Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-02-15 14:27:59 +0200 Миенето на зъбите трябва да започне веднага след появата на първото зъбче. Как да научим детето да почиства правилно зъбите си?

Как да научим детето да почиства правилно зъбите си?

Как да научим детето да почиства правилно зъбите си? 470 900
Миенето на зъбите трябва да започне веднага след появата на първото зъбче.

Честотата на миене на зъбите е поне два пъти на ден, сутрин и вечер. Избираме правилната четка за зъби и...

 

Как се почистват зъбите?

Когато детето навърши около 6 месеца и първите му зъбки започнат да се появяват, започваме да мием зъбите му с бебешка четка за пръст. След първата годинка започваме да използваме детската четка за зъби. Колкото по-рано детето започне да си мие зъбите, толкова по-лесно това ще се превърне в ежедневен навик до края на живота му.

 

Какви са критериите за избор на четка и паста за зъби?

• Четката за зъби трябва да е мека и да има къса и широка глава (да има поне 4 реда косми). Правилният размер съобразен с детската уста осигурява удобно, лесно и ефективно четкане на зъбите.

• В началото повечето специалисти у нас съветват да се използва паста за зъби без флуор, тъй като гълтачния рефлекс все още не е под контрол, като след 18-месечна възраст може да се премине към специализирана детска паста, която обикновено е с доста по-малко съдържание на флуорид в сравнение с пастите за зъби за възрастни.

• Количеството паста за зъби до 6-годишна възраст трябва да е колкото грахово зърно. Когато детето расте и се научи да не поглъща пастата за зъби, тогава можем да използваме и по-голямо количество.

 

Ролята на родителите

Децата до 7-8-годишна възраст все още не са развили умението да мият зъбите си сами. Отговорността за миенето на зъбите на децата в детството е преди всичко на родителите. Децата могат да свикнат да си мият зъбите сами сутрин и/или на обяд. Вечерното измиване непременно трябва да се извършва от родителите, за да бъде извършено правилно и ефективно.

 

Правилното четкане стъпка по стъпка

За правилното почистване на всички повърхности на зъбите е достатъчно не само честото миене, но и правилното. Да видим как се прави:

• Поставете четката за зъби под ъгъл от 45 градуса спрямо венците и поставете половината от ширината на четката за зъби, за да почистите дъвкателната повърхност, а другата половина за почистване на външните повърхности на зъбите. Целта на това движение е да се почисти зоната на съединяването на зъбите с венците, където обикновено се събират най-големи количества плака.

• Упражнете съвсем лек натиск с четката за зъби и повторете около 10 хоризонтални движения, за да почистите зъбите.

• Направете същото върху вътрешните повърхности на зъбите откъм езика, като следвате същите движения.

• След това продължаваме и завършваме почистването на дъвчащата повърхност на зъбите.

• Трябва да се отбележи, че четкането трябва да се извършва със същата грижа и старание на всички зъби и повърхности, без да се забравя нито един. Един прост и практичен начин е винаги да почистваме зъбите в определен кръгов ред, който ни е удобен. Така, напр. можем да започнем да почистваме отгоре вдясно отвън и след това да почистим и отвътре. След това почистваме съответните повърхности на предната горна зона, лявата горна страна, лявата долна, долната предна област и накрая долната дясна страна. Все едно се движим по часовниковата стрелка (обратно или в посока на стрелките).

 

На каква възраст може да започне почистването с конец?

Почистването с конец се използва след 8-10-годишна възраст, когато детето може да се справи само и не съществува риск от нараняване на венците, поради по-добрата сръчност на децата.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори