Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-03-22 21:28:33 +0200 Съветите са лесни за прилагане и ефективни 7 стратегии за възпитание на децата

7 стратегии за възпитание на децата

7 стратегии за възпитание на децата 470 900
Сигурно ви се е случвало детето ви да реагира агресивно. Докато играе с приятелче да го цапардоса по главата?!

След случката се извинява за постъпката си, а на вас ви е жал да го отстраните за малко от играта, за да помисли. Малките деца често се държат буйно и грубо. Човек се чуди дали някога ще израстат това поведение. Колко добре било ако двугодишното палаво момченце може да си играе кротко и възпитано. Не че родителите не се опитват да го научат, но… За много майки прилагането на ефективна дисциплина е една от най-трудните задачи в родителството. Изглежда като безкраен тест между нерви и желания –на майката и детето.

Какво всъщност означава да дисциплинираш малко дете?Някои хора разбират това като пляскане и наказание. Но не става дума за това. Според повечето експерти дисциплина означава да установиш правила, с които да възпреш детето да се държи агресивно – да бие и хапе например, опасно – да бяга по улицата, неподходящо – да хвърля храна. Става въпрос и за това да се спазват последиците, когато малчуганът е нарушил правилата, или както Линда Пиърсън, експерт по физиатрия от Денвър, нарича „да бъдеш добър шеф”. Предлагаме ви 7 стратегии, които ще ви помогнат да установите граници и да кажете стоп на лошото поведение.

1. Избирайте битките си

„Ако постоянно казвате „не”, детето ще свикне с това и няма да разбере кое е важно и кое не – обяснява Пиърсън. – Освен това не може да изпълните всички тези забрани. Определете кое е важно за вас, поставете границите и следвайте това със съответните последствия.” Според нея  е добре да отсеете малките, но дразнещи навици на децата, които обаче не са чак толкова важни. Това те така или иначе ще израстат – например да настояват да  носят дрехи в определен цвят, да обличат дрехите наопаки.

Ако детето например разхвърля играчки и в стаята му преди да легне да спи е пълен безпорядък, вместо хиляди безполезни „не” е по-добре да го помолите, след като стане от сън да подреди. Или да помогнете и заедно да направите това.

2. Открийте изкушенията

Някой път лошото поведение може да се предвиди. Ако знаете какво би го предизвикало, просто можете да съставите план и да елиминирате изкушенията. Ако детето обича да развърта тоалетната хартия и да я разстила по пода и вече веднъж забраната не е помогнала, можете просто да я преместите. Сложете рулото нависоко, където то няма да стига и проблемът е решен. Да отвива хартия е забава за всяко мъниче, затова можете просто да премахнете изкушението. Ако детето обича да взима продукти  от щандовете в супермаркета, преди да отидете на пазар можете да вземете в чантата си любимите му играчки. Така ще реди тях. Или пък ако малчуганът не обича да споделя играчките си, а чакате приятелчета на гости, елиминирайте проблема, като махнете играчките. Често децата обичат да рисуват по стените. Приберете маркерите и моливите на недостъпно място и ги давайте, само когато са под ваше наблюдение. Някога децата се държат лошо, когато са гладни, уморени или уплашени, обяснява експертът Харви Карп. Направете така, че малчуганите да хапват здравословни закуски, да се наспиват, поне 10 часа през нощта и още 2 часа през деня, да играят много навън, за да изразходват енергията си.

3. Бъдете последователни

"В периода между 2 и 3 г. децата се учат да разбират как тяхното поведение влияе върху хората около тях”, обяснява Клер Лернър, директор на неправителствена организация за здравословно развитие на децата. „Ако реакциите ви спрямо детето са различни – един ден му позволявате да хвърля топка у дома, а друг път – не давате, то ще се обърка, защото му давате различни сигнали”, казва тя.   

Няма точна прогноза след колко инцидента и мъмрене децата ще спрат да се държат лошо. Но ако винаги отговаряте по един и същ начин, вероятно накрая след четвъртия или петия случай малчуганът ще си научи урока. Последователността  е много важна. Двугодишните често хапят, но не бива да се поддавате на чара им и да им прощавате. Всеки път обяснявайте със строг глас, че така не се прави и това боли. Децата бързо откриват как да ви манипулират, така че независимо колко са сладки, не се изкушавайте.

4. Не бъдете емоционални

Трудно е да останете спокойни, когато детето влачи кучето за опашката, или пък става по десет пъти на вечер с оправданието, че не си е измило добре зъбите или му се пишка. Но ако крещите, посланието, което искате да изречете, ще се изгуби и ситуацията ще се вложи. „Когато детето се сблъска с лошото настроение на родителя, то ще усети емоцията, но няма да чуе какво му казва”, обяснява Уилям Колмън, професор по педиатрия в Медицинското училище в Северна Каролина. Всъщност ако реагирате с гняв, вероятно това ще зарадва детето, че е успяло да ви предизвика. Затова не повишавайте глас, вдишайте дълбоко, бройте до три и погледнете детето право в очите. Бъдете бързи и строги, сериозни и неумолими, когато произнасяте порицанието за лошото поведение.

5. Бъдете кратки и ясни

Повечето майки и бащи, които са родители за пръв път, имат навика да обясняват детайлно защо детето е нарушило правилата, какво е направило грешно и какви привилегии ще загуби, ако продължи да се държи лошо. Но твърде многото приказки са неефективна стратегия, защото човек често става твърде емоционален, съветва доктор Колеман. Когато детето е под 2 г., все още не може да разбира сложни изречения. 2-3 годишните са с по-развити езикови умения, но пък им липсва достатъчна концентрация и се разсейват, докато им обяснявате надълго и нашироко. Вместо това говорете с кратки фрази, повтаряйте по няколко пъти, променяйте тона и изражението на лицето. Ако говорите на 18-месечно дете е достатъчно да му кажете „Не, не прави това. Не удряй. Мама я боли!” 2-годишното може да разбере и малко повече „Не скачай по дивана! Не скачй. Скачането е опасно. Можеш да паднеш”. 3-годишните могат да открият причината и следствието от поведението „Зъбите трябва да се мият. Мога да ти помогна, или ти сам ще го направиш. Реши ти. Колкото по-дълго време го обсъждаме, толкова по-малко време имаме за четене на приказки”.

6. Тайм аут

Ако карането или загубата на привилегии не помагат на детето да промени поведението, можете да използвате т.нар. тайм аут – да го отстранявате за малко. Правилото е – по минута на година, ако детето е на 5 г., спокойно можете да го пратите да си помисли в стаята за общо 5 минути. "Това е чудесно дисциплиниращо средство за деца, които не разбират от забрани и каране”, обяснява докто Карп. Преди да пратите детето да размисли, приемете строго изражение на лицето, променете тона на гласа - „Броя до три, ако не спреш, отиваш за тайм аут”. Ако не ви послуша, отведете го на тихо и спокойно място и настроите таймер. Като мине уреченото време, го помолете да се извини и след това го прегърнете, за да усети, че вече не сте ядосани. След няколко такива отстранявания децата обикновено си научават урока. Всъщност малчуганите не обичат да бъдат разделяни от родителите си и играчките. Затова дори и самата заплаха, че ще има тайм аут, вероятно ще ги възпре да извършат белята.

7. Останете позитивни

Независимо колко разтревожени сте заради лошото поведение на детето, не му го показвайте. „Ако хората чуят от шефовете си да казват „Не знам какво да правя моите служители. Съсипаха компанията и не знам какво да ги правят”, тогава те ще загубят уважение към него и ще направят още по-големи поразии”, обяснява Пиърсън. „Същият случай е, когато децата чуят родителите им да говорят за тях с отчаяние и негативно. Те няма да си създадат добра представа за вас, като техен шеф, и освен това ще продължат да се държат лошо”, допълва експертът. Разбира се, от време на време е нормално да усещате отчаяние. Ако стигнете този момент, поговорете с партньора, педиатъра или близък приятел.

Възраст и етапи

Ефективната дисциплина започва със разбирането кога детето се отклонява от нормалното за възрастта поведение.Ето и кратък справочник:

На 18-месечна възраст детето е любопитно, безстрашно, импулсивно, подвижно и не е наясно с последствията от поведението. Истинска гаранция за бели! На тази възраст мъничето може да дивее из стаята, но през рамо да поглежда дали майка му е наблизо. То е изградило речник, следва прости инструкции, но не може ясно да изкаже нуждите си и не може да разбере по-дълги обяснения. Може да хапе или да удря, за да покаже, че не е съгласно. Трябва да реагирате веднага на лошото поведение. Ако изчакате само 10 минути и не му обясните, че не бива да прави така, то вече ще е забравило какво се е случило.

На 2 г. детето развива двигателни умения и тества границите, като бяга, скача, хвърля, катери се. Говори с по няколко думички, но се ядосва, ако не го разберете. Често изпада в нервни изблици. „Хората наричат този период ужасните две години. Но всъщност това са самостоятелните две години”, обяснява доктор Колеман. Ако прояви лошо поведение, веднага обяснете последствията, не губете време. При 2-годишното обаче все още липсва контрол и то е доста импулсивно, затова му дайте втори шанс.

При децата на 3 г. речникът е развит добре, те използват езика, за да аргументират своята гледна точка. Обичат да играят с други деца, имат огромна енергия,но вече могат да играят и кротко у дома. Можете на тази възраст да запишете малчугана да спортува, така ще изразходва енергията си и ще общува с други деца. На тази възраст децата лесно се афектират, бързо огладняват. Наясно са с представите за добро и лошо, разбират следствието и причината, могат да пазят информация поне няколко часа.

Източник: Parents

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори