Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-02-07 10:28:53 +0200 Как да разбера кога раждането наближава? Как става разкъсването на околоплодния сак /мехур/? Какво представляват родилните болки? 6 въпроса за раждането

6 въпроса за раждането

6 въпроса за раждането 470 900
Статия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи
Как да разбера кога раждането наближава? Как става разкъсването на околоплодния сак /мехур/? Какво представляват родилните болки?

Тук ще получите надеждни отговори на тези, както и на други ключови въпроси, пред които е изправена всяка жена, на която предстои да стане майка за първи път.

  1. Какви са първите признаци на раждането?

Първите признаци се появяват две-три седмици преди настъпване на раждането. През цялата бременност се увеличава слузестото съдържимо от маточната шийка и влагалището. Функцията на по-обилният вагинален секрет е защитна - по-гъстата му консистенция възпрепятства навлизането на болестотворни микроорганизми във вагината, а непрекъснатото му отделяне от влагалищната лигавица да„изхвърля” попадналите там микроорганизми.
С наближаването на термина вагиналното течение става още по-обилно.

Това слузесто съдържимо се нарича „Слузеста запушалка“. Спускането на плода, зачестяването на подготвителните контракции и разширяването на маточната шийка към края на бременността води до падане на запушалката. Тя е с обем около две супени лъжици и често е примесена с кръв. До този момент тя е служела като бариера срещу инфекции от влагалището към плодния сак. „Изпадането” на слузестата запушалка може да се различи по вида на секрета, останал по бельото. Той има по-гъста консистенция, по-скоро е желеобразен, в количество около чаена лъжичка, възможно е да има леки примеси на кръв, тоест да е с леко оцветяване в розово или ръждиво.

Предвестниците на раждането:

  • Подготвителни контракции: Започват около 5-6 седмици преди раждането. Те са безболезнени и нередовни. Подготвителните контракции може да се появяват през 7-10 минути (понякога през 4-5) и да продължат 2-3 часа, а след това затихнат. Те нямат системен характер, рядко са съпроводени от болки в кръста и ниско в корема.
  • Смъкване на корема: 2-4 седмици преди раждането бебето заема “предстартова” позиция. Ще усетите облекчаване на дишането и храненето, напрежение в долната част на корема при ходене, напрежение върху тазовите кости и тазовото дъно.
  • Загуба на апетит: Около 1-2 седмици преди раждането, най-силно изразена непосредствено преди раждането.
  • Слузеста запушалка: Така нареченото "падане на тапата" не е сигурен признак за започващо раждане, но е добре да уведомите лекаря, при когото ще раждате. Той е възможно да поиска да Ви прегледа.
  • Често ходене до тоалетна: Слизащото бебе притиска пикочния мехур при всяка контракция, физиологично разхлабване около 24 часа преди раждането.

Сигурни признаци за започващо раждане:

При наличието на един или няколко от тези признаци вероятно раждането започва. Имате достатъчно време да се приготвите и спокойно да отидете до болницата.

  • Вагинално слузесто-кръвенисто течение
  • Изтичане на околоплодна течност
  • Ритмични контракции: Контракции, които не изчезват след почивка или лекарство против контракции, постепенно скъсяват интервала помежду си и засилват продължителността, силата и интензитета на усещанията. При първо раждане и наличие на ритмични контракции на всяка пета минута (три контракции за 15 минути) с продължителност около 40 секунди, продължаващи повече от час, е време да отидете в болницата. При второ и следващо раждане е добре да тръгнете по-рано.

 

2. Как се спуква амниотичната торбичка (околоплодния мехур)?

Тук ще поговорим за спукването на амниотичната торбичка, която държи плода, и за изтичането на околоплодните води. По време на бременността плодът е предпазeн от изпълнен с бистра околоплодна течност мехур, изграден от тънки прозрачни мембрани. Нарича се околоплоден мехур или амниотичен сак. Той обикновено остава здрав до няколко часа преди да започне раждането или след като раждането вече е започнало, но може да се спука или да започне изтичане на околоплодна течност по всяко време през бременността. Разкъсването на амниотичните мембрани е известно като “изтичане/спукване на водите”. Понякога мембраните се разкъсват от само себе си, но често пъти лекарите изкуствено пукат мехура, с цел да започне или да се ускори раждането и е известно като изкуствено пукване на мехура. Ако мембраните се разкъсат от само себе си, говорим за спонтанна руптура. Понякога това става преди раждането да започне, но като цяло водите изтичат, когато раждането вече е започнало.

Когато настъпи моментът торбичката да се спука няма да почувствате никаква болка, но е твърде вероятно да забележите изтичане на значително количество течност. Има и случаи, когато изтичането става постепенно и може да не бъде отчетено като необичайно явление и да премине като част от урината или вагиналните секрети. Ако  имате съмнения за изтичане на околопладни води, посетете болницата, в която сте решили да раждате   Ако течността е без мирис, прозрачна или леко жълтеникава и тече безконтролно, тогава можем да бъдем сигурни, че става дума за разкъсването на амниотичната торбичка. Въпреки че това не е сигурен знак, че раждането започва, трябва незабавно да се свържете с лекаря ви. Ако сте между 37 и 42 седмица и ембрионалните мембрани се скъсат, е вероятно раждането да започне в следващите 24-48 часа. Ако забележите тъмнозелена течност във вашите секрети, това означава, че те съдържат мекониум и че плодът е в беда по някаква причина. В този случай, както и в случай на повишен приток на кръв, веднага уведомете Вашия лекар.

3. Какво представляват родилните болки?

Единствената ясна индикация, че сте готови за раждане, са силните и редовни маточни контракции, които предизвикват разширение на шийката на матката. Въпреки това, в последния триместър на бременността и с наближаването на момента на раждането бихме могли да се подведем от така наречените маточни подготвителни,  по- леки контракции или Бракстън-Хикс контракциите, които траят около 30 секунди и имат за цел да помогнат за разширяване на по-долния сегмент на матката, за подготвяне на шийката на матката и слизането на плода. Тези контракции представляват втвърдяване на корема без да са болезнени. Истинските контракции, които сигнализират началото на раждането, започват с по-бавни темпове и постепенно стават все по-болезнени и по-чести (на всеки 5 до 10 минути).

4. Кога трябва да отидем в болницата?

• Ако имате редовни и болезнени контракции (повече от една на всеки 10 минути).

• Ако ембрионалните мембрани /околоплодните ципи/се разскъсат.

• Ако забележите кървене.

• Ако почувствате болки в матката, без да имате контракции.

• Ако не чувствате абсолютно никаква реакция от страна на плода.

В случай на някой от горните симптоми, можете спокойно да се подготвите за влизане в болницата. Помолете вашия любим или близък да ви закара до клиниката. Не забравяйте да вземете чантата, която сте подготвили за родилното отделение, всички полезни телефонни номера, бележки или практическо ръководство с информация за раждането. Веднага уведомете лекаря си в съответствие с инструкциите, които сте получили. Когато пристигнете в болницата, ще преминете през гинекологичен преглед, за да се уверят специалистите, че шийката на матката става все по-мека и започва да се разширява. Ако това е така, ще бъдете прехвърлени в родилната зала. Просто трябва да се отпуснете и да направите всичко, на което сте били обучени по време на бременността.


5. Какво е епидурална анестезия?

Тази упойка се инжектира в областта на прешлените на кръста.  Процедурата трае от 10 до 15  минути и действието на медикамента продължава няколко часа, въпреки че може да се наложи и използването на допълнителна доза. За предпочитане е епидуралната упойка да се приложи, когато шийката на матката е разширена до 5-6 см и контракциите са доста силни. Упойката влияе на корема и краката, кара нервите да изтръпнат, което изпраща сигнал за болка от матката и шийката на матката към мозъка, като по този начин се гарантира по-безболезнено раждане. Заради упойката няма да чувствате контракциите, акушерката ще докосне корема ви, за да се определи кога трябва да започнат напъните. Може би ще ви бъде поставен катетър в пикочния мехур, тъй като в резултат от прилагането на анестезията, вие няма да имате индикация за уриниране. Тъй като задължително трябва да бъде осигурено присъствие на анестезиолог, за да изпълни епидуралната упойка, трябва да информирате навреме в болницата, че желаете такава, така че лекарят да е на лице по време на раждането. Инжектирането на аналгетик от друга страна може да предизвика хипотония, гадене, повръщане или силно главоболие, но все още не са потвърдени дългосрочни странични ефекти.


6. Как протича раждането на близнаци?

Раждането на близнаци изисква да има двама педиатри, или педиатър и акушерка от интензивен сектор на неонаталогично отделение.  Въпреки че раждането може да е напълно нормално, е вероятно да настъпят  усложнения и може да се наложи да се роди с цезарово сечение, форцепс или вакуум-екстракция. Как ще се развие раждането зависи от позицията на двата плода в утробата, като възможните комбинации са различни. Ако и двата ембриона са разположени с главата напред, раждането може да стане естествено през влагалището. След раждането на първото бебе, може да мине дълго време преди болките да се върнат отново, което забавя излизането на второто бебе. При различна отглавична позиция на едно от двете бебета се прави цезарово сечение. В случай на бременност с тризнаци, за предпочитане е да се извърши цезарово сечение, не само защото ембрионите могат да имат ненормално (атипично) разположение(предлежание), но и защото е вероятно да бъдат прекалено малки или дори не достатъчно развити, за да издържат на натиска, който ще преминат при излизане през родилния канал. Тризнаците изискват допълнително лекарско внимание по време и след раждането.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори