Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-12-22 12:51:40 +0200 "Понякога, когато се ядосвам, имам право да се ядосвам. Но това не ми дава правото да бъда жесток. " - Анонимен автор 8 ефективни метода за овладяване на гнева при децата

8 ефективни метода за овладяване на гнева при децата

8 ефективни метода за овладяване на гнева при децата 470 900
"Понякога, когато се ядосвам, имам право да се ядосвам. Но това не ми дава правото да бъда жесток. "

- Анонимен автор

 

Да се ядосваш е нещо нормално. Но не е нормално когато ядът преминава в агресия или насилие. Това е важен аспект, който всяко дете трябва да научи. За да предотвратите възможността гневът на детето ви да се превърнe в сляпа ярост, експертите от MomJunction ви предлагат идеи за управлението на гнева при децата и важната роля, която то играе за превенцията на агресивното поведение.

 

Дали вашето дете има проблем с гнева?

Всеки се ядосва. Дори и децата го правят и това е нормално. Но някои хора не могат да контролират гнева си. Ето няколко знака, които показват, че детето ви има проблем с гнева.

 • Често се ядосва, дори и за най-малките неща
 • Губи контрол върху себе си, неспособно е да спре избухването
 • Изпитва невъзможност да изразява кохерентно чувствата си
 • Неспособно е да види как гневът му засяга други хора  и не изглежда да се интересува от чувствата на останалите
 • Държи се безразсъдно
 • Заплашва вербално, рисува или пише за насилие или агресия
 • Обвинява други хора за поведението си
 • Остава ядосано дълго време, има проблеми със справянето с чувствата на гняв и неудовлетвореност
 • Трябва да бъде порицано и напомняно да контролира гнева

Децата, които действат без да мислят, когато са ядосани, обикновено се оказват наранени или нараняващи други. Понякога проблемите с гнева при децата са очевидни. Друг път може да се наложи да наблюдавате внимателно поведението и отношението на детето, за да установите такъв проблем.

Ако детето ви показва признаци на проблеми с гнева, е време да го научите как да управлява емоциите си по-добре.

 

Какво представлява контролът на гнева?

Контролът на гнева е своеобразен учебен процес, който учи децата как да насочват негативните си емоции здравословно и безопасно. Децата се научават да откриват признаците на яда и да намерят начини да се успокоят. Вземете под внимание, че контролът на гнева не отрича как се чувствате. Не става въпрос за задържане или потискане на негативното.

Ядосването е нормална част от живота и трябва да бъде изразена адекватно. Поглъщаният гняв може да бъде експлозивен, което прави човек агресивен. Контролът на гнева помага да се предотвратят експлозивни пристъпи на гняв, които могат да навредят на детето ви и на другите около него.

Уменията за уконтрол на гнева са толкова важни, колкото и всички други умения за живот, които детето ви трябва да придобие преди да стане възрастен човек. Как можете да помогнете на детето си?

 

Съвети за контрол на гнева при децата

Контролът на гнева не е лесна задача. Именно затова детето ви трябва да го научи колкото може по-рано. Ето няколко съвета как да помогнете на детето си да управлява по-добре гнева си.

 1. Дайте му време да се успокои (time-out) и да охлади страстите си – понякога минутка-две са от помощ.
 2. Научете го да вербализира чувствата си – изразяването им помага да се почустват разбрани.
 3. Нека гневът да излезе от тялото – вземете му боксов чувал или му позволете да удря възглавница, да къса хартия или да тича – физическата дейност неутрализира гнева.
 4. Похвалете поведението му - поведението на детето зависи от реакцията ви към него. Но не прекалявайте с похвалите.
 5. Дайте добър личен пример – нищо не помага така добре като това, все пак децата винаги опират поведението на родителите си, съзнателно или не!
 6. Поставете ясни правила за приемливо поведение, когато детето е ядосано – например, без ритане, хапане, драскане, сбиване, без обиди, пищене или подмолни номера.
 7. Потърсете подходяща алтернатива – спорт/тренировка, медиатация и дихателни упражнения, писане и споделяне са добри възможности детето да канализира чувствата си и да се справи с гнева по удобен за него начин.

 

Гневът не е лесна за овладяване емоция. Фактът, че повечето възрастни трябва да положат усилия, за да запазят темперамента си под контрол, говори сам за себе си. Така че не очаквайте от децата си да научат как да управляват гнева си за нула време. Бъдете търпеливи, докато раязвиват уменията и прилагат техниките за контрол на гнева. С известна подкрепа и разбиране от ваша страна деца ви могат да подобрят емоционалната си интелигентност и да се научат да управляват чувствата си, без да ги налагат, без да се насилват или да прехвърлят отговорността на други хора.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори