Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-10-19 16:49:40 +0300 Децата са по природа разказвачи. Измислянето на нови светове, обитавани от чудати герои, е много забавно и им носи удоволствие. Как да насърчите творческото писане на вашето дете?

Как да насърчите творческото писане на вашето дете?

Как да насърчите творческото писане на вашето дете? 470 900
Децата са по природа разказвачи. Измислянето на нови светове, обитавани от чудати герои, е много забавно и им носи удоволствие.

Подхранвайки индивидуалния глас на децата чрез творческо писане, ние повишаваме тяхната увереност, като същевременно насърчаваме любов към ученето.

Подобно на много творчески процеси, правилният вид вдъхновение и изобилие от окуражаване ще окажат огромно влияние върху мотивацията и желанието на детето да пише.

Ето някои от най-важни съвети, които ще помогнат да стимулирате креативността на вашето дете, така че то да пише свободно, със сърцето и ума си – пригответе се да гледате как въображението процъфтява!

 

 • Разпалете въображението на детето

Едно вълнуващо изображение, необичаен предмет или видео може да осигури на детето вдъхновението, от което се нуждае, за да накара ума си да се развихри с идеи. А когато идеите започнат да се появяват е време да му осигурите спокойно пространство, в което да твори. Да, да оставите пространство на детето необезпокоявано да твори е също много ценна част от процеса на писане.

 

 • Преразказвайте истории заедно

Преразказването на истории често е идеално начало за тепърва прохождащите писатели. Особено за срамежливите, резервирани деца, които винаги се стремят да избягват риска поради страх от критика. Чрез преразказване детето ще попие наративните елементи на една история, включително структурата на историята, сюжета и развитието на персонажите.

Ключът е да намерите интригуваща история, която да разпали любопитството му. Децата обичат да използват части от любимите си книги и филмчета в личните си творения, което е страхотен начин да опознаят и развиват собствения си глас на творци. За да насърчите максимално отделяне от оригиналния сюжет, помолете детето да добави различен обрат в сюблимен момент или различен изход от дадени събития.

 

 • Насърчете воденето на дневник

Воденето на дневник е страхотно изживяване! Всъщност концепцията за създаването на таен дневник е вълнуваща за много деца – все пак, това е идеалното място да изразят мислите си далеч от любопитните очи на възрастните. Воденето на дневник е безопасен начин за децата да обработват своите мисли и чувства в уединение, като същевременно канализират креативността си. Дневникът е и чудесно място за рисуване, записване на откъси от забавни разговори и дори създаване на персонажи от историята, която предстои да бъде написана. Потърсете дневник в комплект с невидима писалка и UV фенерче, например. Това би бил страхотен подарък за детето по случай рожден ден, Коледа или друг празничен повод.  

 

 • Награждавайте усилията

Искрена похвала несъмнено е един от най-мощните инструменти, с които да насърчите детето да продължи да пише. Качествената обратна връзка може да му помогне да се съсредоточи или да избистри сюжетни линии, с които се е затруднявало.

Въпреки че знаем, че влагането на усилия не води автоматично до успех, изключително важно е младите писатели да възприемат упоритата работа като начин за обогатяване и развиване на писателските умения и знания. Чрез старание и упорита работа детето все по-лесно ще успява да оформя персонажите в историята си и да развиват вълнуващи сюжетни линии.

Опитвайте се да давате описателна и конкретна похвала, така че детето да има ясна представа с какво се е справило добре:

 • Чудесно използване на (!) за изграждане на вълнение.
 • Много подходящ избор на прилагателни за описание на времето.
 • Интригуващо и описателно начало на историята.
 • Избрал си страхотна алтернатива на думата „каза“.

 

 • Възползвайте се от технологиите

Ако детето ви е очаровано от модерните технологии не се колебайте да ги използвате, за да подобри писането си. Може би би искало да използва текстооработваща програма, за да напише (и отпечата) своята история. Възможността да преглеждате и редактирате правописа бързо и лесно е огромен плюс. Използването на текстообработваща програма може дори да премахне умората от писането на ръка.

 

 • Грешките са нещо нормално

Творческото писане е многопластов процес, така че допускането на грешки е естествена част от това пътуване. Уведомете детето си, че творчеството е свързано със забавление, експериментиране с идеи, някои ще работят, други не и това е съвсем нормално. Когато детето ви се почувства комфортно да твори без страха, че ще бъде съдено и внимателно наблюдавано, е по-вероятно то да разкрие писателския си потенциал. Правописът трябва да бъде обсъден внимателно, а не назидателно.  Обърнете внимание, че редактирането е бавена, но съществена част от процеса на писане.

 

 • Насърчавайте креативност в практическите дейности

Практически дейности, които позволяват на детето да изследва уникалната си творческа нагласа, са брилянтно упражнение и за неговото писане. Вашето дете може да иска да направи собствена pop-up книга или кутия с поезия. Използването на пластилин за създаване на герои също е полезен начин да разпалите въображението на детето.

 

Не на последно място, не забравяйте, че творческото писане е занаят, който отнема време за овладяване. Като окуражавате детето и му предоставите пространство да се отдаде на въображението си, ще започнете да забелязвате истинска разлика в творческата му увереност и умения за писане на истории. Ще бъдете изумени колко пъстри могат да са въображаемите събития и персонажи, които то ще създаде!

 

Тестът е адаптиран от www.anitacleare.co.uk

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори