Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-04-11 08:08:36 +0300 Запушен нос, кихане, сълзене на очите – симптомите на сенна хрема причиняват сериозен дискомфорт и контролирането им понякога налага използването на медикаменти. Как да контролираме симптомите на сенна хрема по време на бременност?

Как да контролираме симптомите на сенна хрема по време на бременност?

Как да контролираме симптомите на сенна хрема по време на бременност? 470 900
Запушен нос, кихане, сълзене на очите – симптомите на сенна хрема причиняват сериозен дискомфорт и контролирането им понякога налага използването на медикаменти.

Но третирането на симптомите на алергия по време на бременност трябва да се извършва със специални съображения за безопасността на развиващия се плод. Не пропускайте да се консултирате с вашия лекар, за да изберете най-успешния и щадящ метод да държите алергията си под контрол.

 

Симптоми на алергия по време на бременност

Ако сте се сблъсквали със симптоми на сенна хрема преди забременяването, те вероятно ще продължат или дори е възможно да се влошат през бременността. В други случаи жени изпитват симптоми на алергия за първи път по време на бременност. Симптомите могат да включват:

  • хрема;
  • запушен нос;
  • напрежените в синусите;
  • задух;
  • кихане;
  • дразнене и сълзене от очите.

Съществува и феномен, познат като ринит при бременност, характерен както показва названието му при бременните жени, който се изразява със симптоми, подобни на тези при активирането на алергия. Неалергичният ринит през бременността се дължи най-вече на хормоналните промени в тялото на жената и обикновено отзвучава след раждането. Симптомите могат да имитират тези на алергии, но не реагират на антихистамини, група медикаменти, които се използват за лечение на клиничните прояви при алергия с различна етиология.

Ако през бременността проявите симптоми на сенна хрема е изключително важно да се информирате дали дадено лекарство е подходящо и безопасно за вас и плода. Консултирайте се задължително с  вашия лекар преди да приемете каквито и да е лекарства с или без рецепта докато сте бременна или кърмите, за да обсъдите всички потенциални рискове.

 

Лечение на симптомите на сенна хрема по време на бременност

Както при всяко заболяване или състояние, което се проявява през бременността, целта на лечението е да се поддържа здравето както на майката, така и на бебето. Не всички лекарства са безопасни за приемане по време на бременност. Важно е да се претеглят рисковете спрямо ползите. Добрата новина е, че алергиите от дразнители от околната среда, като полени, не представляват риск за развиващия се плод. Но ако симптомите на алергията ви причиняват несъвместим с ежедневието ви дискомфорт, вашият лекар може да препоръча няколко възможности за лечение, за да сведете до минимум рисковете. Отново обръщаме внимание, че е важно да се консултирате с лекар или фармацевт преди да започнете прием на медикаменти по време на бременността.

 

Ето някои алтернативни методи за справяне с алергията:

  • Постарайте се максимално да избягвате причинителя на симптомите на алергия. Увеличете престоя у дома със затворени прозорци и добра вентилация, когато полените са в своя пик.
  • Използвайте овлажнител за въздух. Влажният въздух може да помогне за успокояване на раздразнените синуси.
  • Използвайте пречиствател на въздух. Използването на висококачествен пречиствател на въздух у дома или в офиса може да намали броя на алергените и замърсителите във въздуха.
  • Старателно почиствайте у дома. Редовното дълбоко почистване на дома ще премахне прах, власинки и всякакви други дребни частички. Не забравяйте често да сменяте спалното бельо и кърпите.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори