Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-06-09 17:12:36 +0300 Вашият тийнейджър търси начини да се усъвършенства? Как да окуражим тийнейджъра да бъде най-добрата версия на себе си?

Как да окуражим тийнейджъра да бъде най-добрата версия на себе си?

Как да окуражим тийнейджъра да бъде най-добрата версия на себе си? 470 900
Вашият тийнейджър търси начини да се усъвършенства?

Ето  няколко идеи, които може да му дадете, за да го окуражите да е по-самостоятелен, по-социален и вдъхновен да следва целите и мечтите си.

 

  1. Грижи се за тялото си

Грижата за тялото е изключително важна, за да си осигурим и по-добро ментално здраве и повече енергия. Редовно спортуване, правилна хигиена, грижа за кожата и косата, необходима хидратация на ежедневна база – всичко това ни помага да изградим една по-здрава и добре функционираща версия на себе си.

 

  1. Не се интересувай толкова какво мислят другите за теб

Това определено е може би най-полезният съвет за тийнейджъри, защото на тази възраст те смятат, че трябва да впечатляват всички и силно се влияят от мнението на своите връстници.

Истината е, че мнението на околните не е жизнено определящо за личността ни. Окуражете детето си да излиза от неудобни ситуации с усмивка, да изразява себе си чрез стила си, да слуша музиката, която обича и да практикува хобитата, които иска, без значение дали са модерни в момента. Това не само ще му помогне да се чувства като най-истинската си същност, но и ще го сближи с правилните хора.

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, разбира се. Но е важно поне да се опитва да бъдете себе си все повече и повече всеки изминал ден докато не усети, че чуждото мнение не го засяга толкова вече.

 

  1. Прави стъпки извън зоната си на комфорт

Да се ​​чувстваш комфортно, когато си поставен в неудобна или изцяло нова за теб ситуация е ключът към успеха и независимостта. Ако постоянно следваме установени маршрути никога няма да се развиваме. Затова да работим усилено и да преместваме по мъничко границите си всеки ден е неизменна част от израстването ни като личност.

Чудесен начин тийнейджърът ви да започне да разширява границата си на комфорт е като приема нови възможности или активно търси такива. Нови запознанства, изпробването на нови хобита, посещаването на различни мета, има толкова много начини да разклатим удобството от ежедневната рутина.

 

  1. Мярката за приятелство е качество, а не количество

Разбира се, изграждането на мрежа от приятели в училище е наистина стратегически ход. Но обяснете на детето, че трябва да се опитва да развива и обогатява онези взаимоотношения, които смята, че са подходящи за него, и които му носят положителни емоции и преживявания. Да си обграден с хора, които наистина ги е грижа за теб е ценно.

 

  1. Не взимай страна прибързано

В днешно време е много лесно да бъдем едностранчиви по отношение на ситуации, хора и преживявания, защото вярваме, че сме преценили цялостния проблем, макар да имаме само част от историята.

Обяснете на детето колко е важно винаги да се стреми да обхваща и двете страни на даден проблем. Например, ако двама от приятелите му се карат да се опита да види къде и двамата грешат и къде и двамата са прави.

Да се постави на мястото на другия и да разбере мотивите зад дадено поведение е суперсила, която е хубаво детето да притежава.

 

  1. Формулирай собственото си мнение

Започваме с изричната бележка, че това не означава детето да формулира на случаен принцип мнението си.  На първо място при възникване на проблем, то трябва да се абстрахира от мненията на другите, да се запознае с подробностите и чак тогава да изгради мнението си.

Научете детето, че не е необходимо винаги да има мнение. Например, изречението: „Не съм достатъчно образован по тази тема, за да говоря за нея.“ показва изключителна зрялост и разсъдливост.

 

  1. Научи се да управляваш финансите си

Парите са средство, а не враг. За съжаление образователната система не върши съвсем пълноценна работа, за да научи децата да мислят за и да управляват финанси, така че трябва да помогнете на тийнейджъра си да усвои някои неща като бюджетиране, спестяване, инвестиране, разумна пестеливост и др.

Колкото по-добре се справя с управлението на парите си детето, толкова по-лесно ще му бъдете в бъдеще.

 

  1. Не се сравнявай с другите

Сравняването на себе си с другите ще доведе само до разочарование и липса на увереност. Говорете с детето, че винаги ще има хора с повече от него – повече пари, повече приятели, повече стил, както и хора с по-малко. Затова, ако държи да се сравнява с някого, нека този някой е самият той. Помогнете му да се научи, че ако иска да се усъвършенства трябва да се стреми да е малко по-добър, по-можещ, по-социален, по-искрен спрямо личността си от вчера.

 

Всички родители искат децата им да бъдат успешни в живота – и под успешни имаме предвид не само да имат престижна и доходоносна работа, но и да са щастливи. Знаем, че се притеснявате за вашия тийнейджър, но имайте вяра в него. Уверете се, че е наясно, че може да се обърне към вас при проблем или за съвет. Оставете го да прави грешки и да се справя с предизвикателствата, които тепърва предстоят. Уверява ме ви, че с малко насоки от ваша страна и вяра в индивидуалните умения, детето ще израсте успешно и щастливо.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори