Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-03-07 15:03:30 +0200 С израстването си детето развива куп вербални, несловесни, аналитични, рационални, литературни и математически умения. 6 умения, които детето трябва да усвои до 5-годишна възраст

6 умения, които детето трябва да усвои до 5-годишна възраст

6 умения, които детето трябва да усвои до 5-годишна възраст 470 900
С израстването си детето развива куп вербални, несловесни, аналитични, рационални, литературни и математически умения.

Дори и най-малките си академични или спортни постижения са повод за гордост, но има основни аспекти, които всяко дете следва да научи до навършване на 5 годинки. Ние ги познаваме като житейските умения, които всеки от нас е научил по един или друг начин, за да станем отговорни възрастни.

Житейските умения са от съществено значение, защото те подготвят детето си да се адаптира към постоянно променящата се среда и ежедневните предизвикателства. Да научим детето си на основите им е първата стъпка, която ги прави по-развити и независими. Точно както възпитанието започва у дома, и ученето започва от там!

 

Ето кои са 6-те основни умения за всяко дете, които трябва да предадеш на детето си преди 5-я му рожден ден!

 

  1. Трябва да знае имената на родителите си

Ако детето ти все още се обръща към вас с "мама" и „татко“, може би е добра идея да го накарате да научи пълните ви имена. Друго полезно знание е адресът на вашия дом, тъй като той може да бъде полезен в спешни случаи. Това е и важно правило за безопасност, в случай че детето се изгуби. Разбира се, няма да може да намери пътя само до вкъщи, ако се намира на непознато място, но ще може да се обърне към някой възрастен (посъветвайте го за собствената му безопасност винаги да търси помощ първо от майки с деца!) и да му каже адреса си заедно с имената на родителите си. На по късен етап, когато вече детето се запознае с цифрите и математиката, може да го научиш да казва наизуст телефонния номер на мама и татко.

 

  1. Трябва да умее да полага основни ежедневни грижи за себе си

Когато детето порасне и започне да прекарва част от времето извън дома си (напр. ходи на детска градина, предучилищна, занималня), то би трябвало да може само да управлява тривиални неща в ежедневието си. Тези умения включват завързване на обувките (учи се на около 5-год. възраст), боравене с прибори за хранене, самостоятелно хранене, правилно почистване след посещение в тоалетната и т.н. Това ще спомогне за насърчаване на позитивно самочувствие и увереност в тях. По отношение на хигиената, повечето родители започват да учат детето си да ползва гърне и в последствие тоалетна на възраст около две-три години. Докато навършат 5, детето трябва да е в състояние да се събува само, да използва тоалетната по предназначение (право или седнало, в зависимост от нуждата и пола), да се почиства и или/подмива след като се изпишка или изака и да мие ръцете си, след като приключи с ползването на тоалетната.

 

  1. Трябва да умее да намира занимания без електронни устройства

Ако погледнем едно 2-3 годишно дете, което с лекота играе на смартфона на мама, бихме казали че днес малчуганите се раждат научени как да ползват модерните електронни джаджи. Докато обаче видеоигрите и мобилните телефони предоставят непосредствено удоволствие и забавление на малките деца, то ярката светлина и близкото ползване на екрана може да повлияе на фокуса и концентрацията им . Това се изразява в невъзможност да стоят спокойни на едно място и да бъдат концентрирани дори за няколко минути, което често насочва специалистите към синдрома на дефицит на вниманието.

Затова се постарай детето да не получава достъп до подобни устройства извън разрешения дневен лимит. Американската академия по педиатрия препоръчва на децата до 2 г. да не се излагат на всякакъв вид мобилни-технологии. На децата от 3 до 5 г. не се препоръчва да ползват повече от 1 час на ден устройствата, а за тези от 6 до 18 г. е препоръчително да не ги ползват повече от 2-3 часа на ден.

 

  1. Трябва да умее да споделя с другите

Децата като цяло са доста егоистично настроени по отношение на вниманието и исканията си, а още повече като стане дума за притежание. Така че те едва ли могат да разберат самостоятелно концепцията за споделяне!

Важно е родителите да внушат чувство за принадлежност към децата си, за да им помогнат да разберат основните човешки ценности. Има много начини да направиш детето си социално отговорно и да му помогнеш да усвои добро поведение, като това включва споделяне на играчки или храна с братя и сестри (или с приятели от детската градина/квартала), грижа за домашни любимци, организиране на групови игри, участие в обществени каузи и др.

Умението да споделя поставя основите на социализацията на детето и най-важният период за усвояването му е около 2 до 4-годишна възраст, когато децата са максимално непосредствени.

 

  1. Трябва да знае основните правила за безопасно пресичане на улицата

Докато детето ви все още е в период, в който не го оставяте да пресича без надзор от възрастни, е добра идея да го научите на основните принципи за безопасност на пътя за пешеходците. Това включва да се оглеждат във всички посоки на движение, да бъдат бдителни към приближаващия се автомобил, когато пресичат, никога да не вървят по платното, а да използват винаги тротоар, да потърсят помощ за пресичането, ако им е необходима и т.н. Това ще посее правилните навици за безопасност още от ранна възраст.

 

  1. Трябва да разпознава приемливо и неприемливо поведение спрямо него

С увеличаването на престъпленията,  насочени към деца, е наложително да научите детето си да разграничава доброто и лошото поведение  от съвсем ранна възраст. Например, изразяването на одобрение и привързаност между хората като потупване по гърба и рамото или прегръдката е приемливо, но ритането, бутането, удрянето или докосването на интимните части е напълно неприемливо. Родителите, бабите и дядовците и училищния персонал трябва да правят всичко необходимо, за да  гарантират, че децата са наясно с вида на докосванията и могат да сигнализират навреме за обезпокоителни ситуации, ако попаднат в такива.

 

Усвояваните на правилните житейски умения прави децата самостоятелни, независими  и готови да се изправят пред суровата реалност на света, в който живеем. Така че ако си родител на едно малко дете, обърни специално внимание на тези аспекти от развитието му още от 2-годишна възраст.

 

Източник: momjunction.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори