Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-05-20 10:49:54 +0300 Много родители се оказват в положение да не могат да откажат на децата си. 6 причини обоснованият отказ да е полезен за изграждането на силната личност на детето

6 причини обоснованият отказ да е полезен за изграждането на силната личност на детето

6 причини обоснованият отказ да е полезен за изграждането на силната личност на детето 470 900
Много родители се оказват в положение да не могат да откажат на децата си.

Това е така, защото живеем на бързи обороти в общество на пренасищане. Родителите са по-заети от всякога с задълженията, с  които трябва да се справят на ежедневна база. Освен това много родители искат да бъдат най-добри приятели с децата си, а най-добрите приятели рядко казват „не“. Но като родител, да се противопоставяте понякога на желанията на вашето дете може да бъде от решаващо значение за изграждането на силна и отговорна личност.

 

  1. Чрез обоснован отказ детето се учи на ред и дисциплина

Казването на „не“ е начин номер едно да се определят ограниченията. Детето научава, че съществуват граници и ако те бъдат нарушени, следват последствия. Така то ще се чувства отговорно за своите действия. Преди обаче да кажете „не“ на детето си е много важно да представите основателна причина, защото децата не приемат отказ без ожесточена битка.

Обоснованият отказ ще помогне на детето на стане по-отговорно и по- дисциплинирано. Постепенно то ще осъзнава, че няма как да получи всичко, което пожелае, когато го пожелае. Това е от решаващо значение, защото ако отгледате дете, което е свикнало винаги да получава желаното, винаги да се съобразявате с него, то ще порасне във възрастен, който няма да е добре приспособен към живота. Защото светът няма просто да му предостави всичко. Обществото си има своите правила и граници, с които индивидът трябва да се съобразява.

 

  1. Чрез обоснован отговор детето ще изгради по-добро самочувствие

Въпреки убеждението на много хора, наличието на добре развито самочувствие не означава, че винаги трябва да се чувствате добре със себе си и да получавате каквото пожелаете. Специалистите твърдят, че няма да помогнем на децата ни да изградят самочувствието си, ако продължаваме да им казваме колко са добри и безгрешни. Важно е децата да бъдат насърчавани да се справят самостоятелно със задачите и предизвикателствата, което означава, че понякога ще се сблъскват с отказ и ще правят грешки.

Нормално е в началото при грешка или отказ детето да чувства разочарование и раздразнение, но след това ще се опитва да намери различно решение на проблема си. Неговата решителност ще го води към целта му по различен път. Така то ще осъзнае, че всеки проблем може да бъде решен, ако се помисли старателно по него, и че да сгрешиш не означава да се провалиш, а че трупаш опит и знания.

 

  1. Обоснованият отказ ще помогне на детето да различава желанията от нуждите си

Децата се ентусиазират толкова лесно от нови играчки или смарт устройства, които виждат в рекламите. И естествено, те детето ще помоли родителите си да му ги купят, защото повечето от приятелите му вече имат съответната новост. Като родител трябва да му обясните, че всъщност не се нуждае от тази конкретна играчка или устройство и че вече има други невероятни притежания, които да го забавляват.

Важно е детето да разбере, че дори новото смарт устройство или играчка да му донесе щастие, това усещане ще продължи само няколко дни, докато още по-нова играчка не се появи. Това поведение от ваша страна ще го научи, че да искаш нещо и да имаш нужда от него са две напълно различни позиции.

 

  1. Обоснованият отказ ще научи детето на търпение

Според експерти забавянето на удовлетворението е съществена стъпка към успеха. Важно е детето, пораствайки, да осъзнае, че трябва да работи усилено, за да постигне целите си. Казването на „да“ през цялото време ще направи детето нетърпеливо и раздразнително, в моментите, когато няма как да получи желаното от него. По този начин детето ще израства с нереалистични очаквания, че останалите са длъжни да се съобразяват с неговата воля и желания.

 

  1. Важно е отказът да издържи на детския плач или умоляване

Повечето деца, когато получат отказ, започват да се оплакват и дори прибягват до плач и тръшкане. Понякога родителите не могат да се справят с психологическия стрес и натиск и отстъпват. Отстъпването обаче се превръща в модел с течение на времето и детето ви знае, че без значение дали първо кажете „не“, ще промените решението си, ако то започне да се оплаква. Това показва липса на дисциплина както при родителите, така и при детето.

Ако обаче детето ви изглежда и звучи необичайно ядосано и разочаровано, трябва да проведете дискусия с него. Ако това, което искат, е разумно, можете да преосмислите отказа си. Да, важно е да научите децата си на дисциплина, но също така трябва да умеете да разбирате техните нужди.

 

  1. Обоснованият отказ не е задължително да включва думата „не“

Ако родителите използват твърдо думата „не“ без допълнително пояснение, детето няма да разбере, защо желаното му е било отказано и ще се стремим с всички сили да противодейства. Трябва да намерите алтернативни фрази, за да покажете на детето си защо не може да има това, което иска, когато иска. Ако то продължава да настоява за бонбони, вместо да кажете „не“, предложете му различен десерт, който е по-здравословен, например плодове. Обяснете, че прекомерната консумация на бонбони вреди на зъбите и може да доведе до болки в стомаха или обрив.

Важен е и тонът на отказа. Детето ще откликне по-добре на учтива корекция отколкото на гневна команда. Родителите също не трябва да забравят да поздравят или да благодарят на детето си, когато то прояви разбираме към дадения отказ. Поощряването е също толкова важно за изграждането на неговата дисциплина и самочувствие.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори