Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-15 17:56:19 +0200 Преходът от бебе към дете в предучилищна възраст обаче може да бъде не особено лек. Физическо развитие при 3-годишните деца

Физическо развитие при 3-годишните деца

Физическо развитие при 3-годишните деца 470 900
Преходът от бебе към дете в предучилищна възраст обаче може да бъде не особено лек.

При 3-годишните деца вече наблюдаваме по-голям капацитет на задържане на вниманието и по-добри вербални умения, които им позволяват да следват по-точно инструкциите от страна на родителя и да изразяват собствените си нужди, чувства и мисли. Очаквайте моменти на нервни изблици и истеричен рев, но знайте, че те се появяват заедно с безброй забавни моменти и творчески прояви от страна на детето, което ще ви донесе не само тревоги, но и безкрайна радост.

 

Физическо развитие

3-годишните растат не само на височина и килограми, но също така развиват своята груба и фина моторика. Усвояването на нови умения в това направление е индивидуално за всяко дете и зависи от вродените му способности и интереси. В рамките на 3-та си година детето също така научава повече за собственото си тяло и как да го контролира. Балансът му се подобрява и започва да върши действия, които до момента са били предизвикателство за него.

 

Ключови етапи от физическото развитие на 3-годишните:

  • Груба моторика: Повечето 3-годишни деца могат да ходят в права линия, да балансират на ниска греда за баланс, да прескачат, тичат и да ходят назад. Обикновено могат да карат триколка с педали, да хващат топка и да скачат едновременно с два крака.
  • Фина моторика:  До 3-годишна възраст децата обикновено могат да мият и изсушават ръцете си, да се обличат с малко помощ и да отгръщат страници в книга. Повечето деца на тази възраст могат да държат молив или химикал с пръсти, а не с юмруци.
  • Повечето 3-годишни могат да бъдат приучени към ползването на гърне (ако това умение вече не е усвоено в по-ранна възраст).

 

Възможно е да ви е трудно да насмогвате на кипящата енергия, която сякаш извира от детето ви, което сякаш не се спира на едно място. Дори да се изкушавате да кажете на детето си да стои мирно, не забравяйте, че да му дадете възможността да тича, да се катери и да скача е от съществено значение за развитието му. Децата в тази възраст трябва да упражняват физическите си умения ежедневно, за да могат да развият по-добър баланс и координация за в бъдеще.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори