Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-01-03 15:30:34 +0200 Третият триместър може да донесе със себе си огромно чувство за облекчение на повечето майки, но също така може да увеличи нивото на безпокойство при други. 9 тревожни сигнала в последния триместър: кога трябва да се обадите незабавно на вашия лекар?

9 тревожни сигнала в последния триместър: кога трябва да се обадите незабавно на вашия лекар?

9 тревожни сигнала в последния триместър: кога трябва да се обадите незабавно на вашия лекар? 470 900
Третият триместър може да донесе със себе си огромно чувство за облекчение на повечето майки, но също така може да увеличи нивото на безпокойство при други.

Бебето е на път да се роди, но как, защо, кога и къде има някои деликатни въпроси, за които всяка майка се притеснява. Въпреки че сега сте се освободили от някои от  по-ранните си страхове, много от вас може да са доста загрижени за нещата, които биха могли тепърва да се объркат. Повечето от симптомите и промените, които виждате, са нови и могат да ви накарат панически да вдигнете телефона и да се обадите на гинеколога си във всеки час в денонощието.

С тази статия искаме да ви разясним, че това е предимно нормално, но също така сме изброили кои са истински тревожните симптоми и сигнали на тялото ви, че нещо не е наред и трябва да потърсите лекаря си възможно най-скоро след като ги забележите!

 

1. Вагинално кървене

Кървенето или зацапването е проблем през цялата ви бременност. Въпреки значителният риск това да е свързано с усложнение, което може да доведе до загуба на бебето, това не винаги е така. Затова дори при най-малкото прокървяване най-добре е веднага да се обадите на вашия лекар, за да ви прегледа и да прецени ситуацията.  Прокървяването може да е знак и за преждевременно раждане.

2. Подуване

До третия триместър сигурно вече сте свикнали с отичането и цялостното подуване на различни зони по тялото ви, но имаме предвид да обърнете специално внимание в случай на подуване, което рязко се различава от обичайното за бременността ви досега. Свържете се незабавно с вашия лекар, ако забележите такива признаци, особено около краката и глезените. Това може да е признак на прееклампсия, а ранното ѝ откриване е от основно значение за адекватна реакция.

3. Постоянна или остра болка

Допълнителното тегло, което сте качили по време на бременността определено ще натовари тялото и мускулите ви и ще създаде допълнителен натиск върху опорно-двигателната ви система. Но за всяка трайна или остра болка трябва незабавно да информирате следящия ви лекар, за да може да прецени дали е нормално или да ви лекува в случай на нужда. Също така може раждането да наближава, но признаците да ви объркат.

4. Увеличаване на теглото

Като става дума за допълнителни килограми, уверете се, че не качвате повече от обичайното, особено през последния триместър. По време на женската консултация  обсъдете със своя лекар за това колко се очаква да качите и го информирайте, ако нещо ви се струва необичайно или ви притеснява. Неочакваното повишаване на теглото през последния триместър може да се дължи на прееклампсия , но не се самодиагностицирайте!

5. Сърбеж по кожата

Въпреки че увеличеното тегло и разтягането на кожата са основни причини за усещането на сърбеж, това може да се дължи и на слабата или преустановена секреция на жлъчка. Уверете се, че вашият лекар проверява кожата ви за други обриви или ухапвания от насекоми, които може също да причинят сърбежа.

6. Замъглено зрение

Въпреки че това може да бъде един от поредните досадни ефекти  на хормоналните промени по време на бременността, замъгленото зрение може да бъде и признак на гестационен диабет или високо кръвно налягане. Свържете се незабавно с вашия лекар, за да видите какво причинява замъгленото виждане или притъмняващите петна.

7. Движения на бебето

Досега трябва да сте свикнали с футболните тренировки, които се разиграват в корема докато бебето ви рита. Ако обаче поради някаква причина забележите, че бебето не рита достатъчно често или изобщо не рита, трябва незабавно да се свържете с лекар.

8. Изтичане на водите

Появата на силно течение или изтичане на водите е нормалното начало на едно раждане, но ако сте много далеч от термина си, това е неочаквано явление и трябва да ви прегледат незабавно.

9. Фалшиви контракции

Това е една от най-известните болки и тревожни симптоми през третото тримесечие, която се изразява в до 5 слаби контракции за едно денонощие.

Въпреки че може да бъде лесно да ги отхвърлите като фалшиви контракции в началото, ако се появят на редовни интервали, ако са интензивни и ви оставят без дъх, тогава в действителност това са подготовителни контракции. Това означава, че раждането може да е започнало и трябва незабавно да се отправите към родилното.

 

Точно както всеки човек е уникален, така е различна и всяка бременност. Това, което може да изглежда като сериозна причина за безпокойство в един случай, е просто още един симптом в друг. Тази статия е предназначена да разясни и да ви успокои, че вашият лекар е най-добрият човек, който да ви помогне да разберете какво наистина се случва с вас по време на бременността и че различните симптоми, макар и тревожни, могат да се окажат нещо обичайно. Дръжте номера на лекаря си в списъка за бързо набиране, но също така се научете да слушате тялото си.

 

Източник: momjunction.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори