Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-07-13 11:20:38 +0300 Кърмата е невероятно питателна. Всъщност тя осигурява по-голямата част от хранителните вещества, от които вашето бебе се нуждае през първите 6 месеца от живота си. 5 храни, които да ограничите или избягвате, докато кърмите

5 храни, които да ограничите или избягвате, докато кърмите

5 храни, които да ограничите или избягвате, докато кърмите 470 900
Кърмата е невероятно питателна. Всъщност тя осигурява по-голямата част от хранителните вещества, от които вашето бебе се нуждае през първите 6 месеца от живота си.

Въпреки че съставът на кърмата е строго регулиран от тялото ви, изследванията показват, че това, което ядете, има някакъв ефект върху съдържанието на кърмата.

По принцип нито една храна не е изключена от менюто на кърмачката. Вместо това на жените се препоръчва да се хранят с балансирана, разнообразна диета. Все пак има някои храни и напитки, които може да искате да ограничите, докато кърмите.

Ето 5 храни, които да ограничите или избягвате по време на кърмене, както и съвети как да разберете дали вашата диета влияе на вашето бебе.

1. Риба с високо съдържание на живак
Рибата е чудесен източник на докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) - два вида омега-3 мастни киселини, които са важни за развитието на мозъка при кърмачета, но въпреки това почти не се намират в други храни.

Въпреки това, някои видове риба и морски дарове също така могат да бъдат и с високо съдържание на живак - метал, който може да бъде токсичен - особено при кърмачета и малки деца.

Острото излагане на високи нива на живак може трайно да повлияе на централната нервна система на вашето бебе. В резултат на това те могат да се сблъскат със забавяне или увреждане на:

 • когнитивните умения
 • фината моторика
 • речевото и езиковото развитие
 • визуално-пространственото осъзнаване

Затова рибите с високо съдържание на живак трябва да се избягват, докато кърмите. Това включва:

 • риба тон
 • кралска скумрия
 • марлин
 • червен/оранжев берикс
 • акула
 • риба меч
 • змиорка
 • морска котка
 • пангасиус

 

2. Някои хранителни добавки и билки
Използването на билки и подправки като кимион или босилек за подправяне на храна се счита за безопасно по време на кърмене.

Когато става въпрос за билкови добавки и чайове, има някои опасения относно безопасността, тъй като липсват изследвания провеждани с кърмачки.

Докато много жени опитват добавки, за да увеличат кърмата си, тяхната полза невинаги е доказана. Най-добре е да поговорите със своя лекар, преди да изпробвате добавка.

Тъй като повечето билкови добавки не са изследвани за тяхната безопасност по време на кърмене, се препоръчва да поговорите с вашия лекар, преди да използвате каквито и да било варианти за увеличаване на кърмата.

 

3. Алкохол
Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ въздържането от алкохол е препоръчително по време на кърмене. Понякога обаче може да си позволявате известно коичество като следвате определени правила.

Преминаването на алкохол в кърмата зависи от това колко алкохол сте консумирали и кога сте го консумирали. Изследванията показват, че количеството алкохол в майчиното мляко достига своя максимум 30–60 минути след последното ви питие. Плюс това, алкохолът може да остане в организма ви до 2–3 часа. Това е валидно само за една чаша алкохол - колкото повече алкохол приемате, толкова по-дълго може да отнеме изчистването му от тялото ви.

В резултат на това специалистите препоръчват ограничаване на алкохола до само една стандартна напитка на ден и изчакване най-малко 4 часа след това преди кърмене.

Една стандартна напитка е еквивалентна на:

 • 350 мл бира
 • 125 мл вино
 • 45 мл твърд алкохол

Доказано е, че честата консумация на алкохол намалява производството на кърма с 20%.

Нещо повече, честият, прекомерен прием на алкохол по време на кърмене е свързан с повишен риск от нарушен сън на бебето, забавяне на психомоторните умения и дори когнитивни увреждания по-късно в живота.

 

4. Кофеин
Кафето, колата, чаят и шоколадът са често срещани източници на кофеин. Когато ги консумирате, част от този кофеин може да попадне в кърмата.

Това може да бъде проблематично, тъй като организмът на бебетата трудно разгражда и изхвърля кофеина. В резултат на това големи количества кофеин в продължителен период от време могат да се натрупат в системата на вашето бебе, причинявайки раздразнителност и проблеми със съня.

Затова на майките, които кърмят, се препоръчва да консумират не повече от 300 мг кофеин на ден, което е еквивалентно на две или три малки чаши кафе.

Тъй като енергийните напитки често съдържат добавени витамини и билкови екстаркти, в допълнение към големи количества кофеин, жените, които кърмят, се препоръчва да избягват и тези продукти.


5. Преработени храни
За да посрещнете повишените нужди от хранителни вещества от кърменето, е изключително важно да имате здравословна, балансирана диета.

Тъй като обикновено преработените храни са с високо съдържание на калории, нездравословни мазнини и добавени захари, но все пак с ниско съдържание на фибри, витамини и минерали, се препоръчва да се ограничи приема им.

Ранните изследвания също така предполагат, че диетата на майката, докато кърми, може да повлияе на диетата на детето й по-късно в живота. По-конкретно, проучвания върху животни са установили, че ароматите и вкусовете, на които бебетата са изложени в кърмаческия период, могат да повлияят на техните вкусови предпочитания, докато растат.

Съществува опасение, че честото излагане на мазни, сладки храни като бебе може да доведе до по-малко здравословни хранителни навици и затлъстяване с напредване на възрастта.

 

Други съображения
Тъй като ароматите на храни и напитки се прехвърлят и в кърмата, някои майки откриват, че силно ароматни храни като лук, чесън или подправки причиняват раздразнение или дискомфорт на бебетата.

Въпреки че няма доказателства, че всички майки трябва да избягват силно ароматните храни, ако забележите промени в храненето на вашето бебе, важно е да поговорите с вашия диетолог или педиатър относно елиминирането на определени храни или подправки от вашата диета.

Други потенциални групи храни, които може да се наложи да избягвате по време на кърмене, включват краве мляко и соеви продукти.

Приблизително 0,5–2% от кърмените бебета може да са алергични към белтъка на кравето мляко, прехвърлен през майчиното мляко, докато 0,25% може да са алергични към соевия протеин.

Ако вашият педиатър подозира, че бебето ви може да има алергия към краве мляко или соя, се препоръчва да изключите изцяло кравето мляко или соевия протеин от диетата си за 2–4 седмици, ако искате да продължите да кърмите.

 

Как да разберете дали вашата диета влияе на вашето бебе
Всяко бебе е различно. Съществуват обаче някои общи признаци, че диетата ви може да повлияе на вашето бебе, включително:

 • екзема
 • кръв в изпражненията
 • повръщане
 • диария
 • копривна треска (уртикария)
 • запек
 • хрипове
 • зарушен нос
 • раздразнителност
 • прекомерно количество газове
 • анафилаксия - макар и рядко, важно е незабавно да се потърси медицинска помощ

Ако вашето бебе прояви някой от тези симптоми, това може да е знак, че то е алергично или има непоносимост към храна в диетата ви. Свържете се със своя педиатър или с детски алерголог, за да установите коя храна причинява неразположенията при вашето бебе.

При някои хранителни алергии може да ви инструктират да преустановите приема на определени храни за 2 до 4 седмици, за да видите дали симптомите отшумяват.

Имайте предвид, че въпреки че вашето бебе може да има непоносимост към някои храни или алергии като бебе, с правилния подход и с напредването на възрастта това може да отшуми. Консултирайте се с вашия педиатър, преди да добавите проблемните храни обратно в диетата си или в тази на детето.

 

В заключение
Кърменето осигурява основни хранителни вещества за вашето бебе. Докато някои забранени храни по време на бременност могат да бъдат включени отново в менюто след раждането, има някои храни и напитки, които може да не понасят или да имат отрицателни ефекти върху вашето бебе.

Въпреки че се препоръчва напълно да се избягва рибата с високо съдържание на живак и някои добавки, то алкохола, кофеина и силно преработените продукти все още могат да се консумират, но в ограничени количества.

Ако вашето бебе има симптоми като екзема или кръв в изпражненията, това може да се дължи на нещо в диетата ви. Важно е да споделите притесненията си с вашия педиатър, преди да направите резки промени в храненето си.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори