Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-01-03 11:23:02 +0200 Първите месеци ще бъде трудно - появата на бебето наистина променя всичко!  6 основни поводи за караници след появата на бебето и как да се справим с тях

6 основни поводи за караници след появата на бебето и как да се справим с тях

6 основни поводи за караници след появата на бебето и как да се справим с тях 470 900
Първите месеци ще бъде трудно - появата на бебето наистина променя всичко! 

Но това, че като родители имате сблъсъци относно родителството, не означава, че не можете отново да имате нормални взаимоотношения и да се разбирате!

 

КАРАНИЦА № 1: За кого е по-важен сънят?
„Съпругът ми винаги спи и не става от леглото преди 8:30 ч. през уикендите - освен да направи нещо за себе си, което ТОЙ иска.“ 

Какво да направите: Съгласете се да превърнете съня в приоритет - и за двама ви.

Някой трябва да стане с бебето сутрин. И единият партньор може да си помисли, че понеже е будувал с бебето през нощта, има право да поспи. Другият може да си помисли, че понеже е изработил 40-часова седмица, той трябва да е този, който да си отпочине до по-късно. Но наистина и двамата трябва да имате възможност да хванете няколко допълнителни дрямки тук-там. Затова направете уговорка, от която да спечелите и двамата - и да превърнете съня в приоритет и за двама ви. Това може да означава прескачане на седмичната футболна игра с приятели или пропускане на едно миене на чинии вечер, и да спите вместо това.

Някои двойки планират предварително графика си за сън цяла седмица напред, но в дългосрочен план може да се окаже твърде сложно да се придържате към него. Вместо това просто се съсредоточете върху следващите 24 часа - как можете да разделите смените по грижата за бебето, за да сте сигурни, че и двамата си почивате достатъчно?

 

КАРАНИЦА № 2: Сравнявате усилията си
„Ние постоянно сравняваме колко усилия сме положили, кой какво е направил, особено когато сме уморени - тоест постоянно! Стигаме дотам, че изброяваме всичко, което сме свършили през деня. "

Какво да направите: Сложете войнственото си настроение настрана и се откажете от удобната позиция на мъченик.

Запомнете: Вие двамата сте партньори в един и същи екип. Вместо да правите списъци и да сравнявате усилията си, помислете за бъдещето. Направете един основен списък на всичко, което трябва да направите и след това си го разпределете. Изгответе си стратегия как да се справяте със задачите си, как да ги разпределяте и как да ги изпълнявате по начин, който изглежда справедлив и за двама ви и с който и двамата сте съгласни.

 

КАРАНИЦА №3: Екранното време вкъщи
„Съпругата ми казва, че работя по електронната си поща и по телефона твърде много, когато трябва да съм съсредоточен върху семейството.“

Какво да направите: Отделете време и място за работа у дома.

В епоха, в която повече хора имат способността да работят дистанционно, ние сме изправени пред сложния проблем да не можем винаги да се откъснем от работата си. Но не забравяйте - децата ви са малки само за кратко време. Когато сте с тях, бъдете наистина с тях. Това означава да определите една стая или дори стол или бюро като домашно работно пространство - и конкретно време, в което да го използвате. Когато вие или вашият партньор работите, другият трябва да уважава това време. Но когато не сте на работното място, оставете мобилния телефон, затворете лаптопа и се насладете на малко качествено време със семейството си. Един ден ще съжалявате, ако не го направите.

 

КАРАНИЦА № 4: Кой е "правилният" начин за нещо?
„Ние се караме за това, което смятаме, че са грешни решения, които другият взима за бебето. Донесе ли правилния сок в правилната чаша, когато той гледаше бебето? Защо остави бебето да яде пет банана подред? Защо остави бебето да спи цели четири часа, а сега аз трябва да будувам цяла нощ с него?”

Какво да направите: Отстъпете назад, дори ако е трудно.

Родителят, който се грижи основно за бебето, обикновено се чувства изцяло отговорен за нещата. Но ако установите, че постоянно казвате на партньора си как да БЪДЕ родител, той или тя никога няма да разбере основите. Плюс това означава винаге да се възмущавате и  да  се опитвате да контролирате. Така че просто разгледайте внимателно какво са направили „погрешно“. Толкова голям проблем ли е, че е използвал друга чаша за сока? Ако проблемът не е критичен в контекста на голямата картина за отглеждане на вашето дете, просто не му обръщайте внимание.

 

КАРАНИЦА № 5: Големите неща, които не биват оценени
„Работя много усилено за нашето семейство и никога не чувствам, че това е достатъчно за нея.“

Какво да направите: Споделете това, което ви тормози.

Лесно е да изпаднете в ситуация, къедто всичко което правите за семейството и новия му член не е оценено подобаващо. Но не забравяйте, че това може да бъде двупосочно. Да покажем признателността си не отнема много - дори едно малко „благодаря, че изхвърли мръсните пелени“ или „уау, наистина ти се отдава да обличаш нашето бебе в сладки дрешки“. Някой комплимент тук и там създава по-положителна и подкрепяща динамика между вас двамата , И ако вие сте този, който се нуждае от малко повече валидиране, говорете. Кажете на партньора си точно това, което трябва да чуете, за да се почувствате ценени - звучи елементарно, но толкова много от нас не успяват всъщност да бъдат открити и честни, когато се опитваме да оцелеем във фазата на млад родител. Ако имате нужда от помощ при идентифицирането на емоционалните нужди на другия, консултациите с психолог или дори някои нови мобилни приложения биха били от полза.

 

КАРАНИЦА № 6: Липсата на секс
„Той иска да правим любов също толкова често, колкото и преди да имаме деца, но като си легна след целодневните грижи за бебето ми трябва малко лично пространство.“ 

Какво да направите: Насрочете си време за романтика.

Няма грешен начин да се почувствате тук - и двамата сте прави. Опитайте се да видите страната на партньора си - какво би било, ако двамата не разговаряхте една седмица? За някои това е чувството да не правите секс толкова дълго. Има ли нещо, което да ви помогне да влезете в подходящото настроение? Може би това е повече разговори насаме, по-малко домакински задължения през деня или малко допълнителна романтика (шоколадови бонбони и романтична комедия, например). Ако е така, кажете го.

Някои нови родители откриват, че смяната на времето, в което правят секс, помага - в крайна сметка, не сте ли напълно изтощени докато дойде моментът за лягане? И в крайна сметка какво ви пречи да си насрочите време за секс? Сериозно, като среща в календара. Разбира се, звучи не толкова спонтанно или вълнуващо и може да не е в началото, но след като и двамата се върнете в обичайния си ритъм нещата ще си дойдат на мястото.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори