Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-09-28 14:16:35 +0300 Знаете ли, че слухът при малки деца често е по-добър от вашия? 5 факта за слуха на вашето дете

5 факта за слуха на вашето дете

5 факта за слуха на вашето дете 470 900
Знаете ли, че слухът при малки деца често е по-добър от вашия?

Това може да ви изненада, като се има предвид колко често вашето дете игнорира думите ви, но при всички положения то ви чува много добре. (Разбира се, ако се притеснявате, че налице може да е проблем със слуха, консултирайте се незабавно с вашия педиатър.) Заедно с двигателните умения, речта на вашето малко дете е в етап на бурно развитие и слуховите му сетива са от ключово значение за него.

 

  • Първият общ преглед на слуха на новороденото е насрочен за 6-ия месец след раждането и се извършва от неговия педиатър. В случай, че имате съмнения, че детето ви не реагира на звуци в ранните месеци можете да го обсъдите с неговия лекар или да направите преглед при УНГ специалист.
  • Слухът на малките деца е по-добър от този на възрастните. Техните уши са толкова млади, че могат да чуват много високи честоти, звуци, към които по-възрастните вече са се настроили или вече не могат да чуят благодарение на стареенето и шумовото замърсяване. Така че въпреки усещането, че каквото кажете влиза през едното и излиза през другото ухо, детето ви по всяка вероятност ви чува – както и всички останали неща около него.
  • Ушите на малките деца са оформени по различен начин от ушите на възрастните. Те са изградени основно от хрущял, затова и ушната мида е по-мека, а ушният канал по-тесен и по-извит. Ето защо е изключително важно да бъдете предпазливи, когато почиствате малките уши. Ухото е самопочистваща се система, така че по-голямата част от ушната кал си проправя път сама. Ако се притеснявате, че ушната кал се натрупва, помолете педиатърът да ви препоръча метод за почистване, вместо да използвате клечки за уши.
  • Ушите на малки деца са по-чувствителни към силни звуци. Няма нужда да се притеснявате, ако детето ви се стряска и покрива ушите си, когато покрай вас профучи камион или излае куче. Тъй като слухът при малките деца е толкова остър, тези по принцип силни звуци са още по-силни за техните уши. Но ако детето ви често си запушва ушите или плаче, след като чува звуци с нормална сила на звука, говорете с вашия педиатър. Това може да са признаци на нарушение в развитието или възпаление.
  • Слушалките са противопоказни за ушите на малки деца. Тъй като тези малки уши са толкова чувствителни, малките деца не трябва да слушат силен, продължителен шум, точно това, което слушалките с висока сила на звука излъчват. Този тип шум излага децата на риск от дългосрочна загуба на слуха. Друга причина да не използвате слушалките: Вашето дете ще извлече повече от песните и филмчетата, ако ги слушате заедно и държите детето ангажирано - а не можете да направите това, ако то носи слушалки. И все пак има моменти, когато е добре да имате слушалки под ръка (например дълго пътуване със самолет). Просто не забравяйте да настроите силата на звука на най-ниската степен, която позволява на вашето дете да чува достатъчно добре без да натоварва слуха му.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори