Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-05-27 13:56:00 +0300 Препоръчително е да посетите гинеколога си, веднага щом установите, че сте бременна. Какво се случва на първия преглед от бременността?

Какво се случва на първия преглед от бременността?

Какво се случва на първия преглед от бременността? 470 900
Препоръчително е да посетите гинеколога си, веднага щом установите, че сте бременна.

През цялото време, докато трае бременността ви, е задължително да сте под лекарско наблюдение, дори и да се чувствате в отлично здравословно състояние. Не бива да пропускате преглед, особено когато става въпрос за първа бременност.

Тези прегледи имат за цел да дадат ясна картина за нормалното развитие на бременността ви, констатиране и предотвратяване на евентуални усложнения и установяване на генетични или други аномалии на ембриона и плода, ако има такива.

Първото посещение

Препоръчително е да посетите гинеколога си, веднага щом установите, че сте бременна. При първото си посещение при него след зачеването той трябва да ви зададе един куп въпроси свързани с вас и партньора ви, за да може да попълни историята на бременността. Най-често тези въпроси са свързани с:

 - История на менструалния ви цикъл и дата на последната ви менструация. По този начин се определя приблизително (в диапазон от 14 дни) предполагаемата дата на раждане. Ако не сте сигурни, кога е била последната ви менструация, ще ви бъде направено ехографско изследване, което да установи в коя гестационна седмица се намирате.

 - История на заболяванията в семейството ви – вашето и на вашия партньор. Тук се визират детски заболявания, сърдечни и други сериозни заболявания, алергии, генетични проблеми. В по-голяма част от случаите лекарят ще ви помоли да попълните специален въпросник (в съответствие с Наредба №26 на МЗ), свързан с генетичните заболявания. Лекарят трябва да ви информира за възможностите за профилактика на генетичните рискове (специализирани ултразвукови прегледи за откриване на вродени аномалии, дородов скрининг, дородова диагностика и др.), както и да ви назначи подсилващи организма на бременната вещества, като фолиевата киселина.

 - Симптоми на бременността и история на предишни бременности (в това число аборти, прекъсвания на бременност, усложнения при раждане и др.).

 - Начин на живот – хранителни навици, употреба на тютютневи изделия, алкохол, дали приемате други лекарства към съответния момент,

Лекарят ще ви даде картон, в който са описани личните ви данни (включително кръвна група, резус фактор, месец на забременяване, съпътстващи заболявания и др.), история на бременността, като се вписват и всички резултати на тестовете, които правите по време на бременността си. Нека този картон да е винаги с вас, дори когато отивате на почивка или пътувате в командировка, тъй като информацията в него може да се окаже безценна в случай на нужда от спешна помощ.

А какво можете да попитате вие лекаря си по време на първия си преглед, разгледайте тук.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори