Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-10-22 17:54:53 +0300 Какви са най-често срещаните причини за по-малките ръст и тегло при новородените? 5 причини бебето ви да се роди по-малко

5 причини бебето ви да се роди по-малко

5 причини бебето ви да се роди по-малко 470 900
Какви са най-често срещаните причини за по-малките ръст и тегло при новородените?

Да станеш родител е дълъг път, осеян с изненади и понякога препятствия. Приключението на всеки родител е уникално, макар и радостите, тревогите, притесненията и подготовката да са подобни при повечето хора. Желанието, което обединява повечето бъдещи майки и татковци, е бебето да бъде здраво и при всяка визитация при гинеколога усилено стискат палци наблюденията на лекаря и показателите на бебето да съвпадат с медицинския стандарт.

 

Любопитно е, че макар родителите да се вълнуват от пола на бебето, често пропускат да се поинтересуват от приблизителната височина и тегло, която да очакват при раждането му. Понякога се случва бебето да е по-малко на ръст от средния стандарт спрямо медицинските таблици. А теглото му се определя обичайно според размера на корема на майката.

 

Съществуват онлайн калкулатори и фетални таблици, които ви помагат с изчислението на приблизителния ръст и тегло на плода. Около 32-та гестационна седмица следящият бременността ви гинеколог прави скрининг и изчислява предварително показателите на бебето. Ако те се отклоняват с повече от 10% от медицинския стандарт, тогава се смята, че има проблем.

 

Няколко са основните причини за по-малките размери на бебето.

  1. Преждевременно раждане

Ако бебето се роди преди 37-та гестационна седмица има голяма вероятност да бъде по-малко като ръст и тегло.  Няма еднозначна причина за преждевременното раждане, но най-често срещаните са възпаление на пикочните пътища, сифилис, ХИВ, бъбречни заболявания или проблеми с шийката на матката. Понякога е налице спонтанно скъсване на околоплодния мехур, което също е причина за преждевременно раждане.

 

  1. Недохранване

Хранителните навици на майката се отразяват пряко на развитието на бебето от гледна точка на физиката и имунитета му.  Ако майката не се придържа към здравословен, балансиран режим на хранене по време на бременността си, плодът няма как да се развива нормално. Това може да доведе едновременно до проблеми в развитието при недохранване, както и до прекомерно едро бебе.

 

  1. Наследственост

Ако родителите са ниски и фини хора, по всяка вероятност и бебето ще бъде с по-малък ръст и тегло. По същия начин високи и едри родители биха могли да имат по-едро бебе. Естествените фактори няма как да бъдат пренебрегнати, но за собствено успокоение дискутирайте развитието на бебето като ръст и тегло с лекаря си.

 

  1. Високо кръвно налягане или сърдечен синдром

При високо кръвно налягане у майката може да се наблюдава недостиг на кислород и хранителни вещества при бебето. Подобен сърдечен проблем би могъл да доведе и до прееклампсия, при която се засягат нормалните функции на плацентата. Затова при майките с високо кръвно нерядко се наблюдават по-малки бебета, а някои изследвания показват, че по-късно самите деца развиват високо кръвно налягане също като майките си.

 

  1. Повече от едно бебе

Логично, при повече от едно бебе в утробата като при близнаците и тризнацитте (а какво да кажем за четири- и петзнаците!) има по-малко място за развитие. Затова повечето такива бебета се раждат с по-малък ръст и тегло, като ако не са налице други здравословни проблеми, повечето от тях бързо наваксват с развитието си извън утробата.

 

Това са само част от най-често срещаните причини за нисък ръст и тегло при новородените. Ако смятате, че се касае за здравословен проблем, не се притеснявайте да споделите тревогите си със своя лекар. Извън това се стремете към балансиран хранителен режим и спокойна бременност и не забравяйте: вие се стараете да осигурите оптималната среда за развитие на своето бебче!

 

Материалът е адаптиран от: momjunction.com

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори