Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-06 14:32:46 +0300 В съвременното семейство обикновено и двамата родители работят. Как да съчетаваме отговорностите с отглеждането на детето? 6 предизвикателства пред работещите родители и как да се справим с тях

6 предизвикателства пред работещите родители и как да се справим с тях

6 предизвикателства пред работещите родители и как да се справим с тях 470 900
В съвременното семейство обикновено и двамата родители работят. Как да съчетаваме отговорностите с отглеждането на детето?

Когато и двамата роботите, особено в периода след приключването на отпуска по майчинство мирът вкъщи може да бъде подложен на голямо изпитание.

Неминуемо ще се появяват ситуации, в които детето е болно или просто има нужда от повече внимание, ти имаш да подготвяш голяма презентация, а половинката ти движи свой важен служебен проект. В такива моменти назрява наново вечният спор за недооценените усилия, недостатъчната помощ и кой, по дяволите, е длъжен да остане вкъщи да се грижи за детето. Работещите родители се сблъскват с толкова много предизвикателства!

 

Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да се справиш с потенциалните и реални ситуации, които изведнъж се превръщат в непредолим проблем за семейната хармония:

1. Намерете време да си поговорите

Работещите двойки често се оплакват, че им липсва комуникация. Обикновено след като децата си легнат остават немалко куп задачи за вършене и докато дойде моментът за сън родителите не се спират на едно място. И така ден след ден времето и желанието за разговор остават на заден план, а в партньорите се заражда усещане за недоволство. За да избегнеш този момент си определете една вечер през седмицата, в която да разговаряте за нещата, които ви вълнуват. Придържайте се към тази уговорка дори и да има неизмити съдове и игачкиза подреждане. Най-ценното, което можеш да дадеш на половинката си, е цялото си внимание.

2. Приготвянето на вечеря

С работно време до 18-19ч вечер плюс времето за прибиране след това, остава съвсем малко време за приготвяне на вечерята. Особено когато човек се прибира уморен, напрегнат и гладен (особно гладен!) домът понякога се връща в бойно поле за сръдливи реплики на тема "Ама вечерята още ли не е готова?". За да си спестиш безконечните усилия в ежедневното висене над печката, както и няколко заядливи залпа, можеш да планираш предварително. Отдели време през уикенда, за да направиш заготовки - например, варено или печено месо, замразени във фризера яхнии или питки и баници. Така ще можеш още с прибирането да метнеш каквото ядене искаш във фурната да се стопли или изпече за 20-30 минути, а междувременно можеш да направиш салата, докато половинката подрежда масата.

3. Намери време за себе си

Някои психолози твърдят, че когато не полагаме достатъчно грижи за себе си, преставаме да бъдем привлекателни за парнтьора си. Затова трябва да държиш на личното си време и собствените си интереси. Физическата активност, сънят и добрата храна, разбира се, стоят в основата на грижата за себе си, но и заниманията, които са твое хоби и страст, са тези, които ти помагат да „презаредиш“ с нови сили и енергия. Именно те поддържат самочувствието ти.

4. Грижата за децата, когато са болни

Без да има кой да помага в грижите за децата, когато и двамата родители са на работа, е много трудно да се реши кой от тях да остане вкъщи да гледа детето.С времето това се превръща в голям проблем пред съвременните семейства, твърдят специалистите. Затова, ако нямате възможност да наемете детегледачка или нямате на разположение баба и дядо, които да ви отменят, подхождайте с уважение към заетостта на партньора си. Успешният начин за справянето с подобен проблем е да обсъдите кой от двама ви може да си позволи да работи от вкъщи този ден и да отмени другия, който в случая няма как да отложи ангажиментите си. Не е въпрос на дискусия чия работа е „по-важна“, а е въпрос на динамика и гъвкав график.

5. Не забравяйте за двойката

Съвременните родители често си казват „Ще гледаме филм след като децата си легнат“. Но естествено, след като децата си легнат има пране за сгъване, играчки за подреждане и още, и още. А това някак си не е време само за вас двамата, нали? Затова от уикенд на уикенд давайте децата на баба и дядо или викнете приятелка за подкрепление и смело излезте на среща само двамата, като влюбената двойка, която се крие под купа от домакински и служебни задължения, която всъщност сте!

6. Перфекционизмът не си заслужава

Половинката ти може и да разбира, че страдаш от умора, но невинаги разбира, че умората се дължи на постоянно жонглиране с разнообразни задачи. Ако можете да си поделите домакинската работа по равно, това е направо чудесно. В други случаи и ако бюджетът го позволява, наемането на почасова домашна помощница позволява да се намали напрежението около проблема „Кой върши повече работа вкъщи“. При всички положения лъснатата и подредена къща не си заслужава нито да си капнала от умора, нито да се чувстваш недооценена от партньора си. Както и обратното. Така че дори и понякога съдовете да останат недоизмити вечерта, а прахът по рафтовете да отлежава вече втора седмица (о, ужас!), помоли за помощ, а ако мъжът ти няма възможност да ти помогне в момента, остави нещата за утре и си вземи горещ душ или вана, нека водата отмие умората на деня.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори