Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-01-30 14:10:41 +0200 Без паника! Направи си план за действие и го следвай. 9 съвета за бъдещи татковци: Как да действаш когато раждането наближи?

9 съвета за бъдещи татковци: Как да действаш когато раждането наближи?

9 съвета за бъдещи татковци: Как да действаш когато раждането наближи? 470 900
Без паника! Направи си план за действие и го следвай.

Около 37-та седмица от бременността е добре да подготвите план за бързо (и безопасно) придвижване от вкъщи до болницата. Разбира се, повечето жени биха предпочели съпругът им да ги закара в родилното, вместо да се налага да викат такси или линейка. Същевременно обаче, повечето мъже се чувстват неподготвени, когато Моментът (грешката е вярна) настъпи и вълната от притеснение и емоции ги залее неудържимо.

За да избегнеш подобна ситуация и в последствие да блеснеш сред приятелките на половинката си (която гордо ще разказва колко умело си се справил с тази нелека задача), прочети нашите съвети специално за случая. Все пак, да закараш бременна жена с контракции в болницата всъщност може да е по-леко отколкото звучи.

 

1. Направи тест-драйв

Имай поне 2 алтернативни маршрута за стигане до болницата. Никога не знаеш кога може да затворят някоя улица за ремонт или да с еокаже, че има километрично задръстване.

2. Подгответе багажа за родилното

Освен багажа за родилното, комплектовайте и всички необходими за прием в болницата документи. Бъди сигурен, че знаеш кое къде се намира.

3. Погрижи се за комфорта на половинката си

Няколко седмици преди термина сложи в колата пухкаво одеяло (особено ако е късна есен или зима), няколко малки възглавнички и бутилки с вода. Жена ти ще ти бъде изключително благодарна за грижовността, особено ако пътят до болницата отнема над 10-15 минути.

4. Погрижи се за колата

Сега е времето колата да бъде в идеално състояние - зареден до горе резервоар, работещи механизми. Увери се, че всичко е наред, за да няма неприятни изненади. И не забравяй - подготви непромокаеми покривки за седалките и пода на колата в случай че водите на половинката ти изтекат докато пътувате.

5. Не се втурвайте веднага към болницата

Не тръгвайте към родилното веднага след първите контракции. Изчакайте интервалите помежду им да станат на около 5-6 минути, а продължителността им - около минута. Комфортът у дома ще помогне на половинката ти да се отпусне психически, докато ранният прием в болницата, суетящите се лекари, сиитемите и обстановката могат да удължат самото раждане и да причинят допълнителен стрес на една раждаща жена.

6. Помагай в засичането на контракциите

Започнат ли веднъж контракциите ти, жена ти ще изпитва дискомфорт и болка. Помогни и като засичаш контракциите и интервалите между тях, а при нужда се обади на израждащия я лекар или акушерка. Бъди сигурен, че си ги информирал, когато започнат контракциите и когато тръгвате към болницата, за да имат време да се подготвят.

7. Помогни ѝ да се отпусне

Не се паникьосвай! Раждането на детето ти, независимо дали е първо или не, е вълнуващ момент и за бащата, няма съмнение. Може да си притеснен и объркан, но жената до теб те познава като собствената си длан и ще усети, когато си разтревожен. А в такова деликатно състояние тревогата лесно ще се пренесе върху нея. Затова се фокусирай да я подкрепиш - кажи ѝ, че се справя чудесно, разговаряйте за времето, когато сте се запознали, припомнете си как сте решили да имате дете.

8. Шофирай внимателно и безопасно

Настъпил е финалният момент преди раждането, но това не е извинение да шофираш безразсъдно. Да ви спрат за превишена скорост или неспазени правила за движение докато бързате за болницата не е нещо, за което половинката ще ти благодари на по-късен етап.

 

Старата шега гласи, че ролята на мъжа приключва със зачеването. Но битката за званието "Най-страхотният баща на света" започва дълго преди раждането. Накарай половинката си да се чувства обичана и сигурна в подкрепата ти. Затова от 37-та седмица нататък следвай пионерското мото -  "Винаги готов!"

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори