Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-25 16:59:01 +0200 СВДС (синдром на внезапна детска смърт) е едно от онези неща, за които никой не иска да мисли – мисълта за внезапната смърт на бебето ви е изключително страшна. Как да намалим риска от синдрома на внезапната детска смърт?

Как да намалим риска от синдрома на внезапната детска смърт?

Как да намалим риска от синдрома на внезапната детска смърт? 470 900
СВДС (синдром на внезапна детска смърт) е едно от онези неща, за които никой не иска да мисли – мисълта за внезапната смърт на бебето ви е изключително страшна.

Но за родителите е от огромна важност да бъдат информират за причините за СВДС, за да могат да осигурят навременна превенция. За щастие, колкото и страшен да е СВДС, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска за вашето бебе.

 

Какво представлява СВДС?

СВДС е абревиатура за „синдром на внезапна детска смърт“. Определя се като неочаквана смърт при бебе под едногодишна възраст. Повечето от тези смъртни случаи настъпват през нощта, обикновено между полунощ и 6 сутринта, докато бебето спи. Диагноза СВДС се поставя, когато не се открие друга причина за смъртта след задълбочено изследване.

Въпреки че СВДС се дефинира като внезапна и необяснима смърт при бебе на възраст под 1 година, повечето смъртни случаи настъпват на възраст между 1 месец и 4 месеца. 90% от смъртните случаи при СВДС настъпват, когато бебето е на възраст под шест месеца.

 

Кои са рисковите фактори?

Основният рисков фактор за СВДС е приспиването на бебето в опасна среда – наличие на прекалено меко легло, наличие на твърде много възглавници или одеяла, и/или поставяне на бебето с лице надолу за сън, преди то да е в състояние да се преобърне самостоятелно.

Други рискови фактори включват прегряване – обличане в прекалено много слоеве дрехи или престой в твърде топла стая. Излагането на цигарен дим  по време на бременност или след раждане също увеличава риска за вашето бебе от СВДС.

 

Как да намалим рискова от СВДС?

Препоръките за намаляване на риска от СВДС се фокусират върху създаването на безопасна среда за сън за вашето дете. Насоките включват информация за това къде трябва да спи вашето бебе и какъв тип условия трябва да има за най-безопасен сън. Насоките обхващат и темата за здравето на майката, най-добрите практики за хранене и какви предмети трябва и не трябва да присъстват в пространство за сън на бебето.

 

  • Поставяйте бебето си да спи по гръб

Едно от най-важните неща, които да направите, за да намалите риска от СВДС, е да поставите бебето да спи по гръб. Правилото е особено важно, ако бебето все още не умее да се обръща и върти самостоятелно. Ако бебето заспива в столчето за кола, бебешка люлка, подскачащо столче или друго устройство, то трябва да бъде преместено в креватчето и да се постави по гръб.

 

  • Леглото на бебето не трябва да е твърде меко и е задължително да отстраните излишните предмети в него

Трябва да поставите бебето си да спи на сравнително твърд матрак без никакви други предмети около него. Не трябва да има излишни възглавници, чаршафи, нещо меко или плюшено, включително плюшени играчки в креватчето.

Не използвайте одеяла за бебето. Заменете одеялото със спално чувалче. Изключете възглавници за кърмене или всякакъв вид подложки за лежане по време на сън. Свободно разположените одеяла и друго вид спално бельо крият риск от задушаване. Ако вашето бебе се претърколи по корем или настрани докато спи на възглавница или друг вид подложка, дихателните му пътища може да бъдат блокирани и то да се задуши.

 

  • Не оставяйте новороденото да спи във вашето легло

Естествено е да искате да държите бебето си близо до вас по време на сън. Но нека близостта се изразява в това креватчето му да е във вашата стая. Специалистите не препоръчват, поне през първите шест месеца до една година, бебето да спи в леглото заедно с родителите.

Препоръчително е креватчето или люлката на вашето бебе да са на една ръка разстояние от вас, за да имате възможността да го успокоите през нощта и да сте наясно с неговите движения и нужди през цялото време.

 

  • Не заспивайте на диван или фотьойл с бебето в ръце

Често новите родители са уморени и недоспали. Съвсем разбираемо е, че понякога заспивате докато кърмите, храните или успокоявате детето. Но заспиването с бебето на опасна мека повърхност (диван, фотьойл, люлеещ се стол) е един от основаните рискови фактори за СВДС.

Постарайте се, когато усетите, че се унасяте да прехвърлете бебето в креватчето му. Ако се наложи помолете партньора си за помощ.

 

  • Не прегрявайте бебето си

Всички се притесняват, че на бебето ще му е твърде студено докато спи. Изкушаващо е да му облечете много слоеве топли дрехи. Но прегряването е рисков фактор при СВДС и трябва най-старателно да се избягва. Запомнете – обличайте бебето в не повече от един допълнителен слой спрямо това, което възрастен би носил за даден сезон/температура. Също така трябва да поддържате умерена температура в стаята на бебето и да се уверите, че не е твърде горещо и задушно.

 

  • Използвайте разумно видео бебефоните

Никое устройство не трябва да замества родителското наблюдение на вашето бебе. Разбира се, те са от голяма помощ за родителите, но не разчитайте единствено на тях. Проверявайте често детето, за да сте уверени, че е спокойно и няма риск за здравето му.

 

Знаем, че сякаш има милион правила за безопасния бебешкия сън и не е изключено да се почувствате объркани. Когато говорим за намаляване риска от СВДС е най-важно да се придържате към следното – поставяйте бебето да спи по гръб в креватчето и се погрижете около него да няма излишни предмети.

 

Не забравяйте също, че винаги може да се обърнете към педиатъра на детето за съвет. Вашите притеснения са валидни, а педиатърът е до вас, за да отговори на всички въпроси, специфични за вашето бебе и вашата житейска ситуация.

 

Текстър е адаптиран от: www.verywellfamily.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори