Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-03-29 17:04:24 +0300 Изграждането на здравословни хранителни навици при малките деца е важна, но нелека задача. Как да насърчим малкото дете да развие здравословна връзка с храната?

Как да насърчим малкото дете да развие здравословна връзка с храната?

Как да насърчим малкото дете да развие здравословна връзка с храната? 470 900
Изграждането на здравословни хранителни навици при малките деца е важна, но нелека задача.

Някои дни сякаш нищо не желаят да хапнат, в други – през целия ден похапват. В продължение на седмица държат да ядат една и съща храна, а след това изведнъж не им хареса. И дори не може да сравните хранителните навици на вашето дете с тези на друго дете, защото количеството и вида храна са индивидуални категории. Но не се безпокойте. Непредсказуемите хранителни навици на вашето малко дете са нормални.

Придирчивото хранене е типично поведение при малките деца. Това е така, защото храненето е област от техния живот, върху която имат известен контрол. Като отказва да яде, детето ви упражнява своята независимост. Какво да очаквате:

 • Отказ на храна въз основа на цвят или текстура.
 • Избиране на няколко храни и отказ от опитване на всичко друго освен тях.
 • Нежелание за опитване на непозната храна.
 • Внезапна загуба на интерес към храна, която доскоро детето е обожавало.

 

Запомнете! Не трябва да насилвате детето да яде. Вместо това, постарайте се да осигурите питателни храни, да демонстрирате здравословни хранителни навици и да превърнете храненията в приятни преживявания.

 

Здравословни хранителни навици

 • Сервирайте правилното количество. Успешна стратегия е да предвидите на детето по 1 супена лъжица от видовете храна, определени за конкретното хранене, за всяка негова годинка. Например, ако е на 3 години, сервирайте по 3 супени лъжици от вид храна. Малките порции му дават възможност да поиска допълнително.
 • Търпението е добродетел. Предлагайте новите храни многократно. Може да се наложи да предложите храна 10 до 15 пъти, преди детето ви да склони да я опита.
 • Нека детето ви помогне. Оставете го да избере поне няколко от продуктите, които ще закупите от хранителния магазин. Намерете начин то да ви помогне при приготвянето на храната или подреждането на масата. Участието в различните етапи от подготовката за хапване ще промени отношението на детето към храната и времето прекарано в хранене.
 • Направете нещата забавни. Нарежете зеленчуците, например, на звездички и сърчица с формички за сладки. Организирайте храната по нестандартен начин в чинията на детето. Предложете да измислите специални имена за любимите му храни.
 • Предложете избор. За да избегнете директен отказ, оставете детето да избере между две възможности. Например: „Какво предпочиташ за вечеря – броколи или моркови?“ Така освен, че сте сигурни, че все пак ще хапне зеленчуци, давате контрол на детето да взима решения.
 • Комбинирайте позната храна с нещо ново. Сервирайте нови храни заедно с любимите. Това може да направи детето по-благосклонно към въвеждането на различни храни в менюто.
 • Давайте добър пример. Ако детето ви види, че се храните с разнообразни здравословни храни, е по-вероятно и то да прави така. Личният пример е по-мотивиращ от всякакви наставления за ползите от здравословното хранене.

 

Създайте положителна представа за времето за хранене

 • Десет до петнадесет минути преди хранене кажете на детето си, че скоро ще е време за хапване. Понякога децата са толкова уморени или развълнувани от игри, че не искат да ядат. Като ги предупредите, че идва време за обяд, им оставяте възможност да преминат от режим на игра към режим на хранене.
 • Изградете рутина. Децата намират комфорт в постоянството при ежедневни дейности. Определете приблизителен час за хранене, така малкото ви дете ще знае какво да очаква.
 • Не позволявайте на детето да си играе с играчки или електронни устройства на масата. Не му позволявайте да чете книга или да гледа телевизия. Обяснете му колко е хубаво да се храните заедно. Помолете го да остане на масата докато всички приключат с яденето. Всеки на масата трябва да моделира едно и също поведение, за да се избегне изпращането на противоречиви съобщения към детето.

Запомнете, че е важно да поддържате очакванията си реалистични. Не очаквайте обноски/поведение, които не отговарят на развитието на детето. Например, не очаквайте 3-годишно дете да борави идеално с вилица. За много деца лъжицата е много по-лесна за използване от вилицата.

Също така, внимавайте с допълнителните лакомства. Ако предстои хранене в рамките на следващия час, пропуснете леката закуска. Невъзможно е детето да се нахрани пълноценно на вечеря, например, ако скоро преди това си е похапнало други неща.

 

Основни грешки при опитите да насърчите малкото дете да се храни

 • Не принуждавайте детето да яде, ако не желае. След като вече не е гладно, детето трябва да се чувства спокойно да спре да яде. Ако го насилите да продължи да се храни, когато не е гладно, може да повлияете отрицателно на естествените знаци, които му казват кога е сито. Освен това ще създадете неприятен образ на времето за хранене – детето ще свързва храненията с принуждаване, а не с удоволствието от вкусната храна и времето с любимите хора.
 • Не преговаряйте и не подкупвайте детето си. Заплахите, наказанията и наградите също не са добра идея. Те могат да доведат до борби за власт. Избягвайте да правите сделки. Например, не обещавайте, че ако детето хапне още 3 хапки, му е позволен допълнителен десерт. Това го учи да сключва сделки, за да получава награди за други неща. Освен това превръщането на десерта в награда му дава по-висока стойност в съзнанието на детето. Това може да доведе до нездравословно отношение към сладкишите.
 • Ако се притеснявате, че вашето малко дете отказва да яде, не позволявайте това да си личи. То може да търси внимание и вашето неодобрение запълва подобна нужда. Това може да доведе до повтаряне на едно и също нежелано поведение отново и отново.

 

Говорете с педиатъра, ако имате притеснения относно това как расте и се развива малкото ви дете или смятате, че придирчивостта му към храната пречи на набавянето на необходимите хранителни вещества за правилното функциониране на организма му.

 

Материалът е адаптиран от: www.familydoctor.org

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори