Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-08-22 18:51:08 +0300 Като родител на малко дете вероятно сте се сблъсквали с различни проблеми свързани с храненето. 7 съвета как да култивирате здравословни хранителни навици във вашето малко дете

7 съвета как да култивирате здравословни хранителни навици във вашето малко дете

7 съвета как да култивирате здравословни хранителни навици във вашето малко дете 470 900
Като родител на малко дете вероятно сте се сблъсквали с различни проблеми свързани с храненето.

Притеснявате се, че детето яде твърде малко, иска да похапва само десертчета, не обича зеленчуци, мрази зелените храни, не получава необходимите хранителни вещества за правилен растеж и др.

Не се притеснявайте. Вкусовете и хранителните предпочитания на малките деца се променят всяка секунда. Просто се уверете, че сте до вашето малко дете в това ново пътуване – опознаването на хранителните му предпочитания и добиването на здравословни хранителни навици – и му помагате да осигурява на тялото си веществата и енергията, от които то се нуждае.

 

  1. Ако не постигнете успех при първия опит, опитайте отново

Знаете ли, че едно малко дете може да се наложи да опита нова храна повече от десет пъти преди да реши, че я харесва? Ако детето ви отказва да яде определени храни, няма място за безпокойство. Въвеждайте постепенно нови храни в менюто и продължавайте да се връщате към тези, които не са му харесали. Друга стратегия е да комбинирате малко количество от храната, която детето ви не харесва с нещо, което му харесва. Вкусовете на малките деца се променят постоянно. Храна, която не намират за привлекателна сега, може да им се стори вкусна след месец.

 

  1. Предлагайте разнообразие от питателни храни

Въпреки че вашето малко дете няма да яде всичко, което му предлагате, важното е да му осигурите разнообразие от питателни храни, от които да избира. Позволете му да изследва различните цветове, текстури и вкусове на плодовете, зеленчуците и другите групи храни. Ако детето ви изпитва неприязън към определен зеленчук, например, опитайте да му го предложите в суров и варен вариант – може да хареса единия, въпреки че е отхвърлил другия! Само защото един опит е бил неуспешен, не означава, че конкретен продукт или храна са окончателно извън менюто на детето.

 

  1. Работете в екип

Колкото повече детето участва в приготвянето на храната си, толкова по-вероятно е да я изконсумира. Например, вземете го на пазара с вас и му позволете да избере плодове и/или зеленчуци. Говорете за тях – как изглеждат, миришат, какъв е вкусът им. У дома дайте на вашето мъниче задача подходяща за възрастта му като измиване на плодчето, разбъркване в купа или подреждане на нарязаните парчета. То ще се гордее с това, което сте създали заедно и ще е нетърпеливо да го опита.

 

  1. Доверете се на инстинкта им

Не се карайте на детето си, ако не е изяло изцяло сервираната му порция. Ако то отказва да яде нещо или яде малко количество, това не е фатално. Не го принуждавайте и не го притискайте да яде. Опитвайте да не се изкушавате да предлагате нездравословни десерти вместо храната, която отказва да хапне. Важно е децата да се научат да слушат телата си и да разпознават техните сигнали за глад. Докато детето ви наддава здравословно тегло, физически активно е и изглежда здраво, то вероятно получава всички необходими хранителни съставки, от които се нуждае.

 

  1. Не прекалявайте с размера на порциите

Малките деца имат много по-малък стомах от възрастните, така че не могат и не би трябвало да консумират същите порции като родителите си. Уверете се, че предлагате количество питателна храна, подходяща за възрастта на вашето дете. Не  пропускайте да го похвалите, че се храни правилно, когато хапва плодове, зеленчуци, месо и други полезни храни, дори количеството да е малко.

 

  1. Не използвайте храната като награда

Ако родителите използват храната като награда за исканото поведение, детето ще започне да възприема определени храни като „добри“ (пр.: сладкиши), а други като „лоши“ (пр.: зеленчуците). Този вид мислене може да доведе до нездравословни модели на хранене в зряла възраст. Вместо това обещайте да играете с тях или да се разходите навън – и спазете обещанието!

 

  1. Бъдете добър модел за подражание

Малките деца по презумпция копират поведението на възрастните, които обичат и на които имат доверие. Ако детето ви види, че ядете здравословна храна или храна, която не е опитвало преди, е по-вероятно то също да иска да опита. Хапвайте заедно и говорете за храната в чинията – колко е вкусна, колко е полезна за тялото ви, колко енергия ви набавя.

 

Както всеки друг аспект от живота с дете, храненето също е приключение и дълго пътешествие на опитване и изграждане на здравословни навици. Но ако имате притеснения за начина на хранене на вашето дете, липса на апетит, свръх апетит или др. задължително се консултирайте с педиатъра ви.

 

Текстът е адаптиран от: www.uniceff.org 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори