21 11:00:28 +0300 Храносмилателната и отделителната система на бебето не са напълно развити и е необходимо повече внимание към някои детайли. 5 неща, които не трябва да правите, за да помогнете на бебето да се изходи

5 неща, които не трябва да правите, за да помогнете на бебето да се изходи

5 неща, които не трябва да правите, за да помогнете на бебето да се изходи 470 900
Храносмилателната и отделителната система на бебето не са напълно развити и е необходимо повече внимание към някои детайли.

Първите месеци на новороденото може да изглеждат като непрестанно повтарящ се цикъл на ядене, но това е от първостепенно значение за майката. Първа грижа на младата майка може да бъде именно храненето, тъй като тя се бори с правилните пози за кърмене, произвеждането на достатъчно кърма и почти веднага следва сън, докато се приспособява към новия режим на спане. В първите дни след раждането изпражненията на бебето имат тъмнозелен цвят - това е т.нар. мекониум и се дължи на погълнатите амниотични течности в утробата. След преминаването на тази фаза и свикването с новата рутина майката понякога забелязва неравномерности в храносмилането и изхождането на бебето. И следователно, от безпокойство, прибягва до различни методи за облекчаване на бебето, които могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Ето 5 неща, които никога не трябва да правите, за да накарате бебето да се изака:

1. Предполагате, че храносмилането на бебето ще бъде също толкова регулярно като на възрастен
Най-често срещаната грешка, която родителите извършват, е да приемат, че бебето им се нуждае от дневна рутина, също като възрастни. Това, което всъщност не осъзнават, е, че бебетата нямат фиксиран "модел" на храносмилане, тъй като храносмилателната и отделителната им системи все още се развиват. Изхождането по голяма нужда може да варира от три пъти дневно до веднъж на 3 дни, което естествено може да обърка родителите. Консултирайте се с педиатър, за да разсеете безпочвените притеснения и да установите дали налице е фактически проблем.

2. Стимулиране на ректума
В някои случаи родителите прибягват до използването на клизми, за да облекчат бебето. Това обаче не трябва да се извършва редовно. То е в етап на ранно учене и тепърва свиква с необходимостта да стяга и отпуска таза си, за да успее да се изходи. След като бебето свикне с ползването на външна "помощ" на този етап, е възможно да изпита трудности с изхождането в дългосрочен план.

3. Неправилно интерпретиране на усилията
Повечето родители са ставали свидетели на необичайните детски физиономии в моментите, в които се напъват. Обикновено родителските реакции вварират от "О, толкова е сладко!" до "Боже мой, бебето изпитва болка!" Факт е, че това е естествен процес на учене за бебето, където то се опитва да положи усилия да изтласка изпражненията. Тъй като бебетата акат в лежащо или изправено положение, за разлика от неподвижната седяща поза при възрастните, усилията и физиономиите им не трябва да се тълкуват като болка.

4. Прилагане на натиск и лаксативи
Някои майки и баби считат за нормално използването на лаксативи, мазането на интимните части с олио или прилагането на натиск, за да накарат бебето да се изака. Това причинява стрес и дискомфорт на бебето, като олиото може да причини възпаления, лаксативите - болки в корема, а натискът върху нежното бебешко телце е абсолютно забранен! Ползването на клизми и свещички могат да облекчат ситуацията в случай на упорит запек, но винаги и задължително след консултация с педиатъра!

5. Увеличен прием на фибри
Когато бебето започне да приема твърди храни, то приема и увеличено количество фибри. Родителите очакват, че това ще урегулира храносмилането им като при възрастните, макар че все още е рано детето да има същия режим. Въпреки ползата от фибрите в детския организъм преобладава извънклетъчната течност, поради което децата се нуждаят от по-голямо количество течни храни и течности. Следователно с преминаването към твърди храни трябва да се внимава да се увеличи и количеството на приема на течности, без което бебето може да получи запек.

Храносмилането на бебето може да изглежда като неотложен проблем за вас, но не прекалявайте с тревогите и избягвайте посочените по-горе грешки. Докато бебето ви полага усилия да се научите как да се изхожда само подобно на всичко останало, от своя страна некато да знае, че сте винаги насреща!

Източник: momjunction.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори