Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-02-23 17:35:55 +0200 Понякога тийнейджърите имат способността да разклатят нашето добронамерено рационално поведение, така че всички опити за ползотворно общуване с тях да се провалят. Как да общуваме успешно с тийнейджъра у дома?

Как да общуваме успешно с тийнейджъра у дома?

Как да общуваме успешно с тийнейджъра у дома? 470 900
Понякога тийнейджърите имат способността да разклатят нашето добронамерено рационално поведение, така че всички опити за ползотворно общуване с тях да се провалят.

В желанието си да поддържаме близка емоционална връзка с тийнейджъра у дома, като същевременно насърчаваме независимост, много често се губим в хилядите съвети, които получаваме от роднини и приятели или откриваме в книги и статии. Всички деца в (пред)тийнейджърска възраст са различни, но независимо от тяхната личност и обстоятелства, те се борят с редица предизвикателства, включително нарастващи хормони, взаимоотношения с връстници и социален натиск.  Но, родители, не губете надежда, мисията е възможна!

 

1. Научете се да игнорирате завъртането на очите

Въртенето на очи е чест навик на тийнейджърите, който може да накара кръвта на всеки родител да закипи. Всички го правят! Но не му придавайте тежест, като реагирате остро или ядосано на този почти инстинктивен тийнейджърски тик. В хода на общуването опитайте се да се абстрахирате, но не се колебайте да го споменете по-късно, когато нещата се успокоят кажете, например: „Това, че отегчено въртиш очи затруднява провеждането на зрял разговор.“ Опитайте се да се съсредоточите върху факта, че завъртането на очите е знак, че детето ви започва да взима решение и да отстоява мнение.

 

2. Надградете разговора за „птичките и пчеличките“

Тъй като говоренето за полов контакт е неудобно, родителите понякога са склонни да избягват разговорите по тема. Но това не е правилно. Ваше задължение като родител е да подготвите дето си за всички промени и отговорности, които идват с порастването.

 

3. Толерирайте неизбежното тийнейджърско самовглъбяване

Тийнейджърите са егоманиаци. Нормално в развитието им е да се фокусират върху проблемите и желанията си. Не очаквайте да забележат, че сте имали тежък ден или да обмислят, че желанието им да си закупят скъпи „тренди“ обувки е неразумно. Това не означава, че не трябва да обсъждате съпричастност и финансова грамотност с тях, но не се учудвайте колко егоистични могат да бъдат те. Напомнете си, че това е нормално и временно.

 

4. Бъдете внимателни, когато обсъждате приятелите на вашия тийнейджър

През тийнейджърските години децата изместват фокуса си от семейството към своята общност от приятели – и тази  общност не винаги прави неща, които ние като родители одобряваме. Изкушаващо е да коментариме възмутено всички действия и черти на приятелите на детето, които не харесваме, но е важно да се въздръжаме. Когато то споделя с вас, опитайте се да не реагирате прекалено или да не омаловажавате приятелите му. Ако има проблем обсъдете го спокойно и заедно измислите план за справяне с него или как да бъде избегнат в бъдеще. Крясъците и обидите са напълно забранени. Все пак не искате детето ви да съжалява, че е дошло при вас да сподели притесненията и перипетиите си.

 

5. Въздържайте се да предпазвате тийнейджъра си от всички неуспехи

Не е приятно да гледате как детето ви се бори с трудни моменти, но голяма част от изграждането на чувство за увереност в собствените умения и устойчивост е способността да се възстановяваме от неуспех. Позволете на тийнейджъра си да се поучи от трудната ситуация и да разбере, че светът не приключва, ако се провали. Изправянето пред последствията и преодоляването на предизвикателствата е част от процеса да израснеш в устойчив възрастен. Твърде много тийнейджъри са неспособни да действат самостоятелно поради родителска намеса. Подкрепяйте, но не бързайте да спасявате детето от малки провали.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори