Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-02-21 16:37:08 +0200 Може да е мъничко плашещо да видите новороденото си с акне. Но не се притеснявайте, бебешкото акне е често срещано, особено при момченцата, и обикновено изчезва от само себе си. Бебешко акне - какво трябва да знаем?

Бебешко акне - какво трябва да знаем?

Бебешко акне - какво трябва да знаем? 470 900
Може да е мъничко плашещо да видите новороденото си с акне. Но не се притеснявайте, бебешкото акне е често срещано, особено при момченцата, и обикновено изчезва от само себе си.

Акнето при новородени, наричано още неонатално акне (acne neonatorum), е състояние, което се появява през първите шест седмици от живота на бебето. Не е установена точната причина за появата му, но се смята, че има връзка с хормоните, които плодът е получил от майката преди раждането или като резултат от възпалителна реакция към дрожди от род Malassezia, които живеят върху кожата.

Важно е да се отбележи, че има разлика между акне при новородено и акне при по-голямо бебе. Детското акне се появява при бебета след шестседмична възраст. Рядко срещането е сравнено с акнето при новородени бебета, но е по-устойчиво, обикновено продължава от шест месеца до година или повече.

Ако имате съмнение, че вашето бебе е развило детско акне, консултирайте се с педиатричен дерматолог, за да се уверите, че не е причинено от по-сериозно състояние или определен продукт. В повечето случаи, както акнето при новородените, детското акне е безвредно и не изисква лечение.

 

  1. Симптоми

Акнето при новородени изглежда подобно на акнето, което може да сте имали през тийнейджърските си години. Вашето бебе може да има запушени пори, червени папули и вероятно малки пустули. При някои новородени акнето изглежда като груб, неравен червен обрив.

Акнето обикновено се появява по лицето на бебето, особено по бузите и носа. Въпреки това, то може да се разпространи до скалпа, шията, брадичката, гърба или гърдите. Възможно е да се появи и да изчезне в рамките на няколко седмици или да се засили, когато бебето е нервно или плаче.

Акнето при новородени обикновено се появява през първите две седмици след раждането, въпреки че може да се появи по всяко време преди шестседмична възраст.

 

  1. Как да различаваме акнето от обрив

Акнето не е единственото кожно заболяване, което е възможно да засегне бебето. Много често родителите го бъркат с обриви от състояния като екзема или дори топлинен обрив.

Акнето причинява пъпки, а симптомите на някои видове обрив като дерматита може да включват зачервяване и подуване на кожата, сухота, сърбеж и отлюспване. В по-екстремни случаи при обрив могат да се появят и мехури.

Честа причина за обриви е влизането в контакт с неща, които раздразват кожата като пелени, козметични продукти, груби материи и др.

 

  1. Причини за появата на бебешко акне

Пряката причина за акнето при новородени е неизвестна. Макар че може да е от високи нива на хормони, някои изследвания показват, че причината е възпалителна реакция към завземането на кожата от дрождите от род Malassezia.

Освен това, тъй като кожата на бебето е деликатна, тя може да бъде раздразнена от контакт с кърма, адаптирано мляко или др. Грубите тъкани или дрехите, изпрани с неподходящи перилни препарати също могат да раздразнят деликатната кожа и да влошат бебешкото акне.

Ако вашето новородено има акне обсъдете с педиатъра каква козметика е най-добре да използвате, за да не причинявате допълнително дразнене по кожата. Ако бебето ви развие обрив след боледуване или прием на ново лекарство, уведомете незабавно вашия педиатър.

 

  1. Лечение

Акнето при новородени изобщо не вреди на вашето бебе и е чисто козметичен проблем. В повечето случаи то изчезва  без лечение.

В редки случаи могат да се използват локални медикаменти за бебешко акне, но лекарят ще ги предпише само ако има наложителна причина за това.

 

Почти всеки случай на акне при новородено изчезва без лечение само за няколко кратки седмици. Обърнете внимание на вашия педиатър, но не позволявайте на акнето да ви тревожи. Сладкото ви мъниче е прекрасно, дори и с няколко пъпчици.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори