Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-06-24 17:40:08 +0300 Може би си мислите, че нямате креативен уклон. Или че не можете да шиете, плетете, рисувате или конструирате? 6 идеи как да улесним творческите занимания у дома

6 идеи как да улесним творческите занимания у дома

6 идеи как да улесним творческите занимания у дома 470 900
Може би си мислите, че нямате креативен уклон. Или че не можете да шиете, плетете, рисувате или конструирате?

Това не пречи по никакъв начин, на колкото и да сте години да се впуснете в творчески занимание със своите деца. А те могат да бъдат много забавни!

Ако искате да подхванете подобни направи-си-сам проекти заедно с малчуганите, ето няколко съвета, които да ви насърчат и да възвърнат увереността ви!

 

1. Започнете с нещо малко
Всъщност започнете с нещо малко и се придържайте към този принцип първите няколко пъти. Повечето подобни проекти, които подхващате особено с по-малки деца, трябва да траят само около 20 минути -  от започването до почистването. По този начин начинанието е абсолютно изпълнимо, дори и след вечеря през седмицата.

И това е важното. Създаването на изкуство с вашите деца не трябва да бъде тежко и трудноизпълнимо дело, с много подготовка и условия. Трябва да е лесно, забавно и да поддържа желанието и любопитството на детето ви.

 

2. Ограничете избора на творчески материали
Така, първо - използвайте лимитиран набор материали за всеки отделен проект, който захванете. Може би веднъж ще рисувате с фулмастри, може би ще изрязвате снежинки от цветна хартия, а може би ще правите усмихнати личица от оцветени картонени чинии? Ограниченият избор по време на заниманието фокусира вниманието на вашето дете в това, което прави.

Второ, възползвайте се от подръчните материали - с картонена опаковка от някоя покупка и чифт ножици, измити консерви без етикети, изпразнени кофички от кисело мляко, различни формички паста, хранителни бои и др. може да създадете цял набор от творчески арсенал, който да използвате за различни идеи.

 

3. Съхранете творческата зона чиста
Ако проектът, който сте подхванали, предполага създаване на бъркотия, или децата ви са все още доста малки, подсигурете се, че няма риск да съсипете масата, дивана или пода, който сте избрали за работно поле. Това може да стане като използвате мушама, гумирана покривка, строителен найлон, голямо парче картон или стар чаршаф.

 

4. Използвайте опаковки за еднократна употреба
Като говорим за почистване, ако именно бъркотията е това, което ви спира да подхванете някой творчески проект, ние имаме идея за вас! Вместо да използвате чаши и купички, които трябва да се измият, купете опаковки за еднократна употреба - чашки и чинии, които да изболзвате като палитра за боички или за изплакване на четките. След като сте готови, само събирате всичко в една торба и директно го изхвърляте в боклука.

 

5. Направете свой творчески проект
Разбира се, снимайте и гледайте (да се чете: дръжте под око!) как се забавляват децата докато реализират идеите си. Но не забравяйте да се забавлявате и самите вие! Може да изненадате себе си с крайния резултат!

 

6. Преместете готовия проект на безопасно място, за да изсъхне, веднага щом децата ви приключат с него.
Направете това преди да почистите детето си или бъркотията след цялото занимание. Наистина не искате да съсипете сладкия проект на своето дете, в който то е вложило ттолкова енергия и старание, като случайно го съборите от масата, например. Винаги се захващайте с разчистването в този ред: ПРОЕКТ - ДЕЦА - ТВОРЧЕСКА ЗОНА.

 

Може би крайният резултат няма да е съвършен  ... или дори добър. Това не е въпросът. Важен е процесът и забавлението от него, нали?

Нека децата ви намират нови начини да се изразяват и да развиват уменията си, а вие не се притеснявайте толкова за крайния продукт. Може да се изненадате, но понякога от най-големите бъркотии и цапаници се раждат най-красивите неща!

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори