Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-03-19 16:08:11 +0200 Бременността завършва с чудото на раждането! 8 неща, от които да се въздържаш след секцио

8 неща, от които да се въздържаш след секцио

8 неща, от които да се въздържаш след секцио 470 900
Бременността завършва с чудото на раждането!

Понякога обаче по желание на майката или поради наложителни здравословни причини то става не по естествен (вагинален) начин, а се налага цезарово сечение. Това предполага някои определени рестрикции месец-два след раждането. За да се възстановиш по-бързо от секциото, внимавай с тези 8 неща:

  1. Домакинската работа

Намали малко оборотите! Колкото и да е нормално да се стараеш да полагаш всички възможни грижи около новороденото бебе, включително поддържането на ред и чистота в къщата, тялото ти е преминало през сериозни метаморфози през последните 9 месеца плюс раждането. А секциото е операция като всяка друга – тоест ти трябва да си почиваш колкото е възможно повече. Домакинската работа може и да почака. Ти не.

  1. Внушаването на вина

В някои среди се шири мнението, че основен белег на майчинството е раждането по естествен път, което кара много жени да изпитват вина, че не са родили „нормално“. Подобно твърдение няма абсолютно никаква връзка с реалността, нито с готовността и усилията, които една майка има и полага. Подминавай подобни изказвания с усмивка, защото „доказателството“, че си майка по всяка вероятност точно в момента иска да те гушне…и да му смениш пелените J

  1. Неглижираш храненето си

Хранителният режим след цезарово сечение е от особено значение за избягване на усложнения след операцията. Избягвай да хапваш подуващи или запичащи храни, които ще предизвикат напрягане на коремните ти мускули. Всяко опъване на шевовете може да доведе до скъсването им. Консултирай се с лекаря си за подходящите лаксативи в случай на нужда.

  1. Не внимаваш за несъзнателните жестове и рефлекси

Казват, че смехът е най-доброто лекарство, но не и когато става дума за коремни операции. Някои рефлекси като силния смях, кашлянето и кихането карат коремните мускули да се свиват и отпускат прекалено рязко, което отново оказва напрежение върху шевовете от секциото. Така че внимавай и да не настинеш.

  1. Бързаш със спорта

Повечето жени изпитват желанието да се върнат във форма бързо след раждането, което ги насочва към фитнеса или по-лошо, решават че слизането и качването по стълби е достатъчно безопасна алтернатива. Подобни натоварващи упражнения всъщност напрягат много организма и забавя възстановителния процес, да не говорим за риска от скъсани шевове. Затова по-добре изчакай докато операцията зарасне напълно и първо се консултирай с лекаря си преди да предприемеш каквото и да е.

  1. Вдигаш бебето си или тежки торби и предмети

Първият контакт на майката и бебето след раждането е за кърменето. Следвай инструкциите на акушерките, като избягваш да го слагаш върху среза от операцията и винаги взимай бебето на ръце едва след като си седнала. Също така не се разхождай с него на ръце, защото малчуганите имат несъзнателния рефлекс да ритат с крачета и може да те ритне в шевовете. Вдигането на тегло над 1кг. може да причини болка и отваряне на раната.

  1. Възобновяваш секса твърде скоро

Възстановяването на интимността с партньора след раждането е момент, който и двамата очаквате с нетърпение. След секцио е препоръчително да изчакаш поне 6-7 седмици преди да пристъпите към тази крачка, като първо поискай разрешение от лекаря с оглед на възстановителния процес. Имай предвид, че няколко седмици след раждането си по-податлива на инфекции, докато се възстанови матката,  а физическото напрежение от сексуалния акт оказва напрежение и върху шевовете.

  1. Къпеш се често

В дните непосредствено след секциото избягвай честото взимане на душ, а когато го правиш използвай специални непромокаеми лепенки, които напълно покриват раната от операцията (продават се в аптеките). Намокрянето може да доведе до възпаление и инфекция, което ще ззбави значително възстановителния процес.

 

Бъди внимателна със себе си и ще се възстановиш бързо. И тогава ще можеш да се отдадеш изцяло на радостта от майчинството!

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори