Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-05-13 16:15:15 +0300 Когато децата станат възрастни, много от тях осъзнават, че има определени умения, които им липсват, и биха искали родителите им да са ги научили, когато са били малки. 8 умения, които всяко дете трябва да придобие, за да стане отговорен възрастен

8 умения, които всяко дете трябва да придобие, за да стане отговорен възрастен

8 умения, които всяко дете трябва да придобие, за да стане отговорен възрастен 470 900
Когато децата станат възрастни, много от тях осъзнават, че има определени умения, които им липсват, и биха искали родителите им да са ги научили, когато са били малки.

За някои това са неща като независимост, самочувствие или по-успешна комуникация с останалите. Други искат да знаят повече за планирането и изграждането на кариера.

Затова днес ви представяме някои полезни умения, на които можете да научите детето си, за да му осигурите по-добро бъдеще.

  1. Как да се защитава

Да знаеш как да се защитаваш е изключително важно умение, което всеки възрастен трябва да притежава. Децата също се нуждаят от него. Например, ако се сблъска с побойник, самозащитата ще даде на детето ви повече увереност и ще го накара да се чувства независимо, знаейки, че е успяло да намери изход от трудна ситуация самостоятелно, без да иска помощ от възрастен.

А самозащитата дори не трябва да бъде физическа. Децата могат да използват думи, за да предотвратят конфликт, така че да не се стигне до физическа разправа. Важно е да научите детето си да бъде вербално уверено и да не дава на побойника емоционалната реакция, която той е очаквал.

  1. Как да оказва първа помощ

Всеки човек трябва да притежава поне най-базисните знания за оказване на първа помощ, защото това умение може буквално да спаси нечий живот. Важно е обаче да знаете и как да лекувате леки наранявания. Започнете като прегледате аптечката заедно с детето ви и обясните за какво се използва всеки предмет. Превърнете обучението в ролева игра – престорете се на ранена и помолете детето да ви превърже. Някои от най-важните умения за оказване на първа помощ включват прилагане на натиск върху раната за спиране на кървенето и знание как да се извърши сърдечен масаж в комбинация с изкуствено дишане, което можете да практикувате върху манекени.

  1. Как да готви

Изследванията показват, че децата, на които е показвано как да готвят, са по-склонни да избират здравословни храна. И тъй като здравословното хранене е от решаващо значение за нашето благосъстояние, усвояването на тези навици в детска възраст ще улесни воденето на здравословен начин на живот като възрастен. Също така е важно да запознаете детето с голямото разнообразие от полезни храни, които могат да се комбинират, за да хапвате винаги вкусни и разнообразни ястия.

Причината, поради която децата често избират по-нездравословни варианти като чипс или сладкиши, често се дължи на това, че не е нужно да отделят време за приготвянето им. Те са свикнали някой друг да приготвя храната, така че когато родителите нямат време да го направят, бързата храна и закуските се превръщат в най-подходящия обяд. И когато децата пораснат и заживеят самостоятелно, може да им е трудно да започнат да готвят здравословни ястия за себе си, ако не са придобили някакви кулинарни умения като деца.

  1. Как да реагира при спешен случай

Ако се случи нещо неочаквано или лошо дори възрастните се страхуват и объркват, така че едно дете трябва да бъде подготвено и да знае как да действа при спешни случаи. Ако информирате детето как трябва да се постъпи при възникване на спешен случай, опасността няма да изглежда толкова страшна и дори може да му е по-лесно да се справя със стресови ситуации, когато порасне.

На първо място, научете го кой номер трябва да набере при спешни случаи. Националната система 112 включва шест центъра за приемане и обслужване на спешни повиквания към телефон 112. Второ, кажете му какво трябва да каже след като обаждането му бъде прието – причината да се обажда, как се казва и адреса, на който се намира. Можете дори да играете ролеви игри. Така детето ще бъде по-подготвено, защото ситуациите ще са му познати.

  1. Как да управлява времето си

Да имаш твърде много работа и да нямаш достатъчно време е проблем, с който всеки възрастен се е сблъсквал. Но понякога е просто въпрос на това какви приоритети имаме и колко добре можем да управляваме времето си. Затова е важно да научите детето си как да го прави само. Това умение ще му помогне не само да се справя по-добре в училище и да се превърне в по-организиран възрастен, но и ще улесни живота ви като родител.

Уверете се, че детето ви знае как да измерва времето. Например, дайте му задача и го помолете да я изпълни за 20 минути. Поставете часовник наблизо и с течение на времето го информирайте колко време вече е прекарало и колко му е останало. Това ще позволи на детето ви да разбере хода на времето и да преценява  кои дейности се вписват по-добре в определени периоди от време.

Определянето на приоритети е от ключово значение при правилното управление на времето. Това е трудна за разбиране концепция при децата, но все пак можете да ги научите да определят приоритетите си като използват думи като „първи“, „следващ“ и „последен“.

Учебният процес трябва да бъде забавен за детето. Например, направете заедно план за деня и дайте на детето да използва цветни моливи, за да отмята вече свършените задачи. Миенето на зъбите е първо, после оправяне на леглото, а накрая стягане на раницата за училище. За да го направите по-забавно и полезно, можете да добавите стикери като награди за изпълнените задачи в края на деня.

  1. Как да спестява пари

Дори когато детето е още малко е важно да започнете да го учите как да харчи джобните, които получава. Започнете въвеждането на концепцията за бюджета преди детето на стане на 6-7 години, тъй като в този период навиците вече са формирани.

Първо му покажете монети, пари в брой и кредитни карти, обяснете, че можете да купувате неща с тях, а също така му покажете как го правите, когато ходите заедно да пазарувате. След като сте закупили нещо, покажете му касовия бон, за да види колко пари сте похарчили.

По-късно обяснете, че парите не са само за харчене, и че е полезно да пестите пари. Дайте му касичка, където да събира свои собствени средства и да спестява за нещо, което да си купи по-късно. Това ще го научи да следва целите си, да планира и да има търпение. Разбира се, детето ще има краткосрочни цели, но с времето ще стане по-дисциплинирано и ще започне да пести за по-дългосрочни цели.

Детето също трябва да разбере, че парите се печелят и в това се влага усилие. Така ще му покажете стойността на парите. Например, помолете го да свърши нещо и го наградете с определена сума за изпълнената задача.

  1. Как да взима решение

Естествено е родителите да искат най-доброто за децата си и следователно да се опитват да контролират възможно най-много от живота на детето. Замислете се обаче, когато решавате всичко вместо детето дали няма да го превърнете после във възрастен, който е неспособен сам да прави събствени избори. Така че, дори когато са малки, децата трябва да могат да знаят как да правят своя избор и да понасят последствията.

За да култивирате самостоятелност в детето, обсъждайте всякакви ежедневни неща. Помолете го да избере между 2 опции за обличане, да съставите заедно списък за пазаруване, попитайте го дали е по-добре да сложите зелените или червените салфетки на вечеря. За да направите задачата по-трудна, попитайте детето дали смята, че има по-добър вариант да се свърши нещо, който не сте посочили. Уверете се, че разбира какво ще се случи, ако избере едното или другото, и как това ще му се отрази.

  1. Как да общува с останалите

Да бъдеш състрадателен и съпричастен е важно за разбирателство с хората и за изграждане на силни и уважителни отношения с тях. Затова е важно да развиете тези качества у детето си, за да може да се научи да се грижи за другите хора и да вижда нещата от тяхна гледна точка (емпатия). Това ще го насърчи да предоставя подкрепа на останалите и от своя страна да получава подкрепа, когато има нужда от нея.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори