Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-01-06 11:55:19 +0200 Майчинството представлява фаза на постоянно учене, която всеки ден ни сблъсква с нови предизвикателства. 7 най-често срещани грешки, които майките на новородени допускат

7 най-често срещани грешки, които майките на новородени допускат

7 най-често срещани грешки, които майките на новородени допускат 470 900
Майчинството представлява фаза на постоянно учене, която всеки ден ни сблъсква с нови предизвикателства.

Майките влагат много любов и усилия, така че да бъдат най-добрият родител за децата си. Както във всяко вълнуващо начинание те правят грешки, но и се стараят да се учат от тях.

Грижите за новороденото понякога са съпътствани от много трудности, особено за младите родители. Липсата на опит, привикването към новия начин на живот и фактът, че към всяко бебе трябва да се подхожда индивидуално, са фактори, които водят до допускането на някои от по-често срещаните грешки, но е важно винаги безопасността и здравето на новороденото да бъдат приоритет за семейството.

Днес ще ви разкажем за някои от ситуациите, когато родителите, най-често от незнание, взимат погрешни решения през първите няколко месеца след раждането. Въпреки че повечето от тях са безобидни е хубаво да бъдат избегнати доколкото е възможно.

  1. Прехранване или недохранване на бебето

Педиатрите съветват бебето да бъде хранено на всеки два часа, за да си набави необходимото количество мляко. Докато кърмите е трудно измеримо колко точно кърма е изпило детето. Следете за сигнали за глад като смучене на пръстчетата или плач. Добра практика е да го кърмите на регулярен период от време. Бебетата се нуждаят от 8 до 12 хранения за 24 часа на ден. Всяко хранене трябва да засища бебето за 2 до 3 часа.  Можете да увеличите периода на едно хранене до 4 часа, за предпочитане през нощта, ако бебето ви се е хранило добре през деня. Някои бебета изпитват глад през час в началото, докато някои са спокойни и сънливи. Не е добра идея да ги събуждате, за да се хранят на всеки два часа през нощта. Оставете ги да спят и вие също се възползвайте от шанса.

Ако давате на бебето адаптирано мляко, започнете с препоръчаната на опаковката доза, защото при храненето от бутилка съществува вероятност да прехраните бебето. Новородените имат малък стомах, който се напълва доста бързо. Прехранването няма да навреди сериозно, но в крайна сметка ще доведе до задавяне и/или рефлукс, и бебето ще върне почти всичко, което е изпило.

  1. Не оставяте бебето да се оригне

Оригването е също толкова важно, колкото и храненето на новородено. Бебетата трябва да се оригнат след като приключат с храненето. Дръжте бебето си изправено след хранене или го подпрете на рамото си за 15 до 20 минути, за да не може да повърне.

  1. Не забелязвате признаците на хранителни алергии през първите няколко седмици

Докато кърмите, вашето бебе ще свикне с това, което ядете. Добре е през първите седмици след раждането да избягвате газообразуващи храни като бобови и и зелеви растения. Яденето на здравословни храни обаче не би трябвало да влияе върху храносмилането на бебето по негативен начин, но винаги е добра идея да следите за признаци на алергии, след прием на ядки, млечни продукти и яйца. Признаците на алергия са увеличено отделяне на слюнка у бебето след като вие сте приемали определен вид храна, или обриви.

  1. Не подсушавате кожата на бебето достатъчно след къпане

Когато къпете новороденото, старателно го подсушете с нежни потупващи движения, без търкане. Гънките на врата, ръцете, краката, бедрата, китките и подмишниците трябва да бъдат изсушени; в противен случай задържането на влага ще предизвика раздразнение и зачервяване. Използвайте измиващи средства, които са подходящи за нежната бебешка кожа.

  1. Не пренебрегвайте грижата за пъпчето

Честото къпане на новороденото може да забави процеса на изсушаване на пъпната връв. През първите седмици след раждането се препоръчва цялостното къпане да е не по-често от веднъж седмично (ежедневният тоалет на дупето и гениталиите обаче е задължителен). Силно се препоръчва при миене да се уверите, че не мокрите зоната около пъпчето значително. Внимавайте за признаци на инфекция, въпреки че е нормално да има леко прокървяване от отрязана пъпна връв и не е нужно да се притеснявате. Следете за зачервяване и подуване в областта около нея.

  1. Не пропускайте грижата за кожата на главата

Част от новородените развиват състояние наречено бебешка кел, крусти или млечни корички (медицинското наименование е себореен дерматит). При него по скалпа на бебето се образуват неравномерен слой от мъртва кожа и себум. Това състояние не е опасно за бебето, но е неприятно и създава дискомфорт както за бебето, така и за родителите. За да предотвратите крустите правете масаж на скалпа като избягвате фонтанелата, измивайте с подходящ шампоан и разресвайте скалпа докато е още мокър със специално за целта гребенче. Честото миене на главичката на бебето по-скоро влошава състоянието на скалпа. В случай, че устонавите неприятна миризма или отделяне на гной от крустите, се консултирайте с детски дерматолог и проверете дали не се касае за гъбична инфекция на скалпа. 

  1. Не претопляйте новороденото

По правило новородените трябва да са облечени в един допълнителен слой дрехи, спрямо тези, които вие носите. Да предположим, че вие сте облечени с дънки и тениска. За да осигурите топлина на бебето без да го прегреете, към ританките и бодито му можете да добавите или едно елече, или блузка, или да го наметнете с леко одеялце (според сезона). Следете да поддържате еднаква стайна температура у дома - препоръчителната е 20-22 градуса, а при возене с автомобил пускайте парното/климатроника на сходни температури. 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори