Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-05-12 23:28:02 +0300 В първа част на материала проследихме ползите от извънкласните дейности и негативите от прекалено запълнения график. Извънкласни дейности: плюсовете и минусите на запълването на графика на детето – част втора

Извънкласни дейности: плюсовете и минусите на запълването на графика на детето – част втора

Извънкласни дейности: плюсовете и минусите на запълването на графика на детето – част втора 470 900
В първа част на материала проследихме ползите от извънкласните дейности и негативите от прекалено запълнения график.

Виж първа част на материала тук.

 

Ето какво да направите, за да си върнете усещането за баланс, ако членовете на семейството ви се чувстват прекалено натоварени, а ежедневието е твърде напрегнато.

 

1. Създайте визуален график

д-р Харприйт Каур, лицензиран психолог на деца и тийнейджъри препоръчва на родителите да създадат някакъв вид визуално напомняне за всички задачи и уговорки, които предстоят за седмицата. Направете календар или списък с дейности, определете различен цвят за всеки член от семейството и оцветете дейностите, в които конкретният човек участва със съответния цвят. Така съвсем лесно с един бърз поглед ще се ориентирате кой, в кой ден, в колко часа и с какво е зает.

 

2. Планирайте време у дома

Друг начин да успокоите темпото за вас и за вашите деца е да планирате поне един час седмично за семейно време, в което да се отпуснете и да осъществите качествени взаимодействия заедно. Може да оползотворите тези безценни мигове с каквото пожелаете – от готвене и гледане на филм, до разходка в парка или забавление с бордова игра.

 

3. Предвидете време за неструктурирана игра

Д-р Каур призовава родителите да осигурят на детето си, независимо от възрастта, достатъчно свободно време за игра извън купищата планирани дейности. Това е изключително полезно за развитието на детето и му позволява да преследва собствените си интереси и да усъвършенства качества, които то смята за важни.

 

4. Упражнявайте се да бъдете умерени в амбициите си

Макар че е изкушаващо детето ви да участва в милион дейности, за да бъде перфектно във всяка една област, обърнете внимание на това какво оценява то и къде са насочени интереси му. Помислете и изберете само онези дейности, които според вас наистина са полезни за развитието на детето. Разумно е да се съсредоточите върху качеството, а не върху количеството и да планирате умерено.

 

5. Проявете разбиране

Специалистите забелязват рязко увеличение на стресираните деца и претоварените родители. Затова съветват родителите да отделят време и за занимания, които осигуряват почивка на ума и тялото. И на децата, и на родителите е необходима понякога неконкурентна среда, която да им осигури възможност да бъдат себе си, да се наслаждават на прекараното време и да се чувстват удобно в кожата си.

 

6. Уважавайте различията и талантите на детето си

Специалистите отбелязват, че много родители се страхуват, че децата им са „различни“ от другите деца, ако не участват в определени дейности, и се притесняват, че няма да им осигурят необходимата компетентност, ако не ги запишат на всякакви възможни уроци. А всъщност разпознаването на истинския талант на детето и разгръщането му, дори и да не е най-популярното хоби сред връстниците му, ще направи детето по-щастливо, по-уверено и по-здраво. Нека родителите не забравят, че има университети и работодатели, които с удоволствие ще приемат младеж, който е наистина умел и отдаден на конкретна дейност, а не просто притежава умения на средно ниво в десет различни неща.

 

7. Намерете правилния баланс за вашето семейство

Запомнете, че не съществува унифицирана дефиниция за „претоварен график“ и тя варира в зависимост от всяко дете и семейство. Правилата, които работят задоволително в една семейна среда може да са напълно неприложими в друга.

Но е наистина важно да намерите някакъв баланс. Ако извънкласната дейност, на която водите вашето дете е значима за него, ще успеете да създадете график, който да пасва в ежедневието на семейството. Просто се постарайте да оставяте необходимите минутки за качествено време заедно, за почивка или за всичко онова, което прави вас и вашето дете спокойни и щастливи.

 

Материалът е адаптиран от www.choc.org.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори