Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-08 17:41:51 +0200 Да чуеш смеха на бебето си е един от най-забележителните моменти през първата година. А когато родителите чуят този звук за първи път са готови на всичко, за да го предизвикват все по-често. Бебешкият смях – музика за ушите на родителите!

Бебешкият смях – музика за ушите на родителите!

Бебешкият смях – музика за ушите на родителите! 470 900
Да чуеш смеха на бебето си е един от най-забележителните моменти през първата година. А когато родителите чуят този звук за първи път са готови на всичко, за да го предизвикват все по-често.

Вашето бебе експериментира със звуци от самото начало. Гукането, плачът, различните изписуквания и в последствие смехът са важна стъпка в общуването с другите.

Ако нетърпеливо чакате бебето ви да достигне момента, в който се научава да се смее, не сте единствените. Звукът на бебешкия смях е музика за ушите на родителите, но е и знак за здравословно развитие.

Нека научим повече за това кога да очаквате първия смях на бебето, как можете да му помогнете да открие този звук и как да постъпите, ако бебето ви не е достигнало този етап от развитието си спрямо очакванията за възрастта.

 

  1. Етапите в развитието на бебето

Бебетата се променят бързо през първата година от живота си. Растежът им преминава през ​​важни етапи. Възрастта, на която всяко дете достига конкретен етап от развитието си, варира леко, но референтните граници за развитие помагат на родителите да разберат по-добре кога могат да очакват да се появят определени поведенчески и физически характеристики.

Ако бебето ви е започнало да се усмихва вероятно скоро сладката му усмивка ще бъде придружена от смях. Подобно на усмивката, смехът е инструмент, който вашето бебе използва, за да общува с вас. Новите звучи, които то издава, се получават в следствие на научаването как се движат устата и езикът, така че като всяко ново умение, смехът изисква малко практика.

Важно е да запомните, че бебетата достигат основните етапи от развитието си по различно време. Въпреки че референтните стойности са чудесен начин да се ориентирате, вероятно ще откриете, че вашето бебе придобива някои умения по-рано или по-късно от очакваното.

 

  1. На каква възраст бебетата започват да се смеят?

Повечето бебета ще възпроизведат този първи смях на около четири месечна възраст. Като всяко ново умение, на детето ще му отнеме известно време, за да усъвършенства смеха си. С израстването ще става все по-изразителен и осъзнат.

Няма съмнение, че кикотът на вашето бебе е музика за ушите ви, но звукът се харесва и на вашето мъниче.

Смехът е приятен за всички и като звук, и като усещане. Освен това бебетата също се радват да виждат реакцията, която смехът им предизвиква в техните родители, братя, сестри и други лица, които се грижат за тях.

 

  1. Можете ли да разсмеете бебето си?

Не се притеснявайте, не е нужно да сте велик комик, за да успеете да разсмеете бебето си. Всъщност първият смях на вашето бебе може да бъде причинен от любимата му играчка или от домашен любимец, който прави нещо забавно в момента.

Да се забавлявате заедно с бебето е най-добрият начин да насърчите появата на смях. Ето няколко идеи как да разсмеете мъничето си:

  • Правете смешни лица. Вашето бебе вече разпознава израженията ви и често се опитва да ги имитира. Да направите глупава физиономия, например, да отворите широко устата си или да изплезите език, може да е достатъчно неочаквано, за да накарате бебето ви да се смее.
  • Издавайте пръцкащи звуци с уста. Кой може да устои на сладкото бебешко коремче? Издаването на пръцкащи звуци върху коремчето, ръчичките, крачтата или гръбчето на вашето бебе е чудесен начин да предизвикате смях у него.
  • Пейте на детето. Не се притеснявайте, че нямате дарба да пеете – вашето бебе просто обожава гласа ви. Изпейте някоя забавна песничка, правете забавни физиономии, жестикулирайте активно. Очакват ви бурни аплодисменти и звънлив смях от вашето бебе.
  • Ескимоските целувки са винаги добра идея. Бебетата са създадени за целувки и гушкане. Но вашето мъниче вече познава целувките по главичката и бузките. Изненадайте го като разтъркате леко носа си в неговото носле и вижте дали то ще реагира с радостен кикот.
  • Поиграйте на „Ту-ту-бау“.  Хей, къде отиде мама? Скрий лицето си с ръцете, а след това кажи: „Ту-ту-бау!“ и се покажи. Това ще изненада и забавлява вашето бебе, а вероятно ще предизвика и смях.

 

Може да изглежда интуитивно да гъделичкате бебето си, но експертите препоръчват да изчакате, докато кикотът стане по-чест и целенасочен, преди да приложите този метод. Някои бебета се чувстват добре, когато ги гъделичкат, но за други е източник на дискомфорт. Препоръчително е да изчакате докато бебето ви може да общува по-пълноценно и да изразява емоции, преди да се отпуснете да го гъделичкате.

Текстът е адаптиран от:  www.verywellfamily.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори