Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-16 17:37:47 +0200 Притеснявате се, че е твърде рано да говорите с детето си за тютюнопушенето? Все пак то е едва на 5-6-годишна възраст. Как да обсъдим темата за тютюнопушенето с детето?

Как да обсъдим темата за тютюнопушенето с детето?

Как да обсъдим темата за тютюнопушенето с детето? 470 900
Притеснявате се, че е твърде рано да говорите с детето си за тютюнопушенето? Все пак то е едва на 5-6-годишна възраст.

Малко вероятно е вашият първокласник да придобие навик за пушене, но колкото повече време имате, за да изговорите опасностите и потенциалните вреди от тютюнопушенето, толкова по-добре.

В ранна възраст децата гледат на родителите като на върховен авторитет за това кое е правилно и кое не – така че въвеждането на дискусията за тютюнопушенето отрано, може да помогне за предотвратяването на бъдещи лоши навици.

 

Съсредоточете се върху това, от което се вълнува вашето дете

Всички знаем, че най-опасните последици от тютюнопушенето включват развиването на различни видове рак и белодробни проблеми. Но да кажете на детето си, че е възможно да отключи онкологично заболяване, ако пуши, вероятно няма да бъде възпиращ фактор. Малко вероятно е децата да се интересуват сериозно от потенциалните дългосрочни последици.

Децата може да реагират повече на някои от непосредствените ефекти от цигарите – миризмата, която се задържа в косата и дрехите, петна по зъбите, лош дъх, кожни проблеми, болка в устата и др.

Възможно е детето да преосмисли навиците си и след разговор за финансовите аспекти на тютюнопушенето. Използвайте калкулатор, за да му покажете колко пари харчи човек, ако пуши кутия цигари всеки ден в продължение на 10, 20 или 30 години. След това обсъдете какво би могъл да си позволи същият човек, ако вложи похарчените за цигари пари.

 

Обсъдете пристрастяването

Много вероятно е децата да не знаят за свойствата на никотина и колко пристрастяващ може да бъде. Обяснете, че пушенето води до пристрастяване, и че ако започнеш да пушиш, наистина ще е трудно да спреш. Разяснете, че никотинът е също толкова пристрастяващ, колкото и по-опасните субстанции като хероин и кокаин.

 

Обсъдете важността от воля и кураж да кажеш „не“

Натискът от социалната среда е изключително силен. Ако на детето ви бъде предложена цигара, а вие никога не сте говорили с него как да откаже, без да се притеснява, че ще изглежда глупаво пред приятелите и връстниците си, е по-вероятно то да каже „да“.

Опитайте ролева игра, в която вие му предлагате цигари, а детето ви използва различни начини да откаже. Ето няколко идеи:

  • „Не, благодаря, не ми харесва как мирише.“
  • „Не, трябва да съм във форма за баскетболната си тренировка, а цигарите ме оставят без дъх.“
  • „Не, благодаря, не ми харесва начина, по който се чувствам, когато вдишвам цигарен дим.“

 

Водете качествени дискусии за тютюнопушенето

Не говорете на детето си единствено за опасностите от тютюнопушенето. Проучванията показват, че постоянното натякване  може да увеличи шансовете то да пропуши. Ако родителите повтарят стандартни фрази като: „Забранено ти е да пушиш!" или „Всички пушачи са лоши!“, всъщност може да насърчат бунт. Тийнейджърите често са по-склонни да опитат нещо само защото им е казано, че не им е позволено.

Проучванията показват, че провеждането на качествени дискусии с детето може да повлияят на бъдещото му решение дали да пропуши. Няма унифицирана формула. Вие познавате детето си най-добре, важно е да помислите кой е най-подходящият начин да говорите с него, така че да постигнете ефект.

Въпреки че това е сериозна тема, поддържането на разговор без осъждане или заплахи за наказание от ваша страна ще улесни детето ви да обсъжда тютюнопушенето с вас – и дори да ви уведоми, ако някой ден му предложат цигара.

Ако вие, вашият партньор, роднина или близък приятел сте пушач, ще бъде по-трудно да помогнете на детето си да разбере, защо не желаете то да пуши. Поддържайте коментарите си прости и точни. „Да, понякога пуша.“. Можете да добавите. „Иска ми се никога да не бях започнал/а да пуша, защото е много трудно да спра. Но пуша само навън, когато не си с мен. Не искам да дишаш цигарения дим, защото той е вреден.“

 

Съвети как да отговорим на въпроси на детето

  • „Какво представляват цигарите?“ – „Цигарите са направени от тютюн, който хората пушат. Тютюнът е нездравословна субстанция, която вреди на организма.“
  • „Защо цигарите са вредни?“ – „Защото от тях се отделя дим, който е много вреден за вдишване. Дори и да не пушиш, ако си в една стая с пушач, дишаш същия лош въздух. След като човек придобил навика да пуши е изключително трудно да спре, така че е най-добре изобщо да не започва.“
  • „Защо леля Петя пуши?“ Децата с право са объркани, когато им се каже, че пушенето е опасно, но след това видят любим роднина или приятел да пуши. И на тази възраст те не могат да разберат сложността на пристрастяването. Отговорете: „Леля Петя е започнала да пуши, когато е била млада и недостатъчно информирана. Сега тя знае, че пушенето е вредно и иска да спре, но е наистина трудно за хората да спрат да пушат, след като започнат.“
  • „Той пуши – ще умре ли?“ Децата в предучилищна възраст примат ситуациите и думите буквално. Когато им казвате, че хората могат да умрат от рак на белия дроб, ако пушат, може да си помислят, че всеки пушач, който видят скоро ще умре. Отговорите: „Човекът няма да почине в точно тази минута и ние няма как да разберем кога ще почине. Но цигарите са изключително вредни за здравето и могат да ни накарат да се чувстваме наистина зле.“

 

Подчертайте важността на придържането към здравословен начин на живот

Вместо да повтаряте многократно опасностите от тютюнопушенето, говорете за ползите от придържането към здравословен начин на живот. Обсъдете как здравословното хранене, необходимият сън и редовните упражнения ще помогнат на детето ви да поддържа тялото си в добра форма.

Когато детето ви се научи да цени способността си да бяга бързо без да се задъхва, когато осъзнае, че наспиването и почивките му помагат да се справя по-пълноценно в уроците и хобитата си, вероятността да прояви поведение, което би изложило здравето му на риск намалява.

 

Бъдете пример за подражание

Децата, които имат родители пушачи е по-вероятно да пропушат, защото не виждат това като вреден навик. Дори ако кажете на детето си, че се опитвате да се откажете от тютюнопушенето, думите ви едва ли ще имат ефект. Децата имитират това, което виждат да правите.

 

Бъдете нащрек за признаци, че детето ви е започнало да пуши

Ако детето ви е малко по-голямо, вероятно се притеснявате, че вече е започнало да пуши. Признаците, за които трябва да внимавате, включват лош дъх, задух, опушени дрехи, кашлица и дрезгав глас.

Ако трябва да проведете разговор с дете, за което смятате, че е опитвало цигари, опитайте се да бъдете открити и спокойни – попитайте го направо дали пуши и ако отговорът е положителен, потиснете желанието да крещите.

Спокойно коментирайте причините за започване, създайте заедно план за това как да избягва цигарите в бъдеще. Устоявайте на изкушението да отправяте заплахи и да очертавате наказания, тъй като това може да накара детето ви да стане по-потайно. Освен това ще е по-малко вероятно да се обърне към вас за съвет и подкрепа, ако вашият подход се основава на наказание.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори