Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-10-04 16:26:40 +0300 Въпреки че първото зъбче на вашето бебе ще се появи между четвърти и шестия месец, важно е да се грижите за венците скоро след раждането. Грижата за оралното здраве на бебето преди появата на първото зъбче

Грижата за оралното здраве на бебето преди появата на първото зъбче

Грижата за оралното здраве на бебето преди появата на първото зъбче 470 900
Въпреки че първото зъбче на вашето бебе ще се появи между четвърти и шестия месец, важно е да се грижите за венците скоро след раждането.

Избърсвайте венците на новороденото поне два пъти на ден. Бебетата отделят по-малко слюнка от възрастните, така че се нуждаят от допълнителна помощ, за да се отърват от бактериите в устата си.

Първите опити за почистване на венците вероятно ще ви се сторят малко сложни. Бъдете търпеливи. С внимание и практика ще усвоите правилната техника. След като измиете ръцете си със сапун и вода, използвайте влажно памучно тампонче или стерилна марля, с които да разтриете внимателно венците, бузите и езика на бебето.

Какво да направите – след като намокрите с вода тампончето/марлята, хубаво го/я изстискайте. Марлята трябва да е просто леко влажна, защото бебето инстинктивно ще засмуче попадналия в устата му обект. Увийте стегнато марлята около показалеца си и я придържайте здраво с палец и останалите пръсти, за да няма шанс тя да се развие и падне. Вкарайте внимателно показалеца си в устата на бебето и с нежни движения разтрийте венците, бузите и езика. Препоръчително е да повтаряте процедурата поне два пъти дневно, най-добре след хранене и задължително вечер преди лягане. В никакъв случай не мийте венците на новороденото си с четка за зъби.

 

Ето още няколко начина да поддържате венците на новороденото си здрави и чисти:

  1. Почиствайте и стерилизирайте всички предмети, участващи в процеса на хранене

Имунната система на бебето все още не съвсем развита, затова е важно да се стерилизират всички бутилки, биберони, капачки  и др. преди употреба.

 

  1. Поддържайте биберона чист

В допълнение към микробите и бактериите, мръсният биберон може да разпространи млечница – често срещана гъбична инфекция, която причинява бели петна и неприятни рани в устата на бебето.

 

  1. Никога не е твърде рано да се погрижите за венците на новороденото

Грижата за венците на новородените е изключително важна, включително, и за да привикне детето към редовното поддържане на устна хигиена, когато порасне. Така, когато зъбките започнат да никнат, и вие и бебето ще бъдете подготвени как трябва да се грижите за тях.

 

Необходимо е оралното здраве на бебето периодично да се проследява от педиатър, за да се гарантира здравето на устната кухина и цялостното благосъстоянието на детето. Препоръчва се също детето да бъде прегледано от детски зъболекар преди навършване на една годинка.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори