Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-01-14 11:03:34 +0200 Как да изградим здравословно отношение към храната у малкото дете 7 начина да стимулираме малкото дете да обича храната

7 начина да стимулираме малкото дете да обича храната

7 начина да стимулираме малкото дете да обича храната 470 900
Как да изградим здравословно отношение към храната у малкото дете

През първите две години вашето дете се учи да прави редица неща – да сяда, да се изправя, да върви и тича, да говори, и, разбира се, да се храни. А храненето е изкуство отвъд сграбчването с пръсти или използването на лъжица и вилица. Да се учиш как да се храниш включва развиването на любопитство към новите вкусове и текстури, а също така и приключенски дух по отношение на храната.

Здравословните хранителни навици са своеобразна превенция на придирчивостта към храната в по-късна възраст, твърди експертът по хранене д-р Карън Льо Билон. Според специалисти първият досег на бебетата с храна има основен принос за по-нататъшното им отношение към храната и вкусовите предпочитания.

Дългогодишни проучвания сочат, че развитите в бебешка възраст хранителни навици (независимо здравословни или нездравословни) оказват влияние върху избора за храни не само в периода на подрастване, но и на по-късен етап при възрастните. Оказва се в пъти по-лесно да възпиташ здравословно отношение към храната при невръстни деца, отколкото например тепърва да променяш посоката при 8-годишни. Ето няколко начина, които ще ти помогнат да възпиташ добро отношение към храните у своя малчуган.

 

1. Моделирайте своята нагласа

Не очакваш от детето си още с първите крачки да се превърне в спринтьор или пък да премине от пелени към гърне без инциденти, нали? „Любовта към новите храни не е нещо вродено, то се учи“р казва д-р Льо Билон. Тя нарича процеса на откриване на нови храни „тренировка на вкуса“ и набляга на търпението. Изследване показва, че малките деца са по-склонни да ядат редовно даден плод или зеленчук едва след като са го опитали поне 8-9 пъти. Но това отнема време, а и не всички деца привикват към новите храни с едно и също темпо. Затова в моментите, в които се отчайвате, че детето ви е „злоядо“ или „придирчиво“, си припомняйте, че то все още е в процес на учене.

 

2. Предлагайте всичко!

Предлагайте колкото се може повече видове храна през първите две годинки на бебето. Разбира се, внимавайте за потенциални алергени!

Повечето деца са склонни да започнат да отказват нови или любими до момента храни около двегодишна възраст. Когато има избор от повече възможни вкусове то все пак ще има достъп до по-голямо разнообразие от храни, в сравнение с малкия избор, който би останал иначе, когато настъпи фазата на отказа.

 

3. Предлагайте вариации!

Обмислете възможността да предлагате на детето си храна с различна консистенция – добре сварен картоф, узрял плод, тиквичка на пара, които детето може да изяде само. Проучване показват, че децата хранени с различно по консистенция ябълково пюре (фино пасирано, с парченца плод или накълцано) проявяват по-силен интерес към различно приготвени храни отколкото деца, хранени основно с фино пасирано пюре. Друго изследване сред 7-годишни деца, на които не са давани храни с парченца до 9-месечна възраст, предпочитат по-малко на брой храни и имат повече хранителни проблеми, отколкото деца, на които са давани храни с парченца между 6- и 9-месечна възраст.

 

4. Акцентирайте на спокойната обстановка на семейната трапеза

Придирчивостта на детето по отношение на храните може да бъде в следствие на напрегната обстановка по време на хранене, твърди детският диетолог д-р Наталия Стасенко. Според нея безпокойството и стресът потискат апетита у децата. „Храненето заедно, на една трапеза, имат за цел да ни сближат и да комуникираме, а не да броим хапките, които детето е погълнало.“ Когато не се концентрирате върху храненето му, а се фокусирате върху собственото си ядене, моделирате здравословното удоволствие от храненето у детето си – създавайки му сигурна, спокойна и радостна атмосфера на общата трапеза.

 

5. Променете идеите си за това какво кога се сервира

Хумус и задушени зеленчуци за закуска? Супа за междинно хранене следобед? Разбира се. „Децата все още нямат схващане за разликите кога какво се яде“, казва експертът по хранене д.р Дина Роуз, „така че се възползвайте.“ Когато се фокусирате твърде много върху това кога какво трябва да се яде, понякога това води до нездравословни избори като пълни със захар мъфини за закуска или мазни крекери за междинно хранене.

 

6. Оставете детето да се цапа

Не бързайте да чистите личицето на бебето като се омаже при всяка хапка или да му се карате, ако се заиграе по време на хранене. Децата имат необходимост да опознаят храната с всичките си сетива. „Мачкането и размазването на яденето ги учи да опознават различните текстури и консистенции и им помага да свикнат с различните видове храна“, споделя хранителният специалист Мелани Поток. „Децата са програмирани от самото си раждане да изследват света с ръце и уста. И когато стъпят на пътеката към храненето, част от това приключение е да се изцапаш.“

 

7. Избягвайте детските менюта

Още от самото начало се старайте да не разделяте храната на „детска“ и такава „за възрастни“. Също така в заведение избягвайте да поръчвате т.нар. „детско меню“, което обикновено е комбинация от сандвичи, пица, пържени картофи и газирана напитка. Поискайте отделна чиния за детето си и му сипете от ястията, които сте поръчали за себе си.

 

Източник: Parents.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори