Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-03-22 00:00:22 +0200 Как да се справите с чистота и реда 9 неща, които да приготвите преди раждането на бебето

9 неща, които да приготвите преди раждането на бебето

9 неща, които да приготвите преди раждането на бебето 470 900
Когато наближи раждането на бебето, всяка майка усеща инстинкта за подреждане на дома.

Наричат това гнездене. Преди да наближи термина ви, можете да направите следните неща:

Огледайте цялата къща

1. Проверете колко безопасен е домът ви. Да имаш бебе вкъщи, което пълзи в кухнята и може да стигне до всеки шкаф, дори и този, в който сте сложили препарати за почистване, вероятно ви се струва пълен ад. Но всеки родител ще ви каже, че няма нищо страшно. Бебета някога се изправят и хукват буквално за дни, затова е по-лесно да обезопасите дома си, докато сте бременна. После така или иначе никога няма да ви остане достатъчно време. Според Американската академия по педиатрия препаратите за почистване като прах за пране, таблетки за миялна и пр., лекарствата трябва да бъдат съхранявани далеч от достъпа на децата или пък в добре заключени шкафове.  Използвайте магнитни заключалки, които да са безопасни за децата, съветва Дарла Демороу, сертифициран професионалист по подреждане и собственик HeartWork Organizing: “Тези устройства функционират добре при всеки тип, лесно се инсталират и не нараняват пръстите”.  Ако имате камина у дома, махнете нещата, които ползвате за палене, освен това я обезопасете, за да не може вратичката да се отваря. Проверете дали не отделя вредни вещества. Можете да инсталирате и електронни детектори за газовете. 

2.Подгответе се за гости. Сега му е времето да помислите къде може да настаните гости като майка ви или най-добрата приятелка, които могат да останат да пренощуват. Няма нужда да търсите чаршафи и кърпи в последния момент, когато тъкмо сте излезли от родилното с бебето и чакате да дойде някой на помощ. Пригответе отсега чисто спално бельо и тоалетни принадлежности за гостите. След като сте избрали леглото или дивана, където ще спят, застелете с чаршафи. Оставете отоплителен уред или вентилатор в зависимост от времето.

3. Опасни зони. Местата, където живеят микроби, не са само ключовете за осветление или дръжките на вратите, както подозирате. Напротив, има и други – кухненските мивки, поставките за чинии, копчетата на печката, гъбите, дръжките на крановете за вода и хладилника, плотовете, дъските за рязане и поставките за четки и пасти за зъби. Данните са на изследване на Националната санитарна фондация. Затова преди да влезете у дома с бебето, помолете партньора си да почисти всички тези потенциално замърсени зони отново. Можете да поставите почистващи кърпи на тези места, за да е по-лесно после да ги забърсвате. 

Какво трябва да имате в кухнята

1. Преподрете пространството. Хвърлете поглед върху кухнята и решете кое може да оставите и кое да махнете. Кафемашината например е задължителна, но уредът за гофрети надали ще  ползвате. По-добре освободете място за уреда, в който ще затопляте млякото или пюретата. Оформете кътче, в което да подсушавате само бебешките аксесоари – шишета, биберони, залъгалки.  Там можете после да държите лъжичките, чашките и купичките на детето.

2. Място в хладилника. Може би ще кърмите изцяло бебето, но е добре да освободите място, където ще съхранявате кърмата или адаптираното мляко. Затова преди раждането почистете основно хладилника и фризера. Започнете отгоре надолу, махнете всичко, което е с изтичащ срок на годност или което пък ви се струва старо. Почистете рафтовете, подсушете ги. Зацапаните места изтържете внимателно и минете с почистващ разтвор, или вода с оцет.  Махнете нещата, които биха се разлели по рафтовете или пък сложете под тях хартия, за да подсушава.Спестете време за стерилизация. Като всички нови родители ще се окажете заобиколени от шишета, биберони, залъгалки, помпи за кърма, които трябва да бъдат стерилизирани. Експертите не съветват да ги изварявате в тендежера или стерилизиратор. Според най-новите изследвания миенето на бебешките аксесоари с топла вода и препарат също убива голяма част от миробите.

Как да се справите с прането

1. Сменете коша за пране. Скоро след раждането ще установите, че вашето малко чудо ще произвежда купища дрехи за пране. Затова още преди края на термина помислете за по-модерен вариант на кош – с различни отделения, или пък един за вашето пране и друг за бебешкото.

2. Прането не е лесна работа. Да переш и простираш малки бодита и ританки – повечето бъдещи майки твърдят, че биха го правили с удоволствие. Но когато наистина започнат, вече не са на същото мнение. Затова още преди раждането махнете всякакви етикети, които биха могли да раздразнят нежната бебешка кожа. Купете си прах за пране без парфюми и вредни вещества, най-добре е да е специален бебешки.

3. Петната – враг, или? Веднъж след като бебето се появи, ще се чудите защо си играете да го преобличате час по час, след като се мърля така лесно. Кърма, адаптирано мляко, пюре, каша, напишкано или наакано – петна винаги ще има. Най-добре е предварително да си вземете препарат за премахване на петната. Използвайте го веднага, щом видите нацапаното място. Дори и да не перете на момента, напръскайте със спрей за петна, или намокрете с препарат и хладка вода.

Подредете хаоса

Вашият добре подреден дом бързо ще се превърне в истински хаос, когато се появи бебето. Но ето че има разни хитринки, за да се справите с разхвърляната къща.

За разлято или мръсно: Купете си кухненска хартия вместо микрофибърните кърпи, които използвате. С нея само бършете и изхвърляте.

За безпорядъка: Ако живеете в дом на няколко нива или етажа, вземете кош, сложете го на стълбите и в него слагайте това, което ще ви трябва за момента. Това ще би помогне да не тичате по стълбите с бебе на ръце, ако сте забравила нещо. Според проучванията 25% от нараняванията с новородени се случват, когато майките са ги пренасяли по стълби.

За чиниите: Сложете бебето в столче, люлка или пък го носете на кенгуру, докато зареждате миялната или вадите съдовете от нея.

Помощник за мама: Ако имате и друго дете, винаги дръжте до себе си спрей с вода или бутилка, пълна със сапунена вода. Така докато вие чистите нещо, то също ще помага и няма да стои безучастно. А и ще е ангажирано.

Източник: Parents

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори