Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-05-11 17:34:21 +0300 Решението, че семейството ни е готово за бебе, е едно от най-важните решения в живота ни. 7 въпроса, които да обсъдиш с партньора преди да забременееш

7 въпроса, които да обсъдиш с партньора преди да забременееш

7 въпроса, които да обсъдиш с партньора преди да забременееш 470 900
Решението, че семейството ни е готово за бебе, е едно от най-важните решения в живота ни.

Разбира се, бебетата са прекрасни! Но когато семейството ни се увеличи с още един член настъпват множество промени – някои са вълнуващи и емоционални (подгответе се за тази първа неустоима усмивка на мъничето), а други са истинско предизвикателство (безсънието, плача, смяната на пелените през нощта). Независимо дали тепърва започвате да обмисляте зачеване или сте в напреднала бременност, е важно да започнете да рамкирате бъдещата си роля на родител с партньора ви.

 

1. Защо сега?

Няма правилен или грешен отговор, но е важно да сте на една и съща страница – израстването ви като двойка, стабилността на отношенията ви, и двамата ли смятате, че е настъпило време за бебе и др.

 

2. Как ще се отрази появата на бебето на нас като двойка?

Специалистите предлагат да обсъдите очакванията си за периода след появата на бебето с партньора. Дискусията обхваща всичко от разпределяне на отговорностите до това как ще се промени динамиката на ежедневието ви. Уверете се, че преминали през:

  • Разпределение на задълженията – смяна на пелени, ставане през нощта, къпане, лягане и др.
  • Финанси – какво ще се отразят промените на финансовото ви състояние, имате ли общ бюджет, планирате ли да спестявате за предстоящото образование на детето. Бъдете откровени един с друг.
  • Как ще се промени връзката ви – обсъдете надеждите и страховете си, за да сте сигурни, че споделяте еднакви виждания. Дори да имате различия – не се паникьосвайте! Важно е да се стремите към общото ви бъдеще, а това включва усилия, компромиси, работа в екип, и разбира се, много любов!

 

3. Колко стабилни са отношенията ни в момента?

Ашли Дейвис Буш, психотерапевт, казва: „Трябва да почувствате, че нещата работят, че сте близки, че се справяте добре заедно. Често двойките се чувстват нестабилни и смятат, че раждането на бебе ще ги сближи.“ Запомнете, че това не е вярно. Раждането на бебето е емоционален, но и особено стресиращ момент за връзката. Ако отношенията ви не са крепки, множеството резки промени най-вероятно само ще ги влошат.

 

4. Как си представяте родителството? Какъв родител искате да бъдете?

Обсъдете открито какво означава да бъдеш родител. Това може да включва споделяне за вашето детство. Какво ви правеше щастливи? Кое не ви харесваше? С кое родителите ви са могли да се справят по-успешно? Важно е партньорите да споделят близка представа за съдържанието на ролята родител.

 

5. Как ще възпитате детето?

На първо място какви са вижданията ви за добро възпитание и дисциплина. Методите, които бихте използвали. Как си представяте връзката ви с детето? Какви ценности се надявате да му помогнете да приобщи към живота си? Какъв пример ще му дадете?

 

6. Как ще отделяте време за връзката ви след появата на бебето?

Когато бебето се появи, то ще изисква почти цялото ви време, енергия и любов. Това означава, че ще имате по-малко за партньора си. Ще се наложи да сте много по-осъзнати относно ресурсите, които имате на разположение, и как да ги разпределите правилно, така че връзката ви да не пострада. За двойките е лесно да се отдалечат, без дори да забележат, ако не влагат усилия в скрепяването и подхранването на отношенията си.

 

7. Какво ще стане, ако зачеването е предизвикателство за нас?

Безплодието е стресиращо и предизвикателно препятствие за много двойки. Специалистите съветват двойките да обсъдят възможността да имат трудности при зачеването и как ще им се отрази това. Така че въпроси като: „Как ще се почувстваш, ако забременяването не стане от първия път?“ или „Какво мислиш за осиновяването?“ е важно да присъстват в разговорите ви. Да приемете, че партньорът ви е на същото мнение като вас, без да сте обсъждали всички възможни аспекти, е рецепта за разочарование и катастрофа по пътя.

 

Лесно е да се увлечете от вълнението да създадете семейство, но как искате да изглежда животът ви, когато детето се появи? Не се колебайте да обсъдите всичко, което ви вълнува, притеснява и радва с партньора ви. Запомнете, че семействата се градят не само от любов, но и от взаимна подкрепа, откровеност и екипна работа.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори